Asa mi s-a parut mie orasul – de poveste. O poveste cu muuuuulta ciocolata. Cu case facute parca din turta dulce. Cu turnuri inalte. Cu poduri mici care se arcuiesc peste canale. Cu strazi pavate pe care „canta” trasurile trase de cai frumosi. Cu zilnicul concert dat de clopotele bisericilor. Cu lebede elegante care se plimba printre casele care parca plutesc pe apa.

IMG_0297_fhdr

Un oras medieval care se zareste discret dupa valuri de dantela. Daca vreti sa petreceti un weekend minunat, mergeti la Bruges. Nu are cum sa nu va placa atata frumusete si liniste. Nu va bateti capul cu planuri facute de acasa, la Bruges merita sa te pierzi pe stradutele inguste care te duc,  stiind parca de ce ai venit acolo, catre toate locurile frumoase din oras. Biserica Doamnei, catedrala, clopotnita, piata centrala, primaria, muzeele…

 

IMG_0142_fhdr
 
IMG_0170_fhdr
 
 
IMG_0546_fhdr
      

Simbolul micului oras medieval, Clopotnita, este perfecta pentru a admira Bruges de sus. Daca va tin picioarele, sunt 366 de trepte! Biletul de intrare costa  8 euro.

In cazul in care sunteti la cura de slabire…uitati de ea. Bruges e plin de ciocolata. Sunt, se pare, 49! de buticuri care vand placeri dulci. Din vitrina iti fac cu ochiul fantani de ciocolata, trufe, ciocolata cu fructe, cu lichior, cu … orice si sub toate formele posibile. Nu ai cum sa rezisti. Desi preturile nu sunt la fel de dulci. 250 de grame de ciocolata de muuuulte feluri, alese de tine, costa 13 euro.

Muzeul de ciocolata. Nu este foarte mare, dar e destul de interactiv, merita o vizita. In plus, e ceva sa vezi statui de ciocolata imense. „Daca o ciocolata are mai putin de 45% masa de cacao atunci nu e ciocolata, e fantezie.” E si educativa plimbarea printre exponatele dulci. In drum spre iesire treceti pe la butic, sigur veti gasi ceva de luat acasa. O vizita la muzeul dulce costa 7 euro. Doamne si cum miroase acolo…

IMG_0298_fhdr

Bruges „se scalda” in valuri de ciocolata si in valuri si mai mari de bere. Toti recomanda berea de cirese, berea alba sau cea nefiltrata (mie nu mi place niciuna, dar nu refuz niciodata o blonda).

Diamonds last forever! De aceea probabil sunt scumpe pina si la vedere. Muzeul de diamante mi s-a parut foarte mic si destul de sarac in exponate. Apoi sunt foarte multe replici dupa diamante celebre asa ca e greu de spus care e veritabil si care e sticla. Biletul costa 7 euro, sau 10 euro daca prindeti demonstratia (zilnic la 12.30).

 
IMG_0088_fhdr
 

IMG_0160_fhdr IMG_0262_fhdr  IMG_0499_fhdr

IMG_0487_fhdr

Era sa uit de cel mai fotografiat obiectiv din Bruges :-p

Puteti vedea Bruges din trasura – din piata centrala( Markt), un tur de o ora costa 36 de euro. Din barca – sunt mai multe locuri de plecare, in plimbarea pe stradute ajungeti cu siguranta la unul dintre ele, 6.90 euro de persoana. Din autobuz – tot din piata, 14, 50 euro/biletul. Sau puteti sa va pierdeti printre localnici inchiriind o bicicleta – 4 euro pentru o ora sau 10/12 euro toata ziua.

Dupa cum v-ati dat poate deja seama, Bruges nu este un oras ieftin. Hotelurile sunt destul de scumpe, daca gasiti cu 70 de euro pe noapte inseamna ca ati avut noroc. Noi am avut. Preturile, in general, se invart cam in jurul sumei de 100 de euro pe noapte. Nici restaurantele nu sunt foarte ieftine. O masa consistenta, pentru 2 persoane, costa minimum 30 de euro. Nu va aruncati la primele terase care va ies in cale, cele din piata adica, la doi pasi mai incolo, pe stradutele laterale, nota e ceva mai mica. *

Daca insa tinem cont ca avionul pina la Bruxelles e destul de ieftin (la low cost, cu rezervare din timp, poate costa si 60 de euro dus-intors) atunci merita sa dam o fuga pina in Bruges. De la aeroportul din Bruxelles trenul va duce in cetatea medievala in aproximativ o ora. Un bilet costa in jur de 33 de euro, dus – intors, de persoana. * De la gara spre centru faceti cel mult jumatate de ora pe jos. Daca aveti bagaje, sunteti obositi sau pur si simplu nu aveti chef de plimbare, puteti lua autobuzul sau taxi ul. Sunt doua statii – una pentru autobuze, una pentru taxiuri, la stanga, respectiv dreapta, imediat ce iesiti din gara. 2,5 euro pe kilometru. Si pina in centru se aduna cam 10 euro. Iar la autobuz noi am dat 4,50 pe 4 calatorii (biletele se cumpara de la automatul din statie sau de la sofer). * (* Preturi experimentate in septembrie 2011)

PS: daca stati mai multe zile treceti si pe la Gent, e aproape la fel de frumos