Richmond, Chiswick, Hampstead și Greenwich sunt cartierele mele preferate din Londra. Nu neapărat în ordinea asta, deși când vine vorba de Vestul Londrei nu pot fi obiectivă, aici stau și mi se pare cea mai faină zonă, poate doar Nordul i-ar putea face un pic de concurență. Sudul și Estul nu-s chiar pe gustul meu, cu siguranță și pentru că am văzut foarte puțin din ele, dar Greenwich, deși e în Est (mă rog, în Sud-Est), seamănă atât de bine cu Vestul încât nu avea cum să nu-mi placă. Dacă n-aș vedea zgârie norii din Canary Wharf, aș zice că-s pe undeva prin Richmond.   

Acum câțiva ani au făcut cei de la YouGov un sondaj, cum văd londonezii zonele orașului, și dacă Vestul era considerat posh, curat și cosmopolit, Nordul intelectual, pretențios și family friendly, Sudul suburban, necizelat, vechi, Estul a fost declarat sărac, murdar și nefinisat. Cu siguranță nu au luat în calcul Greenwich, care e opusul tuturor adjectivelor folosite pentru zona de Est.  

Am cunoscut la un moment dat un tip ce locuia în Greenwich și ne-a zis că e o zonă foarte faină, însă se simte ca-n Veneția, adică sunt prea mulți turiști. Well…așa-i când stai în casa timpului, căci probabil cei mai mulți se duc pe acolo pentru Observator: The Royal Observatory is the source of the Prime Meridian of the world, Longitude 0° 0′ 0”. Every place on the Earth is measured in terms of its distance east or west from this line. The line itself divides the eastern and western hemispheres of the Earth – just as the Equator divides the northern and southern hemispheres.

De câte ori am fost, era coadă la linia timpului. La Observator nici n-am îndrăznit, era rândul până afară de fiecare dată, căci și noi mergem în Greenwich fix ca turiștii, în weekend și când e vremea bună, mai ales primăvara, pentru cireși. Trebuie să tăiem orașul din Vest în Est, o oră și un pic cu transportul în comun, deci chiar că am impresia că-s în vacanță pe undeva prin UK. Zona e foarte bogată în obiective, multe dintre ele gratuite, și dacă nu ai prea mult timp la dispoziție îți înșir câteva. 

Observatorul, intarea e gratuită doar la Astronomy Centre, pentru restul se plătește bilet, info aici. Mai jos de observator sunt Muzeul Naval (foarte interesant, și nu doar pentru cei mici), The Queens House (am alergat prin ea, am ajuns cu 10 minute înainte de ora de închidere), și Old Royal Naval College. Toate trei pot fi vizitate gratis. Update – la Old Royal Naval College au băgat bilet de intrare când au renovat ceea ce englezii numesc Capela Sixtină a UK-ului, Painted Hall. Biletul e valabil tot anul, iar miercurea au pay as you wish. 

Cutty Sark, mândria Marii Britanii în secolul 19, a fost la vremea ei cea mai rapidă navă. N-am urcat, am preferat să cheltui 13,5 lire (atât costă biletul) în piața de mâncare, Greenwich Market. Nici la Fan Museum n-am fost, și nici la Eltham Palace (fostă reședință regală transformată în casă de lux de un milionar excentric și apoi în muzeu), am preferat, de fiecare dată, să pierdem vremea prin parc. 

Greenwich park ar fi cel mai vechi parc din Londra. Are peste 70 de hectare, un țarc cu căprioare, o grădină de trandafiri, o mulțime de veverițe (ia alune la tine!), o alee cu cireși și o priveliște de pomină. 

Și dacă vechiul Greenwich, World Heritage Site, nu te-a epuizat, treci podul, spre Canary Wharf, zona de business, nouă și futuristă, sau zboară peste Tamisa către Royal Docks, cu cable car-ul.  

În Greenwich se ajunge cu trenul sau cu DLR-ul (asta e metroul ăla fără vatman, totul e computerizat). Cu DLR-ul e mai ieftin, și parcă e și mai rapid, plus că trece prin Canary, printre clădirile alea mamut. Sau poți lua barca, de la Westminster Brigde, chiar e o plimbare plăcută, recomand. Dacă ai oyster card, cumpără bilete de la ghișeul cu semnul tfl, ai reducere, plus că mereu mi se pare că bărcile tfl-ului sunt mai aerisite decât cele private. 

PS. articol actualizat în 2019

 

Citește și Ce poți vizita gratis la Londra