Pentru că nu-i în buricul târgului, Hampstead nu e un loc prin care să treci dacă vii la Londra într-un city break. Dar, dacă stai mai multe zile, îți recomand să îi faci o vizită. E mult mai liniștit decât The City, e plin de verdeață, rar o să vezi vreo clădire de sticlă, de fapt rar o să vezi vreo clădire nouă, parcă nici nu ești în Londra, parcă ești prin vreun sat de lângă. Un sat de fițe, căci Hampstead Village se laudă cu locatari ca Salma Hayek, Mila Kunis&Ashton Kutcher, Kate Moss, Harry Styles, Bill Nighy sau Emma Thompson, fotbaliști celebri, plus o mulțime de alți bogătași, mai mult sau mai puțin cunoscuți. Se pare că Hampstead are mai mulți milionari decât orice altă zonă din UK!

La o plimbare pe strada principală nu ai crede că zona e atât de prețioasă, e cam ca peste tot în Londra – străzi lungi pline de case vechi transformate în apartamente. Însă, dacă urci spre Hill Gardens, cobori spre Finchley, sau intri pe străduțe, dai pe ici pe colo de niște vile uriașe, ascunse după copaci, garduri sau porți ferecate, plus că unele apartamente, ce din față par simple, au ditamai curtea în spate, curte ce de multe ori se termină în apă, cu o terasă cochetă, ca să nu mai pomenesc de mașinile de zeci de mii de euro care își fac loc pe străduțele înguste. E clar o zonă scumpă, dar foarte discretă.

IMG_5802

IMG_5310

IMG_5806

Înainte de a deveni parte din Londra, Hampstead era un sătuc lângă pădurea Middlesex, de aceea probabil i-a și rămas numele Hampstead Village. Se pare că numele ar veni de la o fermă de porci. Drum lung până la cartierul select de astăzi.

Hampstead Heath e unul dintre cele mai îndrăgite spații verzi din Londra. Până și noi suntem fani și ne cărăm până acolo, deși stăm destul de departe. E plin de lume în weekend, dar chiar și așa, tot găsești locuri unde zici că ești singur prin pădure, atât de mare e. E la mai puțin de 7 kilometri de centrul Londrei, dar e diferență de la cer la pământ. 300 de hectare de verde, apă și copaci, nu e amenajat, e oarecum au naturel, mie îmi place mult și din acest motiv, nu seamănă cu nici un alt parc din Londra.

Nu-mi place toamna, însă trebuie să recunosc că Hampstead Heath arată superb când se colorează în arămiu. 

Parliament Hill se cheamă dealul ce îți pune Londra la picioare. Turiștii se duc pentru vedere, localnicii pentru vânt, e mereu plin de zmei. 

„Parliament Hill, formerly known as Traitor’s Hill, is the gateway to London’s Hampstead Heath. It’s a natural haven to the north of London. The 791 acre heath is an amalgam of the grounds of several large houses that once were in the area. It’s thought that Parliament Hill took its name from it being a point of defence during the English Civil War – a place for the troops loyal to Parliament. Sixty years ago, Hampstead Heath was host to livestock, and in the 1930s, the cattle were reared to be sold through the London meat markets. The grasses on Hampstead heath are in fact specially bred farm grasses, a legacy from the time when the heath was an agricultural resource.” (sursa: BBC)

Dacă vrei un traseu pentru zonă, găsești aici unul, poți alege un tur cu ghid (caută London Walks), sau poți să cobori la stația de metrou Hampstead și să te duci unde vezi cu ochii (noi așa facem). Recomand o plimbare pe strada principală, Hampstead High Street, și pe Flask Walk, străduța pietonală. 

La aproximativ jumătate de oră de dealul Parlamentului e Golders Hill Park – o pagodă, magnolii, cireși și lalele, dacă e primăvară, zeci de veverițe, și o mini grădină zoologică. 

Mai sus, după artera de mașini – Spaniards Road – e Hampstead Heath Extension, altă zonă verde, zău că poți sta o zi întreagă pe acolo. Noi cam așa facem, plecăm de dimineața și colindăm până seara. 

Ce faci dacă plouă? Ceea ce nu e exclus, ba chiar e foarte probabil, din păcate. Poți vizita Keats house (5 lire; înțeleg că Keats a locuit acolo doi ani), Kenwood house și Burgh House (gratis), Fenton House (6,5 lire), Freud Museum (6 lire). Nu uita de Hampstead pergola!

Secretele Londrei: 21 de locuri mai pu?in cunoscute

Hampstead nu-i deloc departe de centru, uneori chiar mergem pe jos de la Regent s park, cel mult o oră până pe Parliament Hill. Northern line ajunge acolo, e la limită între zona 2 și 3.