And then my heart with pleasure fills/ And dances with the daffodils (William Wordsworth, Daffodils)

kew gardens, londra

Ador florile de primăvară! Hai la Kew Gardens! Azi? Da, n-ai zis tu că vrei să mergi? Ba da, dar aș vrea pe soare, vreau soare! Dragă, când ieși afară și vezi că nu plouă înseamnă că-i soare. Mai zi ceva.

E cam devreme pentru liliac, lalelele parcă vor să iasă, parcă nu, unele au scos puțin capul din pământ, altele așteaptă, ca și mine, zile cu soare, zambile nu-s încă, în schimb toată gradină e plină de narcise galbene, brândușe și ghiocei. O splendoare! Plus că nu mai văzuzem de ani de zile atâția toporași și viorele, de când eram mică și mergeam la pădure să culegem flori. Și am avut norocul să prindem și penultima zi de defilare a orhideelor. Un vis de toate culorile parfumat incredibil de frumos.

Recunoc că mie îmi plac mai mult narcisele albe, sunt și mai parfumate, spre deosebire de suratele lor galbene, dar cum să nu rămâi fascinat în fața dealurilor asaltate de daffodils. Nu mi-am închipuit că sunt chiar atât de mari grădinile regale, sunt, am stat mai bine de 4 ore și am mai fi stat dacă nu ar fi intrat frigul în noi. Din fericire au și colecții în interior și, în unele cazuri, temperaturile sunt măricile, dacă planta e de Brazila la fel sunt și gradele, deci după ce ne minunam de lanul galben, intram repede la orhidee, palmieri sau plante alpine.

 

IMG_3188.JPGIMG_3040.JPG IMG_3147.JPG IMG_3151.JPG IMG_3174.JPG IMG_3209.JPG IMG_3253.JPG IMG_3272.JPG IMG_3358.JPG IMG_3361.JPG IMG_6263.JPG IMG_6309.JPG IMG_6507.jpg

 

Cred că vara poți uita de tine în paradisul acela verde, mai ales că e permis și picnicul. Abia aștept să dau iar o fugă prin aprilie-mai când ar trebui să scoată capul la lumină și lalelele, clopoțeii și liliacul. La sfârșitul lui martie se deschide și palatul. Și cred că și vara e grozav cu toți trandafirii ăia.

Biletul nu e foarte ieftin de aceea mă gândesc serios la un abonament. Biletul costă 17, 75 lire (16 lire fără donația voluntară), copiii plătesc 4 lire, dacă au sub 4 ani, intră gratis.  Abonamentul anual costă 79 de lire și e valabil și pentru Wakehurst Place, care e în West Sussex, trebuie să văd cum ajung acolo.

 

IMG_3180.JPG IMG_6238.JPG

 

Să vă zic și ce puteți face primăvara la Londra. E faină primăvara londoneză, poate nu la fel de romantică precum cea de Provence, însă plină de culoare și bogată în evenimente. Vreau să vă zic că am prins două zile de primăvară în toată regula, până s-a stricat iar vremea, e incredibil cum se poate schimba orașul ăsta pe soare.

MARTIE. Pe 16 e Maslenitsa, festivalul prin care rușii spun adio iernii și bun venit primăverii. Și pentru că Londra e plină de ruși ceremonialul de bun venit are loc în fiecare an și în Trafalgar Square. Concerte (am citit că participă și bunicuțele care au reprezentat Rusia la Eurovisionul de anul trecut), teatru, piață cu produse tradiționale. Poate dau o fugă și vă povestesc mai multe. (am fost, am povestiti aici).

Pe 17 martie vine rândul irlandezilor să ia cu asalt piața Trafalgar, e St Patrick’s Day. Parada începe anul acesta la ora 12.00, de la Piccadilly spre Whitehall.

În ultima zi din martie Oxford și Cambridge se iau la întrecere, pe Tamisa. E  Oxford and Cambridge Boat Race. Începe la 14.15 și se pare că cel mai bun loc de urmărit sportivii e la Putney Bridge.

 

În APRILIE e maratonul, dar și ziua lui Shakespeare, de parcă ar ști cineva cu exactitate când s-a născut. Așadar o perioadă numai bună de vizitat teatrul bardului – Globe. Pe 20 aprilie englezii își sărbătoresc patronul protector, Saint George, tot în Trafalgar Square, de la 12 la 18.00. Și cred că și parcurile sunt de vis pe la sfârșitul lui aprilie.

 

Dacă aveț în în plan să vizitați Londra în Mai vă zic că atunci sunt nopțile muzeelor, pe 16, 17 și 18 mai. Și vă puteți bucura și de teatru în aer liber, la Regent s Park. De pe 21 până pe 25 e Chelsea Flower Show. 

Tot în mai e Brick Lane Curry Festival. I hate curry deci eu îl sar. E pe Brick Lane și pe Hanbury Street, o ocazie bună de a gusta puțin din India și Bangladesh. Tot atunci se sărbătorește și anul nou bengalez. Iar pe 5 mai, de la 12 la 17.00, tot în  Trafalgar Square, e Vaisakhi, anul nou sikh.

 

Astea sunt evenimentele permanente. Pe lângă ele mai sunt o mulțime de expozitii, concerte, târguri. Înainte de a urca în avion aruncați un ochi pe All in London sau Time Out.

PS: Între timp ne-am luat și abonament, am văzut Kew în toate anotimpurile, tot primăvara e mai frumoasă. Mai multe poze găsiți pe pagina de facebook a vacanțelor. (text actualizat în ianuarie 2015)