Știu că la unii a nins, la Londra nu, deci nu la zăpadă mă refer. La Londra ninge rar, în schimb ninge cu globuri argintii, cu stele și cu lumințe de toate culorile. Centrul arată ca o poveste pentru că nu doar străzile sunt gătite de sărbătoare, ci și, sau mai ales, magazinele și hotelurile. S-a deschis și târgul din Hyde Park deci să vină Crăciunul!

p8

Credeam că cel de la South Bank e aglomerat…E parfum pe lângă ce-i în Hyde Park. E uriaș! Habar n-am pe câți metri se întinde, dar bietele veverițe stăteau claie peste grămadă pe unde apucau, se fugăreau de zor că nu mai încap una de alta. La ele o să vină Crăciunul după 5 ianuarie, când se strânge nebunia de acolo.

Numai patinoarul are 1 600 de metri pătrați, e cel mai mare din UK. Plus 200 de comercianți ce vând suveniruri. Plus cei cu mâncare, muuulți. Au făcut și un Bavarian market, în interior, o sală mare unde există și o scenă, când am fost noi cântau de zor niște nemți (printre altele și melodia Alexandrei Stan, saxo beat sau ceva de genul, ceva deosebit). E și un London eye mai mititel. Dar și alte chestii învârtitoare. Și circ, două chiar. O mulțime de locuri pentru copii – Santa Land, Arctic Circle, Ice Kingdom, trenulețe, carusel, mașinuțe, casa groazei, loc de tras cu arcul/pușca, o nebunie.

p9

IMG_4261_fhdr

p5

Noi am fost duminică și poate de aceea era atât de aglomerat. Mi-a plăcut că au făcut focul pe alocuri, cu lemne, și miroase peste tot a cald și bine. Ne-am bucurat că am găsit varză și cartofi nemțești. Și langoși. Și mai toți angajații erau români. Cred că toate comenzile le-am făcut în română. Că noi vorbeam între noi, ce să luam? Și când colo aud – da, cu ce vă servesc? Dă și tu un vin fiert:)

Asta apropo și de discuția din ultimele zile, că iar au început ăștia cu invazia româno-bulgară. Măi guys, invazia a avut deja loc dar voi dormiți pe voi ca de obicei. Așa ați dormit și când v-au invadat polonezii și la recensământul de anul trecut ați aflat, șoc și groază, că polonezii sunt pe locul doi pe lista de imigranți din UK (după indieni, și înaintea pakistanezilor). Ca să nu mai zic că la muncă-s buni. În fine, politică de doi lei.

p11

Am mai scris AICI despre ce se mai întâmplă zilele astea prin oraș. Chiar vorbeam cu o amică, oare de Crăciun cum o fi dacă acum e așa? Păi ce să mai fie, că deja au împodobit totul, cred că încă nu au pus bradul în Trafalgar, că în rest… Străzile sunt parcă ceva mai goale ca de obicei, toată luna noiembrie a fost așa, probabil că în preajma sărbătorilor se vor umple iar (să nu vă imaginați că nu-i aglomerat, e, mereu e, dar parcă e ceva mai aerisit, cred că nu prea dau turiștii iama în noiembrie, se păstrează pentru Crăciun).

Am căscat gura și pe la Harrods, Fortnum&Mason, Harvey Nichols, eu sunt fan vitrine.

IMG_4173

Vreau să merg și în Trafalgar când or aprinde bradul, mai ales pentru programul de colinde. Și poate ajung și la Syon Park – o casă veche, un parc maaare, un lac, grădini, poduri, luminate seara în diverse culori – Enchanted Woodland – mai ales că e aproape de mine. Cred că o să mai dau o tură de Hyde Park deși e full, prea mare, prea aglomerat, pentru gustul meu. Dar varza și cartofii nemțești…

p10

Am mai zis, eu mă mulțumesc cu ninsoarea de globuri, mai ales că ăștia intră-n fibrilații de la câțiva fulgi. Și în general în orice oraș mare ninsoarea se transformă rapid în baltă.

La voi cum e ante-Crăciunul? Am văzut că la București vor aprinde luminiţele de sărbători pe 6 decembrie. Și avem și târg, chiar trei, pe trotuare că deh…după posibilități, la Universitate, la Unirii și în Herăstrău.

PS. mai multe poze găsiți pe pagina de facebook a vacanțelor