Un nor de baloane de săpun deschide poarta spre pădurea fermecată. Totul e ascuns în semi întuneric, noaptea e luminată doar de luna plină și, pe ici pe colo, de fascicule colorate. Pe măsură ce înaintezi, lumina devine din ce în ce mai puternică și mai colorată, copacii, clădirile, băncile, dispar și reapar sub alte înfățișări. Din ceața densă, albastră sau roșie, se ridică sunete și muzici. Pădurea fermecată e plină de zâne, ce ies din scoarța copacilor, pe uși în miniatură, de bufnițe, de felinare, urcate în copaci sau care plutesc pe apă…Ați prins ideea, am dat în mintea copiilor. Oricum, grădina era plină de copii căci probabil mai mult pentru ei e spectacolul, dar ne-a plăcut și nouă, deși a fost cam aglomerat (ne-am dus și noi fix în ultimul week-end, pe 7 s-a închis) și cam frig.

 

În fiecare an, înainte de Crăciun, Syon Park se transformă în Enchanted Woodland. Și cu ocazia asta am mai descoperit o distracție british – Christmas lights display. Și dacă aia de vară, la mare, e cel mult amuzantă, uneori chiar enervantă, asta de iarnă îmi place. Evident că mulți se joacă cu luminile înainte de Crăciun însă la englezi mi-a părut diferit – la ei, sărbătoarea luminilor se face în parcuri, grădini, păduri chiar. Se alege un subiect și se face o poveste (grădinile arată diferit în fiecare an), uneori se adaugă și un ingredient de marketing – o firmă cunoscută sau un nume celebru (la Kew Gardens, de exemplu, anul ăsta au creat lumea de basm cei care se ocupă de festivalul de lumini de la Lyon, iar la Waddesdon Manor, în Buckinghamshire, a luminat povestea Bruce Munro, cunoscut pentru Fields of Light – am avut și noi norocul să vedem un field of lights la Edinburgh).

Dar hai să n-o mai lungesc, să vă arăt pădurea fermecată de la Syon Park:

 

IMG_0008.JPG IMG_2619.JPG IMG_2641.JPG IMG_2642.JPG IMG_2645.JPG IMG_2650.JPG IMG_2672.JPG IMG_2676.JPG IMG_2691.JPG IMG_2696.JPG IMG_2710.JPG IMG_2714.JPG IMG_2718.JPGIMG_2723.JPG

 

Imagination is the only weapon in the war against reality.” (Alice în Țara minunilor)

 

Cred că ziua arată ca un mare kitsch – erau niște zâne agățate prin copaci (niște chestii din hartie, plus niște păpuși de duzină), câteva decorațiuni, niște coșuri cu fructe de plastic, niște bufnițe ramolite – însă, la adăpostul întunericului, prin ceață și lumini colorate, totul pare mai frumos. Și am avut noroc de o lună plină splendidă! Dar n-a vrut să stea la poză așa că trebuie să mă credeți pe cuvânt.

Pe lângă ăia mici, era plin de fotografi, amatori și profesioniști, dornici să prindă un cadru perfect. E rai pentru fotografi, dacă ai talent, un aparat bun, și mai ales un trepied, poți face minuni.

Syon Park e o fostă moșie, proprietarii locuiesc și acum acolo (probabil de aceea Enchanted Woodland trage cortina pe 7 decembrie, să stea și ei liniștiți înainte de sărbători). Domeniul se vizitează, se închiriază pentru diferite evenimente, găsiți detalii pe site.

Inițial am zis că mergem la Kew Gardens dar m-am gândit că-i mai aglomerat (deși e posibil să fie și mai fain, grădinile sunt mult mai cunoscute, și mai mari – dar și biletul e mai scump, 14 lire, la Syon a fost 7).

 

IMG_2721.JPG

 

 

Așadar, dacă sunteți la Londra în luna decembrie și vă plac astfel de lucruri, sau aveti copii, treceți pe la Kew sau Syon. Christmas at Kew începe de obicei la sfârșit de noiembrie și ține până pe 3 ianuarie, Syon Park e deschis doar vineri, sâmbătă și duminică, cam de pe 20 noiembrie până pe 6,7 decembrie.

Alte păduri fermecate în UK: Westonbirt (Tetbury, Gloucestershire), Stockeld (West Yorkshire), Waddesdon (Buckinghamshire), grădinile Standen (West Sussex), castelul Muncaster (Cumbria), Cardiff castle, Renfrewshire (lângă Glasgow), Calke Abbey (Derbyshire), Alnwick Garden (Northumberland), Prinknash Bird and Deer Park (Gloucestershire), Saltwell Park (Gateshead), Crathes Castle (Deeside, Scoția),  Thetford Forest Park (Suffolk), Trentham Estate (Stoke-on-Trent) (sursa: The Guardian)

 

Mai multe poze pe pagina de facebook a vacanțelor – Iarna la Londra.

Citește și ce poți să faci de sărbători la Londra