Despre vreme o să vă vorbesc, evident, dar și despre evenimentele ce au loc la Londra iarna.

Cum e vremea? Mai puteți? Plouă? E așa rău cum se zice? Cam astea-s întrebările din aproape orice discuție pe care o avem cu rudele sau cu prietenii. Și nu mă mir, vremea de Londra e vestită în toată lumea. Dar, ori m-am obișnuit eu, ori e chiar ok, căci pe bune că nu-i dracu chiar așa de negru. Vorba aia, e iarnă, deci e normal să fie rece, doar nu suntem în Caraibe. Cu câteva excepții, când mi-a fost frig, dar asta și pentru că am plecat de acasă ca o floricică, cu geacă scurtă, de toamnă, și ghete de piți, nu mi se pare gerul de pe lume. Au fost câteva zile cu maxime de 4 sau 5 grade, însă telefonul mi-arată în general cam 8 grade Celsius. Săptămâna asta, de exemplu, se anunță și 14 grade și văd că, până pe 26, maximele sunt cam de 10 grade, de pe 27 decembrie coboară iar la 4,5.

E mai cald ca în România, asta e clar, deși se simt altfel temperaturile, din cauza umezelii (pe care o urăsc, căci dacă-mi intră frigu-n oase nu-mi mai arde de nimic, pot să fie și 15 grade). Oricum anul ăsta a fost chiar ok, comparat cu ianuarie 2013, când am ajuns noi la Londra și am găsit zăpadă. Iarna trecută a fost caldă, v-am zis că au înflorit cireșii încă din prima săptămână din martie, iar parcurile s-au umplut de narcise la începutul lui februarie, sper să fie și asta la fel, căci urăsc frigul.

Repet, poate m-am obișnuit eu cu vremea asta și nu mi se mai pare atât de urâtă, așa cum nu îmi mai sar în ochi nici englezoaicele în sandale, balerini, fără ciorapi, în rochițe și fustițe. Apropo, era una acum câteva zile, la Covent Garden, seara, adică maximum 4 grade, în fustă și pantofi decupați, fără ciorapi! Iar zilele trecute mi-au picat ochii pe una bucată nebună în rochiță, cu umerii goi, cu decolteu, la un pub, noaptea, adică vreo 3-4 grade cel mult.

 

Nu-mi place iarna însă trebuie să recunosc că Londra arată bine în luna decembrie. Orașul e plin de luminițe, mai ales centrul, sunt o mulțime de târguri și piețe de Crăciun, am scris aici despre ce poți să faci de Crăciun la Londra.

 

IMG_0119.JPG IMG_0147.JPG IMG_0171.JPG IMG_0189.JPG IMG_0197.JPG IMG_0211.JPG iarna londra0.JPGIMG_2953.JPG IMG_2950.JPG IMG_2942.JPG IMG_2829.JPG IMG_2948.JPG IMG_2831.JPGiarna mall.jpg

 

Artificiile de anul nou sunt cu plată, pentru prima oară, v-am povestiti aici. Am luat și noi bilete și deja m-am enervat, e permis accesul numai de la 7 la 9.30, adică pe bune, ce să să fac de la 9 la 12 noaptea acolo?!

 

Londra, în ianuarie – Pe 1 ianuarie e parada de anul nou, la ora 12.00. Începe în zona Piccadilly, lângă stația de metrou de la Green Park, și se termină la 3 jumătate în Parliament Square. Traseul e următorul: Piccadilly – Piccadilly Circus – Lower Regent Street – Waterloo Place – Pall Mall – Cockspur Street – Trafalgar Square – Whitehall – Parliament Street.

Târgurile de Crăciun se închid pe 4, cel târziu pe 11 ianuarie (cel de la Southbank), la fel și patinoarele, cu excepția celui de la Canary Wharf, rămâne deschis până pe 27 februarie.

Februarie – Pe 18 e pancake day. Pe 19 februarie se sărbătorește noul an chinezesc (2015 e anul caprei de lemn. sau al oii?). Am fost și noi anul trecut, a fost nebunie – anul nou chinezesc, 2014.

 

Iarna asta Regele e la Londra, și nu mă refer la Charles (că nu cred că mai prinde oricum) ci la Elvis. La O2 vor fi expuse peste 300 de lucruri ce i-au aparținut regelui rock n roll. (expoziția e deschisă până la final de august). Info și bilete pe site.

Dacă vreți să vedeți unul dintre cele mai de succes musicaluri din istorie, sau pe Nicole Scherzinger, vă anunț că Cats is back in town, până pe 28 februarie. Spectacolul s-a jucat pentru prima oară la Londra în 1981 și a fost atât de bine primit încât a rulat zilnic timp de 21 de ani. Luna asta Cats a revenit în West End, la London Palladium. Am luat și noi bilete, eu pentru spectacol, el pentru Nicole. Verificați site-ul căci tipa de la Pussycat Doll nu joacă chiar zilnic, are cîteva pauze mici.

Începând cu 27 ianuarie, până pe 11 aprilie, aveți ocazia să-l vedeți pe James McAvoy (îl știți din X-Men sau Filth), la Trafalgar Studios, în The Ruling Class. Pe 25 februarie începe Man+Superman cu Ralph Fiennes, la Teatrul Național (se joacă până pe 17 mai). Iar până pe 21 martie Ronan Keating cântă la Phoenix Theatre, în musicalul Once. Dacă aveți drum la Londra iarna asta, pentru expoziții, musical-uri, piese de teatru și alte evenimente verificați Time Out, se întâmplă mereu lucruri în orașul ăsta și Time Out le ține cel mai bine evidența.

 

PS: am fost la The Hobbit week-end-ul trecut. Nu e la fel de bun ca filmele anterioare, îi lipsește ceva, nu știu ce, și parcă a dat un pic în comercial, dar eu sunt fan oricum. Deși inițial mă enervasem rău când am văzut că ține doar o oră și 40 de minute, odată ajunsă acolo parcă nu mi s-a mai părut așa scurt. Nu știu dacă din cauză că The Battle of the Five Armies a fost mai slab ca restul sau pentru că era s-o fac de oaie, și nu chinezească.

După ce am vărsat juma de cutie de pop corn pe jos, pe scaun, pe mine, și am băut un kil de cola, m-am dus la baie. Și, în loc să ies pe unde am intrat, am deschis ușa opusă, era mai aproape și m-am gândit eu să nu trec prin fața ecranului. Numai că aia era ieșirea de incendiu. Și m-am trezit la subsol, prin niște semi-catacombe (și ușa se deschidea doar pe o parte). Buuuun. Să ies zic, da unde? Zăresc 2 fete la o tejghea, părea spatele unui shop, bat în geam, nimic. Hai că încerc să ies, nu mă pot auzi, sunt prea departe. Deschid ușa, nu văd niciun capăt, doar o serie de alte uși, think, think, telefon n-ai la tine, dacă și asta se blochează rămâi amanet pe aici sau dracu știe unde ieși căci mall-ul ăsta e imens. Mă duc înapoi și bat în ușa aia pân o dau jos! M-au auzit fetele și m-au scos pe la ele prin bucătărie, repede, să nu ne vadă cineva! Da, sunt blondă.

 

Găsiți mai multe poze de iarnă la Londra pe pagina de facebook a vacanțelor.