După povestea cu enelul, gazul și impozitele de România am zis să vă povestesc cum stă treaba la Londra. Cât costă, cum se procedează, cât durează, poate o fi de folos cuiva. Iar de nu…măcar poate vă roade curiozitatea cât și cum plătesc alții.

Canary Wharf , marca Hitchcock

Varianta scurtă: 

  • factura medie gaz: £40/lună
  • factura medie curent: £35/lună
  • factura medie apă: £33/lună (aprox £385/an)
  • internet: aprox £20 lunar
  • council tax: £450 – £3300/an 

Varianta lungă: În primul rând, atunci când închiriezi un apartament la Londra (că n-am câștigat încă la loto să cumpăr, dar dacă prind premiul cel mare promit că vă povestesc) toate utilitățile sunt trecute pe numele tău. Asta dacă închiriezi legal, evident. Și de prin octombrie proprietarii vor fi obligați prin lege să verifice dacă chiriașii lor au dreptul legal să fie în Marea Britanie, altfel amendă. Cu ocazia asta toți inculții care habar n-au unde-i România pe hartă sau ce-i aia UE or să ceară acte doveditoare că nu ai nevoie de viză sau mai știu eu ce.

Să revenim. Chiriașul plătește următoarele: council tax, curent, gaz, apă (pe lângă chirie, logic) și, dacă vrea el, Internet și TV. E obligat să anunțe furnizorii când se mută și să set up a new account, adicătelea să le treacă pe toate pe numele lui. Astfel proprietarul nu-și bate capul dacă tu n-ai chef sau bani să plătești ce consumi. Toate astea pot fi făcute online sau telefonic.

Council tax-ul ăsta e un fel de impozit pe locuință. Nu-l plătește cine deține apartamentul/casa, ci cine locuiește acolo. Îl plătești pentru că ai iluminat stradal, străzi fără gropi și curate, containere de gunoi, parc, biblioteci… Taxa diferă de la un council la altul, de la o zonă la alta, (band le zice), depinde de valoarea proprietății, pleacă de la 450 de lire și ajunge și până la 3300 de lire pe an! Mie mi se pare imens. E adevărat că e curat, verde și frumos, dar …

Gunoiul, de exemplu, îmi stă pe creier. La vechiul apartament aveam containerele în spate, măcar puteam recicla sticlele și hârtia, aici…nada. Gunoiul se duce frumos în fața scării și se așteaptă mașina. Mașină care vine numai de 2 ori pe săptămână. De reciclat…mai răruț că-i mai drăguț. Dau niște saci albi (ăia albaștri sunt pentru gunoi), dar nu iau orice și oricum sunt amestecate și acolo. Da, trimite council-ul saci speciali pentru cei care stau la stradă, în clădiri cu sedii de firme. E de râsul curcilor că ditamai orașul nu reciclează mai nimic, sunt districte unde au colectare selectivă, dar și aia e minimă, sticlă și hârtie. În schimb e plin de grija naturii, pe diverse afișe sau pe la magazine. Un fel de nu printa acest email decât dacă e necesar (găsit mai nou la finalul oricărui mail trimis), că noi oricum printăm cam tot ce prindem, da nu mailu da? 

Poți verifica aici ce band ești și apoi te duci pe site-ul council-ului să vezi cât taxează pentru zona respectivă. Înțeleg că Westminster, zona 2, are cele mai mici taxe, zice gura lumii că datorită faptului că cei mai mulți politicieni locuiesc acolo. Cine-mparte…Dacă stai singur, ai o reducere de 25%. Taxa se poate plăti toată odată sau în tranșe lunare. Și dacă întârzii cu plata (eu mai uit) îți servesc acasă niște facturi roșii cum că te duc în instanță sau te obligă să plătești pe tot anul. La al treilea reminder îți servesc direct o chemare în instanță, plus niște penalizări, că dacă cumva ai avut probleme și n-ai putut plăti, mai na o sută de lire în plus. Idiots. Procedura e suni la ei (nu da mail că riști să nu răspundă la timp, am pățit-o), explici situația și ajungi la o înțelegere, adică plătești lunar, ca și până atunci, doar au vrut să-și arate mușchii. 

În UK sunt mai mulți furnizori de gaz și energie, ceea ce e bine că astfel prețurile n-o iau razna și serviciile sunt bune, nu există monopol. De exemplu, s-a rupt un cablu într-o sâmbătă pe la 8 seara, au venit rapid și au reparat. Plus că te poți muta destul de ușor de la unul la altul și sunt obligați, când se adresează clienților, să aducă la cunoștință procedurile de schimbare a companiei. Unii cer bani, la mutare, alții nu. 

