Toată lumea are câte o Veneție, sau chiar mai multe, ca Franța, de exemplu, unde vreo patru orașele sunt numite Veneția provensală sau Veneția franceză. Bruges mai e numit și Veneția Nordului, la fel și Amsterdam, St Petersburg, Copenhaga sau Stockholm. Înțeleg că în SUA sunt vreo patru Veneții, Girona e Veneția Spaniei, iar Udaipur e Veneția Indiei. Srinagar e Veneția estului, la fel și Hanoi. Deci era imposibil ca englezii să nu aibă și ei o Veneție, măcar una mică – Little Venice, în Londra.

Așadar, oriunde sunt canale, bărci, poduri, apă, e un fel de Veneția. Cum n-am ajuns încă la Veneția reală, dar am văzut și eu poze ca tot omul care visează să ajungă pe acolo, cred că e imposibil să încurci Veneția Londrei cu cea originală, seamănă cam cum semăn eu cu Naomi Campbell, amândouă suntem femei și…cam atât (realizez acum că am mai folosit comparația asta undeva deși nu-mi place personajul). Dar asta nu înseamnă că zona nu e simpatică. Personal, aș pune-o pe lista de musai de văzut, dacă ajungi la Londra. 

În apropiere de Paddington și Regents Park, se întâlnesc două canale, Regent și Grand Union. Își fac loc printre case vechi, parcuri mai mari sau mai mici, alei (unele închise, accesibile doar celor care au bărci acolo), sunt legate de poduri și sunt pline de bărci. Unele sunt case în toată regula, permanent, nu doar de vară sau de weekend, deși nu par foarte comode, dar la cât costă chiriile în Londra…Unele ambarcațiuni sunt foarte cochete, altele arată ca vai de ele. Citeam că vor autoritățile să mărească taxele (nu poți sta pe Tamisa dacă n-ai licență), pentru că sunt prea multe bărci, ar fi vreo 3 000 și numai 2 000 de „locuri de parcare”. Unii închiriază la turiști, probabil că sunt destui care vizitează Londra și vor să stea pe Tamisa, sigur nu-i ieftin.

Sunt și bărci care te plimbă pe Mica Veneție, 9 lire one way, 14 lire dus-întors (prețuri de 2018), ba chiar, ultima oară când am fost, am văzut un afiș cu plimbări gratis, de luni până vineri, în apropiere de Paddington, parcă de la ora 12. Dar parcă-i mai faină plimbarea pe jos, poate cu o barcă mai mare, fara geamuri, să stai afară, o fi altfel, cu aia turistică nu prea mi-a plăcut. Alte ambarcațiuni au fost transformate în restaurante și baruri. Nu-i ajunge la nas adevăratei Veneții, dar zău că e foarte pitorească zona și merită o vizită, mai ales că-i încă liniștită, deși nu mai e de mult un secret.

Cum ajungi la Little Venice 

Mica Veneție începe în zona Paddington, trece pe lângă Regents Park, și se termină la Camden Lock. Deci fie cobori la Paddington (sau la Edgware Road, Warwick Avenue, Royal Oak) și mergi vreo 10-15 minute pe jos până la canal, fie începi din Camden (stația de metrou Camden). Noi de obicei plecăm de la Paddington spre Camden, căci la finalul unei ore de plimbare, dăm iama în piața de mâncare. Camden market e una dintre cele mai mari piețe de mâncare din Londra, miroase a Asia, Europa, Africa, a cei vrei tu, peste tot. E extrem de aglomerată, dar e foarte colorată. Recomand, deși recunosc că nu-i pe gustul tuturor. 

 

 

Camden e locul ideal și pentru cumpărături, deși în ultimii ani e plin de made in China, mai sunt însă și locuri cu produse handmade, îl  recomand pentru suveniruri, e mai ieftin ca prin alte părți și, dacă ai răbare și noroc, poți găsi lucruri interesante. Dacă nu-ți place piața, ieși la strada principală, e plină de magazine.

PS: între timp am fost și la Veneția