Parcă mi-e dor de zăpadă, să fie totul alb, să merg prin nămeți. Zise el în timp ce se uita la un film cu…zăpadă. Da, bine, cum spui tu, zice ea, care nu e prietenă cu iarna, în timp ce căuta programul castelului la care urmau să ajungă peste doua zile. Ziceai că ți-e dor de zăpadă? Ia uite ce scrie aici – come and play in the snow. Gata, acolo mergem mâine, schimbăm planul. Deja vedeam întregul domeniu alb.

Nu e alb în poză pentru că nu a fost alb nici în realitate. Evident că toată treaba era organizată pentru copii și cum ei, spre deosebire de adulți, știu să se bucure de lucrurile mici, s-au mulțumit cu una bucată mașină de zăpadă care și aia mergea ca vai de ea. 1,2,3 snow! A nu, stai că s-a stricat. 1,2,3 snow! Și s-a făcut zăpadă! De fapt o spumă albă dar cui îi mai păsa. Uită-te la ei ce fețe aveau:

IMG_6839IMG_6815 IMG_6826 IMG_6621

Nu că m-aș fi mirat dacă ar fi nins pe bune. Erau 6 grade și ploua mocănește. Că doar e luna mai.

 

 

Bodiam Castle e o veche fortăreață ridicată în secolul 14 de un cavaler al regelui Edward al III-lea. Interiorul a fost distrus aproape în totalitate deci nu pot spune că merită neapărat să plătești biletul de intrare (6,70 lire, mi-a plăcut că poți urca în turnurile laterale și vezi zona de sus), dar exteriorul e de poveste. Iar zona e senzațională. Când mai trece și trenul cu aburi zici că ești în alt timp.

tren aburi angliabodiam castel bodiam, langa hastings bodiam castel uk

Liniștea e tulburată doar de gălăgia rațelor, care sar pe oricine are ceva în mână, și de roțile trenului care trece destul de des. Împrejurimile sunt numai bune de plimbare și de picnic.

 

Cum ajungi la Bodiam – trenul de la Londra la Hastings (orar și prețuri aici), cam o oră și jumătate, maximum două, și de la Hastings, chiar din fața gării, autobuzul 349 (programul aici). Dacă te duci cu mașina, e o parcare la doi pași de castel, 2 lire.

Castelul e deschis zilnic de la 10.30 la 17.00, pe perioada verii. Iarna e închis lunea, mai sunt niște luni în care e deschis doar în weekend, deci dacă te duci prin noiembrie – martie mai bine verifici programul.

 

 

PS. dacă vrei să admiri o bucățică din East Sussex din trenul cu aburi, găsești detalii AICI

PS2: PS : am scris si pe blogul Adevarul despre ce poti vedea langa Londra, 14 locuri aflate la cel mult 2 ore, cu trenul, autobuzul sau masina