Anul ăsta avem vară! Incă din luna mai chiar, cred că fu cel mai cald Mai ever, peste 25 de grade! Am prins, în iunie, weekend-uri cu 33, 34 de grade! Știu, nici mie nu-mi vine a crede! Englezii îs terminați, evident, că nu-s obișnuiți cu așa arșiță, până și mie mi se părea prea cald la un moment dat, dar nu mă plâng, doar remarc. Am ajuns să caut plaje lângă Londra! Și am găsit câteva 🙂 

30 de plaje la maximum două ore de Londra, cu trenul 

Încep cu ultima la care am fost și apoi mergem, pe hartă, din plajă-n-plajă, trecem din Kent în Sussex, dăm o fugă și prin Essex, ajungem chiar prin Hampshire și Dorset căci dacă nici UK-ul nu mai are trenuri multe, bune și rapide…Bani să ai, că-s scumpe cu draci! 

Margate

În vremurile de glorie era una dintre cele mai cunoscute stațiuni de la malul mării, a urmat o perioadă de decădere, toate orașele de lângă apă au trecut sau trec în continuare prin faza asta, numărul de vizitatori a scăzut considerabil, dar, spre deosebire de alte locuri, Margate e iar în vogă. Trenurile rapide fac cel mult o oră și jumătate de la Londra așa că foarte mulți englezi și-au cumpărat case acolo, autoritățile au băgat bani în renovare și promovare, au construit un nou muzeu – galeria Turner, au apărut zeci de shop-uri colorate, e plin centrul de clădiri vechi, cam lăsate în plata Domnului, însă are un aer de hipstăreală. Mi-a plăcut. Iar nisipul e genial!     

Noi am stat doar câteva ore, însă Margate are destule de oferit pentru o zi întreagă, pentru un weekend chiar. Galeria Turner poate fi vizitată gratuit, pentru Tudor House, una dintre cele mai vechi case din oraș (ridicată la începutul secolului 16), plătești 2 lire, nu rata Shell Groto – o grotă tapetată în întregime cu scoici și melci, o nebunie! 

*Londra-Margate: trenul de la Victoria sau St Pancras, o oră jumătate, maximum 1,50, gara nu-i departe de plajă   

Botany Bay 

De la Margate am luat-o la picior spre Broadstairs (se poate și cu bicla, e traseu) pe ruta vikingilor, când pe stâncă, când pe lângă apă – marea se duce-n treaba ei așa că dai de plaje pe ici pe colo, mult mai libere ca cea din oraș, poate și pentru că erau pline de alge (citeam că anul ăsta au o mare problemă cu algele). Îi zice Viking Coastal Trail căci pe acolo îi invadau nordicii, se pare că prima oară ar fi intrat prin Broadstairs, așa i-a rămas numele locului – golful vikingilor, ajungem și acolo acuși acuși.  

Între Margate și Broadstairs e Botany Bay, celebru pentru asta: 

Era plin de oameni lângă stânci, dar liber ceva mai încolo, chiar ne întrebam de ce stă toată lumea ciorchine în golful ăla când la doi metri era loc berechet, n-am găsit răspuns, poate o fi mai dos? sau umbră? 

*am mers cel mult o oră de la Margate, dacă nu-ți place să mergi pe jos, cea mai apropiată stație de tren e Broadstairs, de acolo poți lua autobuzul – The Thanet Loop – un bus ce leagă Margate de Broadstairs și Ramsgate, cea mai apropiată stație pare Northdown Park și apoi pe jos, pe Botany Road, vreo 20 de minute, până la plajă. Apropo de cum vezi coasta Thanet fără mașină – vara circulă și Topless buses, ruta 69 de la Ramsgate spre Stone Bay și ruta 37 de la gara din Margate spre Palm Bay. Info pe site-ul Stagecoach. 

Kingsgate Bay

Imediat după Botany Bay e Kingsgate Bay, era mai liniște ca la Botany deși nisipul e la fel de fain și are și el un arc demn de Etretat (al francezilor e mai spectaculos, recunosc).  

Castelul a fost transformat în locuințe, rău o fi să stai acolo! 

Joss Bay

Urmează Joss Bay, bun nu doar pentru plajă și înot, ci și pentru surf, când or fi valuri, că nu era niciunul când am fost noi. Era destul de aglomerat, dar unde e lume e și un magazin cu de toate (dacă te apucă foamea, setea..). 

Broadstairs 

Până la Broadstairs trecem prin Stone Bay, super aerisit, deși e cu blue flag, mai mult de o cafea/bere/suc nu cred că găsești. Colegii mei îmi ziceau că Broadstairs e cam posh, am înțeles de ce, orașul nu-i deloc fițos, are în schimb o suburbie plină de case wow. 

Viking Bay e plaja principală, e fix în oraș, găsești de toate pentru toți – am comis-o cu fish and cips, bere și gogoși. Ăsta e oful meu cel mare (pe lângă vreme), mâncarea! În Londra găsești de toate, bani să ai, că-i plin de oameni din toate colțurile lumii, în orașele mai mici cred că cel mult un restaurant italian poți găsi, și asta nu pe plajă.   

*trenurile spre Broadstairs pleacă de la St Pancras (aprox o oră și 20 de minute) și de la Victoria (aprox o oră și 45 de minute). 

