Sau Crăciunul și Revelionul? Eu știu, poate stai mai mult, să te prindă noul an la Londra. Pe mine nu mă prinde, am luat deja bilete pentru Grecia și România, dar m-am gândit să-ți zic ce poți să faci de Crăciun, și de Revelion, la Londra. Dacă ai drum încoace. Dacă nu…călătorim virtual, parcă tot e mai bine decât deloc…

DSC_0929_fhdr

Să începem cu Crăciunul. Pe 25 decembrie cam totul e închis așa că e momentul potrivit să admiri Londra în lumina sărbătorilor. Teci pe Oxford Street, magazinele sunt închise pe 25, câteva și pe 26 (dar sunt deschise pe 24), deci nu te du pentru shopping ci pentru o plimbare pe sub ploaia de globuri argintii. E posibil să fie și ceva mai liniște dacă tot nu-i loc de cheltuit banii. Mai toate magazinele s-au gătit de sărbătoare dar, ca de obicei, Selfridges  e cel mai frumos.

Urcă apoi spre Regent Street, nu arată nici ea rău, și mergi și pe Carnaby, e simpatic. După ce ai colindat Picadilly Circus, piața lui Eros, care acum e într-un balon mare în care ninge, deocamdată cred că e singurul loc din Londra în care ninge, treci pe la Fortun Manson. Are niște vitrine frumoase. Și produse ochioase, e perfect pentru a cumpăra suveniruri sau cadouri mai deosebite, marfa poate o găsești și prin alte părți dar ambalajul face toți banii (nu e foarte ieftin). În ajun e program scurt, până la 5.30.

Poți să cobori și spre Trafalgar Square, să vezi bradul norvegian. Dacă ajungi până pe 22 decembrie prinzi și colindele, de la 16.00 la 20.00 în timpul săptămânii și de la 14.00 la 18.00  în weekend.

Nu rata Covent Garden, e minunat zilele astea! (dacă mergi cu metroul nu urca scările, ia liftul, m-am dat eu curajoasă neștiind că-s vreo 200 de trepte).

La capitolul vitrine nu pot omite Harrods. Plus că magazinul e luminat complet noaptea. Un pic mai încolo e Harvey Nichols.  Și dacă tot ești la South Kensington poți da o fugă la Natural History Museum. Muzeul își închide porțile de pe 24 până pe 26 dar e deschis în prima zi din an. Și nu e singurul, dacă te prinde 1 Ianuarie la Londra găsești aici lista cu muzeele deschise. Toate muzeele Londrei au intrare gratuită. Și sunt uriașe. De aceea recomand turul ghidat, măcar în 45 de minute mai afli una-alta (găsești orele pe site-ul fiecărui muzeu).

IMG_4208_fhdr

Că tot suntem la Natural History Museum…în fața lui a răsăsărit un patinoar destul de măricel, deci adăugăm pe lista ce faci la Londra de Crăciun/Revelion mergi la patinoar. Englezii se dau în vânt după ele poate și pentru că nu au iarnă în adevăratul sens al cuvântului.

Patinoare mai sunt la Somerset House, în Canary Wharf, în Hyde Park, la London Eye, la Tower of London, la Hampton Court. Toate sunt închise în prima zi de Crăciun dar deschid pe 1 ianuarie. Ba unele funcționează și în noaptea de Revelion, detalii aici.

londra, craciun

Shopping! Ziceam că magazinele sunt închise pe 25, ceea ce e și normal, dar se deschid, cele mai multe, pe 26 decembrie, nu de alta dar e Boxing Day, încep reducerile. Dacă ți-a mai rămas ceva după vacanța la Londra zic să dai o raită prin magazine, aici reducerile chiar sunt reduceri, dacă ai noroc și răbdare poți găsi lucruri faine la prețuri bunicele.

Mergi la târgurile de Crăciun. Dar înarmează-te cu răbdare, sunt extrem de aglomerate!  Cel din din Hyde Park e deschis până pe 5 ianuarie. Cel de la South Bank se închide în ajun de Crăciun (am mai scris despre cele 2 târguri aici și aici). Și mai e un târg mititel prin West End, n-ai cum să nu-l vezi dacă te învârți prin centru.

DSC_0927_fhdr

Și dacă tot ai ajuns în West End vezi un musical. Care vrei tu, lista e lungă. E drept că nu toate sunt grozave, depinde de gusturi. Nouă ne-a plăcut mult Fantoma de la Operă, am fost de 2 ori chiar. E fain și Singing in the Rain. Wicked e mai mult pentru copii.

Am fost la Thriller saptămâna trecută și am fost cam dezamăgiți. De  fapt nu știu la ce ne așteptam, e un fel de concert Michael fără Michael. Un omagiu adus regelui pop, oamenii ăia cântă și dansează live, au și orchestră,  au până și un băiat care seamănă cu Michael, cred că a trecut de câteva ori pe la medic, dar ceva lipsește, cred că scenariul e prost gândit. Eu sunt fan Michael Jackson dar parcă nici chiar așa.

