Între Londra și Bath sunt cel mult două ore. Dar ai putea la fel de bine să zici că e distanță de la cer la pământ. Dacă pentru un moment uiți că ești prin UK, ai putea crede că te afli pe undeva prin Italia. Romanii sunt de vină, romanii, nu românii, de aia e bine să scrii cu diacritice, romanii și vreo șase arhitecți englezi.

Pe scurt, după ce au cucerit Britania, în 43 AD, romanii au construit, printre altele, și băile termale de la Bath, pe vremea aceea Aquae Sulis. Era, și este, singurul izvor natural cu apă caldă din Marea Britanie. Apă, checked, caldă chiar (temperatura ar ajunge până la 46 de grade), marmură, checked, forță de muncă, checked, deci romanii s-au apucat să facă ce știu ei mai bine – un complex impresionant, cu coloane și statui uriașe, cu piscine și locuri de recreere. Se pare că aveau chiar și podele încălzite, au fost atât de isteți încât au folosit apa caldă, care curgea din belsug, pentru a încălzi marmura din jurul piscinelor. Din câte am înțeles, și acum apa ajunge în băile termale prin același sistem de aprovizionare, al romanilor.

bath

Mi s-a părut extraordinar că întregul complex  a fost scos de sub pământ. E cu mulți metri mai jos decât orașul actual, deci cine știe ce se mai ascunde sub noul Bath, vechi și el de acum. Pașii celților, ai romanilor, ai saxonilor.

Izvorul avea (și bănuiesc că încă mai are) o capacitate uriașă, mult prea mare chiar și pentru cei mai curați romani, apa era evacuată zilnic, căci altfel ar fi inundat băile termale. Ceea ce s-a și întâmplat după plecarea romanilor.  Apa a crescut, era plină de pământ (e la fel și acum, are o culoare ciudată, zici că e murdară) și de-a lungul anilor băile au fost acoperite complet cu pământ. În secolul 18 băile termale au revenit la modă, englezii s-au apucat de ridicat unele la Bath si așa au descoperit vechiul complex.

Dacă te uiți cu atenție o să vezi că ies aburi din apă. Nu am rezistat și mi-am băgat degetele, e caldă, numai bună,  până și eu care-s friguroasă m-aș băga în ea. Ba chiar am și gustat-o. Nu din bazin, nici chiar așa, la finalul vizitei am dat peste o cișmea cu apă filtrată. Chiar și filtrată are un gust oribil, parcă am băut apă cu rugină, multă rugină. Englezii ăștia s en fichent de nitrați și nitriți.

Băile romane sunt acum doar de admirat de pe margine, dacă vrei bălăceală, mergi la spa-ul de lângă. La Roman Baths biletul costă între 14 și 20 de lire, depinde de perioadă și oră, 15,5 lire, de persoană, e mult, dar zic că merită banii, mi-a plăcut. La fel și orașul din care, din păcate, am văzut doar centrul, așa-i când îți fac alții programulÎntre timp am revenit la Bath, m-aș duce eu mai des, dar sunt scumpe rău biletele de tren. 

Bath e o combinație de arhitectură romană și georgiană, e inclus în patrimoniul cultural Unesco, e foarte elegant, cochet. Te sfătuiesc să cauti un loc de unde să vezi orașul de sus. Noi l-am admirat din Alexandra Park, e ceva de urcat, dar răsplata e pe măsură. Deasemenea sunt o mulțime de dealuri prin jur, există și o rută – Bath Skyline – însă e nevoie de timp, sunt aproape 10 kilometri. Sunt sigură că și din turnul catedralei se vede fain (4 lire pentru biserică, 6 dacă vrei și în turn).

Centrul vechi e deosebit de frumos. Mi-a plăcut mult Pulteney Bridge, realizat după modelul din Florența, Ponte Vecchio. Îți recomand să treci podul și să mergi pe partea opusă, se vede fain. Și parcul de lângă e simpatic, chiar dacă e micuț. Dă o fugă și la Royal Crescent și The Circus, sunt interesante, mai ales dacă ești pasionat de arhitectură sau clădiri vechi. 

Cum ajungi la Bath: de la Heatrow cu autobuzul, National Express. Din Londra, cu trenul, cam o oră și jumătate de la Paddington, cu autobuzul, tot National Express, de la Victoria, face cam 3 ore sau chiar mai mult, sau cu un tur organizat.

Bath poate fi și poarta de plecare spre satele Cotswolds-ului: 

Once upon a time…Burford, Cotswold

PS : am scris si pe blogul Adevarul despre ce poti vedea langa Londra, 14 locuri aflate la cel mult doua ore, cu trenul, autobuzul sau masina.

Acest articol a fost publicat în mai 2013 și actualizat în septembrie 2017.