Ramsgate și Sandwich 

Dacă ar fi fost ziua și mai lungă, am fi mers spre Ramsgate, făceam cel mult o oră. În secolul 19 era una dintre cele mai vizitate stațiuni, e foarte cunoscută și acum, poate îi fac o vizită (o oră și 20 de minute, de la St Pancras). 

După Ramsgate e Sandwich bay, cică ar fi vreo 3 ore de mers, nu știu dacă merită, n-am fost, știu că trenul de la St Pancras face 1 oră și 45 de minute până la Sandwich și de acolo poți merge pe jos spre plajă. Între Ramsgate și Sandwich bay e Sandwich & Pegwell Bay Nature Reserve.

Deal, Dover, Folkestone 

Urmează Deal, pe care l-am văzut doar de sus, când am fost la Dover și am luat-o la picior, pe stânci, n-am coborât că era deja târziu și trebuia să ajungem înapoi la hotel. Despre Dover am scris deja, n-o mai lungesc, zic doar că ne-a plăcut deși orașul și plaja nu-s wow, în schimb e perfect pentru trekking – pe stâncile albe, spre Deal sau, în sens opus, spre Folkestone.  

*tren Londra-Dover/Deal, o oră/o oră jumătate, de la St Pancras  

De la Dover la Folkestone sunt vreo 3 ore, am zis că poate om reuși odată să facem traseul, deocamdată am mers doar vreo oră jumate dinspre Dover și tot pe atât când am fost la Folkestone, era foarte cald și am zis că nu ne ține să mergem 6 ore dus-întors. 

Folkestone e mai fain ca Brighton, dacă mă întrebi pe mine, din cel puțin două motive – plajele-s cu nisip și mult mai libere (cu excepția celei din port unde era jale, e de ajuns însă să mergi pe malul apei, în direcția Dover, și-i aproape pustiu) și portul e plin de tarabe cu fructe de mare. 

*tren Londra-Folkestone, aprox o oră de la St Pancras 

Camber Sands

Mergem mai departe pe hartă, trecem de Dungeness, potrivit mai degrabă pentru explorare decât pentru plajă, înțeleg că plaja a fost cumpărată de EDF, și ajungem la Camber, în Sussex. Pare un pic peste mână, dar mi s-a pus pata pe ea, am zis că dacă mai prind un weekend cald, acolo mă duc. Au dune de nisip!    

*cel mai scurt traseu (așa pare) – trenul de la St Pancras la Rye, cu schimbare la Ashford, și apoi cu autobuzul 

Hastings, Eastbourne, Brigthon, Seven Sisters 

Ne continuăm traseul virtual și ajungem la Hastings. L-am colindat doar vreo juma de oră, cât așteptam autobuzul spre Bodiam Castle, mi s-a părut cam dărăpănat, nu știu dacă m-aș duce acolo pentru plajă (era foarte căutat odinioară, însă vremurile de glorie s-au dus de mult), în schimb îmi fac cu ochiul traseele de trekking. Despre Eastbourne și Brighton am scris deja (click pe link). Iar între Brighton și Eastbourne e unul dintre locurile mele preferate – Seven Sisters (sunt bucăți de plajă pe traseu și la Birling Gap). 

Seven Sisters: sub asediul m?rii

Mi s-a mai pus pata pe o plajă, pare tare faină, dar faci mai mult de două ore până acolo, West Wittering, lângă Chichester. Mai aproape sunt Littlehampton (max 2 ore de la Victoria), Portsmouth (aprox o oră jumătate cu trenul), Bournemouth (cam 2 ore), n-am ajuns pe acolo, nu știu dacă merită drumul, dacă ai fost, te rog să mă luminezi 🙂

Whitstable, Herne Bay, Birchington 

Am mai ochit câteva plaje lângă Canterbury, se pare că cea mai faină ar fi Whitstable, zice gura lumii că dacă îți plac fructele de mare acolo e de tine. Eu mă gândesc să o combin cu o vizită la Canterbury. Și Minnis Bay (la 20 de minute de mers pe jos de gara din Birchington-on-Sea) pare simpatic.

*fie iei trenul de la Londra (aprox o oră și 20 de minute), fie te duci la Canterbury și de acolo iei autobuzul

 

Mai las câteva plaje din Essex, toate la cel mult două ore de Londra, cu trenul de la Liverpool Street sau Fenchurch Street: Clacton on Sea, de la Clacton on Sea poți merge pe jos, vreo oră, și ajungi la Martello beach; Frinton-on-Sea; mai sus un pic e Walton-on-the-Naze; Shoebury East Beach și Shoeburyness, o oră și 15 minute de la London Fenchurch Street, trenul spre Shoeburyness. Ar mai fi și Mersea Island, dar e mai greu de ajuns, tren și două autobuze, google maps zice aproximativ două ore. La o singură plajă din Essesx am fost – South end on Sea.  

La toate se poate ajunge cu transportul în comun, dacă ai mașină, te-ai scos, sunt unele mai greu accesibile, dacă nu-ți place să mergi pe jos. Noi, drept să-ți zic, ne ducem mai mult pentru traseele de colindat decât pentru plajă, mă plictisesc repede, cred că rezist max o oră, și-n apă nu îndrăznesc să intru, e gheață, dar nu te lua după gura lui Gerilă, era marea plină de omuleți. 

PS: pozele sunt făcute cu telefonul, de la o vreme nu mai car aparatul după mine, m-am stricat de tot :-p