Ori de câte ori văd casele acelea din lemn și lut, alb cu negru, specifice pentru Anglia veche, îmi aduc aminte că nu v-am povestit despre Salisbury. Și le văd destul de des, încă mai stau în picioare, chiar și în Londra, deși sunt construite pe vremea Tudorilor, adică au vreo 500 de ani (e adevărat că unele sunt mai noi, imită stilul Tudor). Imaginea asta mi-a rămas mie de la Salisbury – case încovoiate de ani, albe cu dungi negre. Ca să nu mai spun că acum vreo două luni Jay Z a fost la Salisbury, să vadă și el Magna Carta pe bune, după ce a scos albumul cu același nume (o fi zis – mother fucker, m-a plagiat unu, mă duc să văd cu ochii mei), și la fel am gândit și atunci, trebuie să vă arăt Salisbury.

salisbury

Deși e vechi de prin 1200, Salisbury e orașul nou sau New Sarum. Cel vechi, Old Sarum, e la vreo 10 minute. Când a zis ghidul Old Sarum, mi-a tresărit inima și am căscat ochii – ihaaa, Stăpânul Inelelor. Sarum? Saruman? Nimic? Ei, mie mi-a sunat foarte cunoscut (nu râdeți, am văzut filmul de 5 ori). Evident că dacă nu aș fi fost legată de un autocar și de un englez nesărat, aș fi trecut și pe acolo (am luat un tur), am fost nevoită să mă mulțumesc cu o imagine scurtă, din mers. Old Sarum are vreo 2500 de ani. A fost locuit se pare încă din Epoca de fier, apoi a fost fort roman, pe urmă au venit saxonii și locul a devenit un centru politic important (William Cuceritorul a ridicat acolo o catedrală și un castel). Catedrala s-a prabușit la scurt timp, satul s-a mutat mai la nord după ce soldații și preoții nu au mai încăput unii de alții (prin secolul 11), a început construcția la actuala biserică (și cu pietre din cea veche), și orașul s-a ridicat în jurul lăcașului de cult.

Catedrala din Salisbury e superbă. Poate din exterior nu pare extraordinară, seamănă cu multe alte biserici englezești, dar interiorul e foarte frumos. Tavanul e senzațional. La fel și vitraliile.

 

IMG_6377.JPG IMG_6381.JPG IMG_6384.JPG IMG_6387.JPG IMG_6403.JPG IMG_6412.JPGIMG_6370.JPG

 

A fost construită într-un singur secol, deci nu e un amestec de stiluri, ci doar gotic englez timpuriu. Singurul lucru adăugat după e turla, cea mai înaltă din Anglia, 123 de metri. Are o copie originală a Magna Carta, dar și un ceas mai vechi de 1380, ar fi cel mai vechi, încă funcțional, din lume (e jos, la intrare, inițial era în turn). Și mai are o curte verde și mare numai bună de plimbare. Biletul costă 5,5 lire – s-a făcut 7,5 între timp. Ei zic că e donație voluntară, dar e un nene la intrare ce taie bilete, deci nu știu dacă se poate intra fară donație. Poți urca în turn, vreo 330 de trepte. Eu mi-aș fi dorit, dar nu e posibil când îți fac alții programul – e nevoie de programare, maximum 12 persoane, nu se organizează tururi zilnic, costă 10 lire 12,5 lire, e inclusă și vizitarea bisericii, verifică site-ul înainte (prețuri actualizate în 2017).

 

Casele de care vorbeam mai sus, Tudor houses,  le-am mai întâlnit și prin alte locuri, dar parcă nicăieri atât de multe și atât de vechi. Înțeleg că cele din Salisbury erau case de fermieri sau tărani – casele de pe vremea Tudorilor erau făcute după chipul și asemănarea proprietarilor, adică după buzunar. Cele alb cu negru (negru e lemnul dat cu catran, ca să nu putrezească cică) erau făcute cu lemn, lut, nuiele, țiglă, deci mai simple. Cele ale bogaților erau construite din cărămidă, piatră și teracotă, materiale scumpe pe vremea aia. Și cu cât aveau mai multe geamuri cu atât proprietarul era mai bogat, sticla era piperată rău. Se pare că unele case sunt chiar de la începuturi, de prin 1200 și ceva. Altele de prin 1500. Îți recomand să te plimbi în neștire pe stăzile pietruite, vei avea impresia că te-ai întors în Anglia medievală. Și dacă intri pe lângă supermarket (Sainsbury) ajungi la apă.

 

IMG_6474.JPGIMG_6426.JPG IMG_6428.JPG IMG_6446.JPG IMG_6453.JPG IMG_6462.JPGIMG_6416.JPG

 

Noi am ajuns la Salisbury într-o zi rece, gri, de sfârșit de primăvară. Orașul era cam gol, noroc de un alai al scout-ului catoloc, dar cred că vara e mai animant. Oricum, a fost binevenită liniștea de Salisbury după agitația de Londra.

 

Salisbury e la o oră jumătate, maximum două, de Londra, cu trenul sau cu mașina. Biletul de tren costă în jur de 30 de lire, de persoană, dus-întors, în cel mai fericit caz. Mereu mă întreb cum la Oxford, Cambridge, Brighton te poți duce și cu 10 lire (dus-întors) ,iar la Salisbury și Bath te poți considera norocos dacă găsești ceva la 25 de lire. 

Dacă ai ajuns la Salisbury atunci poți da o fugă și la Stonehenge, e la vreo 20 de minute cu mașina. Există un autobuz local, dar nu merge până la sit. Bath (minunat) și Bournemouth (n-am fost, dar cică ar fi foart fain, mi-a zis o amică) sunt la aproximativ o oră, cu mașina.  Îți mai las o listă cu ce vezi în jur, pare interesant.

Citește si Oxford sau Cambridge?

Oxford ?i Cambridge