Ca să vezi că nu-i totul gri la Londra, te plimb nițel pe Brick Lane. Odinioară era o mahala pe unde abia puteai trece, din cauza nămolului, acum e unul dintre cele mai vizitate locuri din oraș. E un fel de Camden mai puțin celebru, nu-i pentru toată lumea, ca și Camden de altfel, înțeleg perfect de ce unii zic că nu le-a plăcut, dar dacă ești fan graffiti, aglomerație, piețe ambulante, artă contemporană, sigur vei aprecia locul.
View this post on Instagram
Brick Lane e in estul Londrei, în Shoreditch, probabil cel mai colorat cartier din oraș. Zidurile arată mereu altfel, sunt câteva lucrări să le zicem clasice, sunt acolo de ceva vreme, toată lumea știe, de exemplu, dacă vede o egretă gri, e pe Brick Lane (nu-i chiar pe strada cu pricina, dar cumva numele Brick Lane a început să însemne zona din jurul străzii, nu doar strada în sine), și mereu apar picturi noi peste cele vechi sau pe orice loc care a scăpat de spray. Pasărea stă acolo din 2010, e opera unui artist belgian.
Strada s-a numit inițial Whitechapel Lane, dar mai apoi a devenit cunoscută ca Brick lane deoarece acolo se făceau cărămizi – până au apărut primele fabrici, prin secolele 15 -16, toată lumea știa că pământul din East End e numai bun de încropit o cărămidă, două. Se pare că prin 1 500 nu prea erau clădiri prin zonă, era șantier, săpau pentru argilă, abia prin 1650 începe să se construiască. Se deschid câteva berării, de la cărămizi se trece la croitorie, încep să vină din ce în ce mai mulți locuitori, întâi hughenoți francezi, apoi imigranți irlandezi și evrei, apoi indieni. Habar n-aveam, dar englezii numeau zona Banglatown, pentru că cei mai mulți locuitori erau veniți din Bangladesh. Au urmat imigranții din Somalia. Se pare că pe vremea romanilor acolo era cimitir. Zona a fost mereu săracă și cu infracționalitate măricică, la fel e și azi, dar zău că te poți plimba fără probleme.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Nu-i foarte îngrijit, multe clădiri sunt dărăpănate rău, unele stau să pice – sunt foste fabrici și magazine părăsite, altele au fost bombardate în al doilea război mondial și au rămas așa, dacă n-ar fi desenele alea, unele adevărate opere de artă, ar arăta tare trist – altele au fost transformate în galerii sau magazine scumpe, de fapt ăsta e Shoreditch, un loc al contrastelor. Magazine de suveniruri ieftine și piețe vintage stau perete în perete cu firme celebre în toată lumea, te crucești când vezi prețurile, lângă restaurante fierb oale cu mâncare indiană sau mexicană. Asta în weekend, mai ales duminica, atunci sunt piețele de mâncare și de haine (înțeleg că a rămas așa de pe vremea când evreii erau majoritari și sâmbăta era zi de odihnă). Dacă vrei să vezi Brick Lane la capacitate maximă, so to say, mergi duminica, dacă vrei să admiri zidurile colorate în liniște, mergi în timpul săptămânii.
Unii zic că-i vandalism, eu zic că e viață, într-un loc care era aproape mort. Odată cu desenele de pe pereți au venit turiștii, după ei comercianții, încet, încet Brick Lane se transformă în atracția principală din Estul Londrei.
Cum ajungi pe Brick Lane
Cele mai apropiate stații de metrou sunt Liverpool Street și Aldgate, sau iei trenul și cobori la Shoreditch High Street. La cel mult 10 minute de Brick Lane e Old Spitalfields market – piața de haine, CD-uri, postere, de toate pentru toți (e faină, recomand). Tot vreo 10 minute faci și până la Petticoat Lane market, ăsta e un fel de bazar cu haine ieftine. La un sfert de oră de mers pe jos e piața de flori, Columbia flower market.
PS. ai aici o listă/străzile cu graffiti și există și un tur cu ghid (m-au luminat BBC și British History Online)
place, place, place 🙂 nu stiu de ce mi-a ramas impresia ca e putintel mai fitzoasa brick lane decat camden…dar la cum am trecut eu rapid si o singura data pe acolo, nu poti pune mare baza pe impresiile cu care am ramas. deci trebuie revazut, si incercata mancarea 🙂
nebunie ce e acolo!!! super! (ps: eu tare ma bucur ca ai instagram 😀 )
@Ina – te duc cand vii 😀
@Zazu – cat m o tine si Instagramu, ca Twitter-ul l am inchis, pe G+ stau din ce in ce mai rar…noroc de facebook:-p
Imi plac si cred sincer ca niste graffiti-uri reusite infrumuseteaza si cele mai dezavantajate locuri, cladiri.