Și ca să vedeți că ăștia nu fac ce-i taie capul, ca la alții, acum o lună E.On a luat amendă 12 milioane de lire (record) pentru că they had failed to ensure sales staff were properly trained and followed the rules, as a result, customers were given incorrect information on the doorstep or over the phone and were not made aware of key terms of the contract before it was signed.(The Guardian). La ce facturi au, nu doar ei, toți, apoi să le servească amenzi până or face cum scrie la carte!

The big 6 le zice la cei mai mari – British Gas, Npower, SSE, Scottish Power, E.On, EDF. Și pe lângă ei mai sunt câțiva mai mititei, de exemplu Spark Energy care, în cazul nostru, a fost mai scump ca EDF-ul. Pentru cei 6 factura medie anuală e de aproximativ 1200 de lire. Noi, de exemplu, până acum, am avut gaz și curent de la EDF, plăteam cam 60-70 de lire lunar (de fapt factura vine la 3 luni), dar eu gătesc aproape zilnic și acolo mergea centrala non stop, fie vară, fie iarnă. Asta înseamnă în jur de 400 de lei pe lună. În România plăteam cam tot atât, adunat, gaz și curent. În Franța era chiar mai ieftin, nu mai rețin exact cât, dar dacă-mi pun mintea cred că găsesc vreo factură.

Îți faci cont online, te anunță ei când să dai citirea, factura vine online sau/și prin poștă, poți plăti online, la bancă sau îți iau ei bani din cont (valabil pentru toate companiile; unii îți fac reducere dacă plătești by direct debit).

 

Apa vine de obicei de la Thames Water. La vechea adresă plăteam 200 de lire pe an, că nu aveam contoar, logic, țevile-s de pe vremea reginei Victoria care n-a vrut, domle, să facă treabă modernă. Anul ăsta am plătit aproape dublu, cu metru, m-au rupt! Factura se plătește toată odată, la început de an financiar, adică prin aprilie, sau la 6 luni. Și dacă se constată că ai plătit mai mult, îți dau banii înapoi (în funcție de consumul la final de an). Media anuală, pentru 2016, e 385 de lire, adică vreo 33 de lire pe lună. Așa nu pare mult, da când îți cer 200 de lire odată…

Dacă vrei Internet, ai de unde alege, sunt mai mult de 10 companii diferite. Cele mai cunoscute sunt BT, Virgin, Sky, Talk Talk, Plusnet. Primele două au prețuri mai mari, ultimele trei au prețuri asemănătoare. Toate au contracte pe minimum un an, cu excepția Plusnet ce are și o variantă fără contract, adică anulezi când vrei tu (pentru ceilalți, dacă pleci mai devreme, achiți o taxă calculată în funcție de câte luni mai erau din contract). Am avut de a face cu trei firme, tare mi-e că-s toate o apă și un pământ când vine vorba de serviciul cu clienții. Nu răspund la mail sau la telefon, stai și juma de oră pe fir, ferească sfântu să ai probleme vreodată și sunt de groază când vrei să închizi un cont. Bine măcar că unii au chat online și chiar e ok. 

În schimb, când vor banii tăi se mișcă destul de repede. Închei contractul prin telefon, ți-l trimit acasă, cu tot cu router, de obicei nu e nevoie să vină acasă să-l activeze, o fac de la distanță – teoretic durează 10 zile, practic poate dura și o lună (prima oară am avut net în cel mult două săptămâni, a doua oară am așteptat o lună!) Atenție când faci contractul! Prima oară am sunat la ei, că așa scrie la site, am zis ce vreau, mi-au luat datele și pa. Era o ofertă – connection free, că e scris cu litere mici pe undeva, cam 50 de lire e taxa asta, o plătești o singură dată, la început. Și vine factura cu vreo 70 de lire. Alooo, era connection free! Aveți vreo dovadă că ați beneficiat de această ofertă, că noi n-avem? Beeeep. Deci să dea mail, că scrisu-i sfânt.

Majoritatea au și TV la pachet, și telefon fix. Pentru TV trebuie să plătești o licență TV, înțeleg că mulți n-o plătesc. Ne-au asaltat și pe noi cu scrisori că să plătim licența, ce să plătesc, sir, că n-am TV (și chiar n-am). A venit un omuleț, a verificat, ne-a șters din baza de date. Nu, nu mă uit nici pe laptop (ai voie să vezi fără să plătești licence doar programe în reluare, nu live, de parcă stă cineva să te verifice).

 

Partea bună e că toate se fac online sau prin telefon, nici macar nu trebuie să ieși din casă, nici într-un caz să stai la coadă, cum am stat eu la București. Gazul, curentul și apa le-am rezolvat mereu pe mail, Internetul, pe telefon sau chat online, council tax-ul online sau telefonic. Dacă vă bate gândul să vă mutați la Londra și credeți că vă pot ajuta cu alte informații legate de utilități, chirii, agenții, aruncați un mail, de obicei raspund repede 🙂 

 

Citește și Cum închiriezi apartament la Londra

PS: articol actualizat în noiembrie 2016