Parlamentul englez poate fi vizitat, fie cu bani, fie gratuit. Bani am zis că nu dau, că sincer nu mă interesează chiar atât de tare, gratis mi s-a părut cam peste mână. Numai bine în weekendul cu Open House London am putut vizita gratuit o bucată de clădire. Una mică ce-i drept, dar cea mai veche. Și deși rândul era destul de măricel, n-a durat mai mult de 40 de minute să ajungem la poartă, să ne scaneze ca la aeroport și să punem piciorul în singura bucată rămasă în picioare din clădirea originală.

 

IMG_0877.JPG IMG_0879.JPG IMG_0883.JPG IMG_0892.JPG IMG_0893.JPG IMG_0897.JPG IMG_0926.JPG

 

Westminster Hall a fost construită în 1097. William al doilea, fiul lui William Cuceritorul, a comandat o sală fastuoasă pentru a-și impresiona supușii. Doi ani a durat construcția și pe vremea aceea era cea mai mare sală din Anglia, unii spun că era chiar cea mai mare din Europa. În 1393 Richard al doilea a cerut acoperișul din lemn sculptat. A cerut și i s-a dat. Sala de astăzi e aproape la fel ca acum 900 de ani. Se pare că tavanul de lemn e cel mai mare tavan medieval din Europa de Nord. Atunci Westminster Hall era sală de banchete, acolo se sărbătorea urcarea pe tron a noului rege, până în 1830 când William al IV-lea a zis e criză, fără banchet, și a rupt tradiția. La un moment dat curtea de justiție a funcționat acolo, sute de condamnați și-au aflat soarta printre statuile uriașe, între pereții pictați, printre vitraliile colorate, sub tavanul imens. În zilele noastre vechea sală medievală găzduiește expoziții și diverse ceremonii.

În 1834 Westminster Hall a fost cât pe ce să fie făcută scrum, House of Lords a luat foc (i or fi ajuns blestemele poporului). Autoritățile au preferat să salveze sala cu riscul de a pierde întreaga clădire. A scăpat ca prin urechile acului în al doilea război mondial, nu în întregime, și astăzi e iar în renovare. Cred că e veșnic în renovare și reabilitare căci e extrem de veche. Clădirea uriașă ce tronează impunătoare pe malul Tamisei a crescut în jurul Westminster Hall.

parlamentul englez

Vă spuneam că puteți intra în Westminster Palace gratuit, orice cetățean poate urmări activitatea aleșilor, la dezbateri sau în comisii. Nu se dau bilete, dar probabil că se așteaptă nițel la rând, e primul venit, primul servit. Și trebuie verificat programul, căci parlamentarii nu-s tot timpul la muncă și nu toate întâlnirile sunt publice (cercetați calendarul ca să vedeți ce și când se întâmplă și dacă e cu public). Sau puteți vizita Parlamentul cu bilet de intrare, cu ghid sau fără (17,5 lire costă biletul, sau 25, cu ghid/se pot lua și online). Atenție la program, dacă parlamentarii sunt acasă palatul e deschis publicului doar sâmbăta. Găsiți programul pe site-ul parlamentului.

 

PS: citește și Ce vezi gratis la Londra sau hai pe pagina de facebook a vacanțelor