Pentru că e destul de departe de centru, Hampstead nu e un loc prin care să treci dacă vii la Londra într-un city break. Dar, dacă stai mai multe zile, îți recomand să îi faci o vizită. E mult mai liniștit decât The City, e plin de verdeață, rar o să vezi vreo clădire de sticlă, de fapt rar o să vezi vreo clădire nouă, parcă nici nu ești în Londra, parcă ești prin vreun sat de lângă. Un sat de fițe, căci Hampstead Village se laudă cu locatari ca Mila Kunis, Ashton Kutcher, Kate Moss, Gwen Stefani, Bill Nighy sau Emma Thompson, plus o mulțime de alți bogați mai mult sau mai puțin celebri.

IMG_5782

La o plimbare pe strada principală nu ai crede că zona e atât de prețioasă, e cam ca peste tot în Londra – străzi lungi pline de case transformate în apartamente. Însă, dacă urci spre Hill Gardens, cobori spre Finchley, sau intri pe străduțe, dai pe ici pe colo de niște case impunătoare, ascunse după copaci sau garduri uriașe, plus că unele apartamente, ce din față par simple, au ditamai curtea în spate, curte ce de multe ori se termină în apă, cu o terasă cu scaune albe, ca să nu mai pomenesc de mașinile care trec pe stradă. E clar o zonă scumpă, dar foarte discretă.

Acum să nu-ți imaginezi că tot cartierul e așa, sunt zone și zone, e de ajuns să te uiți la prețurile chiriilor, pleacă de la  1 000 de lire pe lună, dar urcăăăă, și urcăăă… Ca să nu mai zic de prețurile caselor scoase la vânzare.

IMG_5307

IMG_5344

IMG_5338

IMG_5332

IMG_5335

IMG_5333

IMG_5310

Înainte de a deveni parte din Londra, Hampstead era un sătuc lângă pădurea Middlesex, de aceea probabil i-a și rămas numele Hampstead Village. Se pare că numele ar veni de la o fermă de porci. Drum lung până la cartierul select de astăzi.

Dacă ajungi pe acolo, musai să treci prin Hampstead Heath, nu doar că o să vezi Londra de sus, dar e super relaxant să te plimbi prin parcul uriaș, mai ales după nebunia din centru. Hampstead Heath nu seamănă cu nici un alt parc din Londra, e o bucată mare de verde, apă și copaci, nu e amenajat, e oarecum au naturel, mie îmi place mult și din acest motiv.

IMG_5798

IMG_5786

IMG_5806

IMG_5807

IMG_5802

 

Parliament Hill se cheamă dealul ce îți pune Londra la picioare.  Dacă vrei un traseu pentru zonă găsești aici unul, poți alege un tur cu ghid (caută London Walks), sau poți să cobori la stația de metrou Hampstead și să te duci unde vezi cu ochii (noi așa facem). Northern line ajunge acolo, e la limită între zona 2 și 3.

Ce faci dacă plouă? Ceea ce nu e exclus, ba chiar e foarte probabil, din păcate. Poți vizita Keats house (5 lire; înțeleg că Keats a locuit acolo doi ani), Kenwood house , gratis, Burgh House, gratis și aici, Fenton House (6,5 lire). La cel mult jumătate de oră de Hampstead Heath, pe jos, e Freud Museum (6 lire). Iar dacă nu plouă, dă Doamne, o iei la pas spre Regent s Park, maximum o oră.

PS: nu uita de Hampstead pergola

Secretele Londrei: 21 de locuri mai pu?in cunoscute