Profit de faptul că plouă să vă mai plimb nițel prin Londra. Ați văzut probabil că autoritățile engleze vor să facă o anti-campanie de țară ca să descurajeze românii și bulgarii care abia așteaptă să dea năvală în UK. Prima bilă neagră ar fi faptul că plouă mereu. Exagerează, nu plouă chiar tot timpul. Și dacă nu ar ploua, eu când aș mai scrie pe blog?

Azi vă arăt Camden Town. Mă rog, cât am reușit și noi să vedem. Ne-am plimbat ieri că a fost vremea ok, chiar a ieșit soarele, am purtat ochelarii de soare, vă dați seama?! Am mers cu atobuzul până am amețit. Nu am schimbat, e direct, doar că e departe (noi am plecat de la Earl’s Court, la metrou se lucrează în fiecare weekend așa că am preferat transportul de suprafață) și e foarte aglomerat. După vreo 45 de minute, am văzut de la etaj, că am mers sus, în față, ca tot turistul care se respectă, o mulțime pestriță ce se revărsa din toate colțurile pe strada principală.

Cluburi cu muzică live sau cu reputație proastă, artiști care își vând operele (unele chiar faine) la magazine șic sau direct în stradă, piețe pline de tot ce vrei și ce nu vrei, la prețuri bune, restaurante de toate soiurile, afișe cu no drugs, suveniruri, chestii hand made, alei obscure, magazine cu prețuri pentru toate buzunarele, deschise până târziu (chiar și în weekend), clădiri haioase, grafitti, rebeli fără cauză, muzicieni amatori sau, cine știe, vreun diamant în stare brută, și pe alocuri câte un Marc Jacobs nedescoperit încă. Camden Town. Teren agricol până în 1790, centru de cultură și shopping prin anii 80, acum un furnicar cu criminalitate peste medie. Dar boem și colorat.

Înțeleg că Amy Winehouse a locuit în zonă, era de-a casei prin cluburile de acolo. Și se pare că și Rimbaud și Verlaine au stat în Camden. Lume bună și nebună.

Piața e plină de buticuri, sunt și multe porcărioare, dar unele chiar au chestii faine, haioase sau originale, pare locul perfect pentru cumparat suveniruri, și sunt zeci de tarabe cu mâncare de toate soiurile, ieftin și bun. Dacă aveți suflet de artist, vă plac diversitatea și aglomerația, puteți da o fugă în Camden Town. Aveți aici rețeaua de autobuze. E și metrou, Northern Line.

Mie mi s-a părut foarte cool. Dar nu e pe gustul tuturor. Și e cam suspect pe alocuri, aș zice ochii la portofel și contact zero cu mulțimea care mișună pe străzi. Al meu domn a spus că a văzut un tip ce se împingea cu o femeie între clădiri, se certau urât, o scuipa, dădeau parte-n parte, apoi altul bătea cu pumnii într-o mașina aflată în trafic, se certau probabil si aia, și un vânzător i s-a adresat nu prea politicos la un magazin de încălțăminte. Evident că eu nu am văzut niciunul din lucrurile astea, pentru că, citez, tu te uiți mereu numai aiurea. Da mie mi-a plăcut! Să fii sănătoasă, eu nu mai vin, te duci singură. Da lași aparatul și banii acasă!

 

PS: Nu-mi vine a crede cât s-a schimbat Camden din 2013, când am scris articolul ăsta (suntem deja în 2018), e adevărat că e mult mai aglomerat și și-a mai pierdut din autentic, e pe lista oricărui turist de Londra, s-a umplut de made in China, de francize și magazine, mai puțini artiști și mai multe firme, dar e în continuare extrem de simpatic și colorat. E unul dintre locurile noastre preferate din Londra, îl recomandăm tuturor amicilor care au venit în vizită la noi, la pachet cu Little Venice. Uneori luăm autobuzul direct spre Camden, alteori luam metroul până la Paddington și apoi mergem pe jos, pe malul apei, prin Mica Veneție. Sunt și bărci, Little Venice – Camden, am mers și eu cu una, parcă tot pe jos e mai fain. Și de fiecare dată ne oprim la piața de mâncare! The best!

Dacă sunteți fani graffiti, treceți și pe aici: 

Brick Lane, colorata mâine-i gata