Oricum lumea s-a simțit bine, au dansat, au aplaudat. Mi s-a părut foarte fain că erau oameni de toate vârstele, de la puști de clasa întâi până la pensionari. Asta apropo de efectul Michael.  Mi se pare cam scump musicalul ăla pentru ce oferă, cel mai ieftin bilet e 27 de lire (mai sunt oferte cu 25 uneori). Cam astea sunt prețurile, la unele poți găsi chiar și cu 10 sau 15 lire dar îți trebuie ochi buni, sunt la balcon adică foarte departe de scenă.

Teatrele sunt închise pe 25 decembrie dar în rest văd că programul e neschimbat, îl găsești aici. Te sfătuiesc să cumperi bilete online. Sau mergi la noroc, la casierie, cu o oră înainte de show, dacă au bilete rămase le dau mai ieftin. Deși de sărbători…slabe șanse.

Mergi la un concert de colinde. Găsești aici o listă. Recomand Royal Albert Hall. Noi am fost acolo să-i vedem pe cei de la Buena Vista Social Club. E una dintre cele mai cunoscute săli de spectacole din lume. Capacitate de peste 5 000 de locuri, acustică bună și o clădire superbă (programul aici). Cred că și la St Paul ar merita mers, cu ocazia asta vezi și catedrala gratis. Sau la Westminster.

Pe 25 totul stă pe loc cu excepția curajoșilor de la Serpentine Swimming Club. Pe frigul ăsta ei …înoată. E Peter Pan cup. Info aici.

Pe 26 poți da o fugă în Richmond Park, se organizează un tur gratuit, detalii aici. Eu sunt fan Richmond și parcul său. Îmi place și Greenwich deci dacă ai timp și chef poți da o tură și pe acolo. Tot pe 26 se organizează un tur cu ghid pe urmele poveștii lui Dickens, A Christmas Carol, detalii pe TimeOut.

Și Kew Gardens sună bine zilele astea deși nu-s pline de flori. Grădinile regale s-au transformat în grădinile moșului. Sunt închise pe 25 dar în rest pot fi vizitate, info aici. Sau poți merge acasă la Harry Potter, la studiourile Warner Bross. Detalii aici. Atenție, Hogwarts in the Snow se închide pe 25 și 26 decembrie.

IMG_4441_fhdr

Londra se laudă nu doar cu luminițele de Crăciun ci și cu unul dintre cele mai spectaculase focuri de artificii. N-am văzut până acum decît în poze așa că îi las pe cei de la Time Out să ți spună de unde să prinzi un cadru bun – If you’re planning to enjoy the festivities live be sure to plan ahead: designated spots along the Thames typically fill up round 9pm. (Don’t bother looking for a spot at the London Eye – the area’s cordoned off as a fall-out zone.) Prime vantage points include the Victoria Embankment, north of the Thames, and some of the central-most bridges (Waterloo, Westminster and the eastern Jubilee footbridge; the Millennium Bridge has only a partial view of the Eye). Of course, the view on BBC1 ain’t bad, either.

Ca să nu mai zic că poți urca în London Eye, e deschis pe perioada sărbătorilor, cu excepția zilei de 25, văd că pe 31 se învârte până la 3 dimineața, programul e aici. Bilete online, economisești 2,3 lire. The Shard e probabil deschis și el dar are un site atât de prost încât mi-am pierdut răbdarea. Am văzut în schimb pe Time Out o ofertă pentru noaptea de revelion la înălțime, vreo 400 de lire de persoană.

Pe 1 ianuarie, la 12 fără un sfert, e parada, n-am prins niciuna deci dacă faci poze vreau și eu. Please!

DSC_0915_fhdr

Transport. Dacă stai doar în centru eu zic că nu merită să dai banii pe transport. O fi Londra mare dar nici chiar așa. Zona 1 poate fi făcută la picior fără probleme. Dar just in case te anunț că în ziua de Crăciun nu circulă nimic.

La metrou, de pe 26 pe 30 e program scurt. The tube merge în noaptea de revelion, chiar gratis  – free travel between 11.45pm and 4.30am. Pe 1 e program scurt deci e bine să verifici programul.

Autobuzele circulă aproape după orarul normal, doar pe 31 și pe 1 au program scurt. Trenurile stau în gară pe 25 și pe 26 iar de pe 27 decembrie până pe 1 ianarie au program scurt, verifică site-ul dacă te bate gândul să ieși din Londra.

PS: Mai multe poze pe pagina de facebook a vacanțelor. Am mai scris despre Londra în lumina sărbătorilor aici și aici.

Citește și la ce să te așptepți dacă vii pentru prima oară la Londra și Ce vezi gratis la Londra