Dacă tot se presupune că ar trebui să invadăm Marea Britanie și pentru că ajunge lumea pe blog căutând apartament de închiriat la Londra, am zis să vedem cam care sunt chiriile. Dar și salariile. Mai ales că autoritățile au anunțat că anul trecut economia Marii Britanii a crescut și în 2014 va crește și mai și.

IMG_1133_fhdr

Londra e locul în care trag cei mai mulți tineri care vor un loc de muncă. Și nu doar străini, statisticile arată că 1 din 3 englezi cu vârste între 22 şi 30 de ani pleacă din oraşul natal spre Londra. Și nu mă mir, nu doar că Londra e …Londra, și e tentant cu siguranță să locuiești în ea, dar și pentru că  aici sunt job-urile (4 din 5 locuri de muncă create în sectorul privat, în 2010 – 2012, au fost în Londra/ sursa: The Guardian).

Dar nu-i simplu deloc. Chiria te omoară. Conform Gumtree chiria în Londra e mai mult decât dublă faţă de media UK. Chiria medie este de 665 de lire lunar. În Londra e de 1 516 lire.

Un apartament cu o cameră (adică un dormitor si living, noi zicem 2 camere) costă în medie în jur de 1 2oo de lire/lună. Un apartament cu 2 dormitoare ajunge la 1 605 lire (în medie că așa …am văzut 2 camere și cu 3 000 de lire). Dacă vă bate vreun gând găsiți aici o lista la zi cu prețurile medii din Londra, e actualizată zilnic. Astazi de exemplu cel mai ieftin apartament  costă 250 de lire pe săptămână. Cel mai scump …. 1 000 de lire pe săptămână (apartamente cu un dormitor).  Cu asta trebuiau să ne sperie britanicii, nu cu vremea. Uneori e mai ieftin să stai lângă Londra și să faci naveta.

 

Să aruncăm un ochi și pe salarii că la prețurile astea poate vă întrebați cum trăiesc oamenii ăștia aici (și eu mă întreb uneori). 

Average UK Salary by City

 

Cele mai mari salarii sunt în Londra. Anul trecut salariul mediu a fost de 658 de lire pe săptămână (brut/ conform Oficiului Naţional de Statistică). Dar cred că dacă nu ai un job bunicel sau dacă ești singur…cam dai tot pe chirie. Sau stai cu cineva. 

Am fost ieri la un curs despre piața muncii (dacă tot e gratis, la școală evident, am vorbit chiar și cu un consilier apropo de job hunting, nu contează că eu nu știu cât stau aici, ce fac mâine… în fine, măcar plec mai deșteaptă, teoretic). Și când proful ne-a arătat salariile studenților absolvenți de Birkbeck, între 29 și 41 000 lire/an, sala a făcut ăăăăăăă, adică atât? Da, zice proful, am avut o studentă din Australia care a zis că ea termină facultatea și pleacă acasă, ce-i cu salariile astea?! 

M-am luminat, dau mai departe: 80% dintre angajați lucrează la privat, 20% la stat (nu știam dar se pare că sistemul de sănătate e cel mai mare din Europa când vine vorba de numărul de angajați, și cu toate astea mereu se plâng că n-au destui oameni). Chiriile au crescut, față de anul trecut, salariile…cam cu un procent. 

 

IMG_2559_fhdr

Dacă  e să vorbim despre salariile din Marea Britanie, nu doar de cele din Londra, cei mai bine plătiţi angajaţi în 2013 au fost: CEO, managerii, directorii (1 594 de lire pe săptămână), piloţii (1 528 lire/săptămână), controlorii de trafic (1 328 lire/săptămână), directorii de marketing/vânzări (1 289 lire/săptămână), avocaţii (1 258 lire/săptămână).

Lista continuă cu medicii, directorii de relaţii publice, șefii din poliţie, angajații din IT, cei de la ambulanţă, sistemul penitenciar, pompieri (la fel, funcţiile de conducere).

Cei mai prost plătiţi angajaţi din Marea Britanie (2013) au fost vânzătorii (269 lire săptămânal), ajutorii de bucătari (262 lire/săptămână), angajaţii din baruri (258 lire/săptămână) și coafezele (257 de lire săptămânal).*

În cazul în care nu știați, salariul minim în Marea Britanie  e 6,31 lire pe oră (ziceau că-l măresc anul ăsta dar nu am văzut nimic, voiau să-l facă măcar 7 lire). Un om care lucrează 8 ore pe zi pe salariul minim câștigă aproximativ 12.000 de lire pe an.

(*țineţi cont că e vorba de salariul mediu brut, că nu sunt incluse în calcul bonusurile şi primele și că englezii vorbesc de salarii pe săptămână sau pe an, nu lunare)/ sursa: ons.gov.uk; careerbuilder.co.uk)

 

Am mai scris aici despre chirii. Aici despre cum închiriezi apartament la Londra. Dacă, și numai dacă, ți-a plăcut acest articol te așteptăm pe pagina de facebook, acolo nu suntem atât de serioși și nu vorbim atât de mult (nu mereu :D)