Cred că de când m-am mutat la Londra zic că mă duc într-o zi la Canterbury. Doar c-am făcut ce-am făcut și am ajuns într-o mulțime de alte locuri, unele mai departe de Londra chiar, și am tot amânat Canterbury. Noroc de o zi caldă de vară și c-am epuizat locațiile :-p O zi atât de caldă încât musai trebuia petrecută la plaja! Nu, Canterbury n-are plaje, dar e la jumătate de oră de Whitstable și Herne Bay.

Mi-a plăcut Canterbury, centrul vechi, colorat și cochet, apa plină de verdeață (mi-a adus aminte de Fontaine de Vaucluse), mi-a părut rău că n-am mai stat, merită mai mult de jumătate de zi. Recomand o plimbare pe malul apei, ei le zic grădinile Westgate, pentru că au plantat o mulțime de flori colorate pe lângă râul Stour. Cred că și plimbarea cu barca e simpatică, noi am preferat să mergem prin oraș. 

Evident că dacă ajungi la Canterbury nu ratezi catedrala, deși biletul de intrare nu-i tocmai ieftin (12,5 lire de persoană). Prost să fii, noroc să ai!, nici nu mai știu ce căutam și am găsit o ofertă – două bilete la preț de unul, când călătorești cu trenul. Noi luasem oricum bilete de tren (ne-am dus la Canterbury, ne-am întors din Whitstable) așa că tot ce a trebuit să fac a fost să cer un cod de pe site și să prezint biletele de tren și codul la intrarea în catedrală. Verifică site-ul Southeastern, au oferte pentru câteva locuri din Kent și East Sussex, ce găsisem eu era valabil până la final de 2017, dar e posibil să aibă și pentru anul viitor. Un sfat prietenesc, cumpără biletele cu câteva zile în avans, sunt mai scumpe dacă le iei în ziua călătoriei, noi de obicei le cumpărăm online și le ridicăm de la aparatele din gară. 

Catedrala era în lucru (august 2017), exteriorul era aproape integral îmbrăcat în schele. Zic să te duci mai dimineața, când am ieșit, pe la 1, era deja coada cât China (veniseră niște autobuze de la o agenție ceva, ca era plin de chinezi). Mai sunt o mulțime de locuri simpatice în Canterbury – muzee, grădini, ruinele castelului normand (era închis, cred că se pregătesc de renovare) – dar centrul pitoresc și plimbarea pe malul apei mi-au fost de ajuns, nu numai pentru că am stat puțin, dar și pentru că mi s-au părut foarte faine. 

Whitstable sau Herne Bay? Whitstable!, mi-au zis colegii în cor, au niște stridii…te lingi pe degete! Eu cu stridiile nu mă omor, dar cred că de aia se duce lumea acolo, toate crâșmele servesc stridii și pe alocuri am dat de munți de cochilii goale. Cât timp adulții se delectează cu fructele mării, copiii pescuiesc crabi. Era plin digul de puști cu găleți colorate și plase, îi prind și apoi le dau drumul înapoi. 

Plaja nu-i extraordinară, cam ca la Brighton, dar orășelul e simpatic, la fel ca Margate, s-a scuturat de praf de câțiva ani și a devenit foarte hip, deși la începuturile lui era port, nu destinație de vacanță. Are niște strădute super înguste – cică special au fost făcute aleile alea, acum sute de ani, ca să scape contrabandiștii de mâna legii, castelul cocoțat pe deal are o grădină plină de trandafiri, și dacă mergi pe malul apei, pe lângă căsuțele colorate, ajungi la vecinul Herne Bay. Înțeleg că Herne Bay e mai prăfuit, era în vogă prin 1900, acolo se duceau londonezii la plajă. 

Dacă te pasionează subiectul, poți lua o barcă să te ducă în larg, la The Maunsell Forts, construite în timpul celui de al doilea război mondial, ca să apere Kent-ul de nemți. 

 

De la Londra la Canterbury, cu trenul, faci o oră, maximum două, trenurile care fac o oră sunt mai scumpe, pleacă de la St Pancras, cele care fac 1.45-2 ore pleacă de la Victoria. E de dus în orice anotimp, chiar și în lunile friguroase de iarnă, e mic și pitoresc, perfect pentru o zi scurtă. Sunt trenuri directe și către Whitstable și Herne Bay, de la Londra, fac cel mult o oră jumătate. De la Canterbury la Whitstable se ajunge ușor, cu trenul, autobuzul, bicicleta, sau chiar pe jos, e traseu. Noi am luat autobuzul, 5,5 lire amândoi, doar dus, bilete cumpărate de la șofer.  

 

PS. Și uite așa mai adaugăm două locuri la lista Ce vizitezi lângă Londra. Apropo, toate plajele, satele, orașele de pe listă sunt la cel mult două ore de Londra, cu trenul sau autobuzul.