Anul acesta facem Crăciunul la Londra. Am fi vrut noi la cald și bine, dar am zis că ar fi cazul să mai stăm și pe acasă. Urmează un articol despre ce poți să faci la Londra în perioada Crăciunului. Dacă te prinde acest Crăciun la Londra, îți va fi de folos. Dacă nu…numai bine afli cum se pregătește cel mai vizitat oraș din lume de sărbători și dai o fugă pe viitor (evident că Londra nu arată la fel în fiecare an dar evenimentele sunt, în mare, cam aceleași – poți compara cu anul trecut, de exemplu).

 

Ce se întâmplă la Londra de Crăciun:

În primul rând orașul, mai ales centrul, se îmbracă în haine de sărbătoare. Și pe bune că Londra stă excelent la acest capitol. Ca să admiri decorațiunile de Crăciun mergi pe Regent Street (tema de anul acesta e Night at the Museum: Secret of the Tomb), pe Bond Street, pe Carnaby, și evident pe Oxford Street, chiar dacă, pe cea mai aglomerată stradă de cumpărături din oraș, decorațiunile sunt aceleași ca anul trecut. Adevăru-i că na, alți bani, altă distracție. Deși înțeleg că la ei treaba asta nu-i făcută din banii primăriei, ca la noi, de exemplu, ci din sponsorizări.

 

craciun londra.jpg

 

Îți recomand să nu ratezi Covent Garden (si Seven Dials). În fiecare an pun un brad uriaș, toate restaurantele din zonă se umplu de globuri colorate, mai apare și câte un ren, o sanie, cântă muzica… De fapt Covent Garden e fain mereu, nu doar de Crăciun. Și Trafalgar Square e simpatic, măcar în trecere – bradul, cadoul de la norvegieni, va apărea pe 4 decembrie, în week-end se cântă colinde.

Toate magazinele mari arată într-un mare fel de sărbători, de fapt se gătesc de prin octombrie, spre disperarea mea. Dacă vrei window shopping, shopping pe bune, să admiri decorațiunile, sau pur și simplu să intri la căldură, sau poate să fugi de ploaie, mergi la Fortnum Mason (e perfect pentru mici atenții – ceai, biscuiți, cafea, prăji, mirodenii, toate sunt frumos ambalate), la Harrods, Selfridges, Harvey Nichols, Jon Lewis, Westfield. 

Pe 26 decembrie e Boxing Day, în traducere liberă reduuuceeeeri. 

 

londra7.jpg

 

Nu rata târgurile de Crăciun. Cel mai mare e cel din Hyde Park (va fi deschis până pe 4 ianuarie). E imens, aglomerat, peste tot miroase ba a scorțișoară și vanilie, ba a burger, pește sau cârnați. Nouă ne place la standul german, nu doar pentru că au varză și cartofi, ci și pentru că e cald și acoperit. Am dat o tură în week-end, parcă anul acesta au lucruri mai simpatice ca anul trecut, la comercianți mă refer, și au adus un meșter din Polonia ce sculptează în lemn, toate statuile împrăștiate prin târg sunt făcute de el. Nu aveau cum să lipsească patinoarul și, mai ales, bâlciul – carusel, London Eye în miniatură, caza groazei, labirintul, mașinuțele-tampon, ciocanul ăla care te amețește, trasul cu pușca, toate porcărioarele. V-am mai zis, englezii se dau în vânt după astfel de distracții.

 

londra2.jpg londra4.jpg

 

Și târgul de la South Bank e măricel. E deschis până pe 11 ianuarie. Mai puțin entertainment, mai multă mâncare și comercianți. Pentru prima oară,  anul acesta se va organiza un târg de iarnă în Hackney, în Victoria Park – Winterville, de pe 2 până pe 31 decembrie (cele mai apropiate stații de metrou sunt Mile End, Bethnal Green, Bow Road). Mai e un târg mai mititel în Canary Wharf (de pe 17 până pe 24 decembrie), unul lângă Primărie, la London Bridge (8-21 decembrie), probabil că, la fel ca anul trecut, va fi un tâg mai mic și în piața Leicester, în fața la Odeon. Plus cele de la Tate Modern, de pe 14 până pe 24 decembrie, și Barbican, în perioada 12 – 22 decembrie.

 

Dacă te ții bine pe patine Londra o să ți se pară un vis în perioada sărbătorilor. Se deschid o mulțime de patinoare. La National History Museum, la Somerset House, lângă London Eye, la Hampton Court, în Canary Wharf, la Vauxhall, Wembley, la Westfield (cel din White City). Toate sunt cu taxă. Singurul gratuit e în Hyde Park. Pentru friguroși există și patinoare în interior, puține ce-i drept, lista aici. Patinoarele sunt închise doar în prima zi de Crăciun.

 

londra3.jpg

 

De pe 26 noiembrie până pe 3 ianuarie Kew Gardens se transformă în orașul lui Moș Crăciun. Printre constructori se află și cei care se ocupă de festivalul de lumini de la Lyon. Mie îmi pare mai mult pentru cei mici deși… cred că nici eu n-aș zice nu la o plimbare pe cărările luminate, printre brazi, clădiri și statui, toate scăldate în lumină colorată. Găsești detalii, și un filmuleț, pe site. Biletul costă 15 lire, online e mai ieftin un pic.

Syon Park se umple și el de lumină însă doar până pe 7 decembrie și numai vineri, sâmbătă și duminică, de la 5 la 8. Biletul de intrare la Enchanted Woodland costă 7 lire. (am fost, am povestit aici)

IMG_2674

 

Poți merge la un musical, teatrele sunt deschise la program normal (numai pe 25 sunt închise) – las link-ul, dai click pe zi și vezi ce se joacă. Noi am vrut bilete la Cats dar am găsit abia în ianuarie și atunci la dracu-n praznic și cu chiu cu vai, că au un site infect.

Muzeele sunt închise în perioada 24-26 decembrie dar nu-i bai,  pub-urile s deschise:-p De fapt cred că singurul muzeu deschis pe 24 e Charles Dickens museum, info aici. Și singurul deschis în ziua de Crăciun e Ripleys, așa zice Time Out. E posibil ca și Film Museum să fie deschis, pe site nu apare cu pauză de Crăciun, verifică totuși înainte. În perioada asta, până în martie, e Bond in Motion – sunt expuse autoturismele folosite de Bond, James Bond:-p Am fost si noi, am povestit aici.

Fanii lui Harry Potter pot merge la studiourile Warner Bros, lângă Londra, Hogwarts se umple de zăpadă, până pe 1 februrie –  las site-ul. N-am fost, știe Irina mai multe, a scris aici.

Poți merge pe deasupra Tamisei, până nu sparg ăștia pasarela de tot – la Tower Bridge au făcut o pasarelă din sticlă, a scăpat unul o bere, a mai trecut o cucoană cu tocuri și gata… a crăpat sticla, pe o porțiune mică. Vezi imagini pe site, ca să-ți faci o idee. Și aici e lacăt pe ușă de pe 24 până pe 26 (9 lire costă biletul, online e 8 lire).

 

În prima zi de Crăciun totul stă pe loc, până și metroul, autobuzul, trenul. Verifică site-ul tfl.gov.uk dacă depinzi de transportul în comun. 

Nu-mi mai vine nimic în minte acum, o să mai postez pe pagina de facebook a vacanțelor dacă mă mai luminez până la Crăciun:-p