Că nu-mi place iarna nu mai e un secret. Că primăvara e anotimpul cel mai potrivit pentru Londra, după părerea mea, ți-am mai spus. Dar, dacă nu ești dependent de căldură, sau n-ai probleme cu frigul, Londra poate fi lejer o destinație de iarnă.

Iarna englezilor nu e foarte diferită de toamna sau primăvara de România, foarte rar temperaturile coboară sub zero grade, foarte rar ninge, uneori e atât de cald încât încă din ianuarie înfloresc copacii, și nici nu plouă tot timpul, cum zic gurile rele. Ca să nu mai spun că și biletele de avion sunt mai ieftine. La fel și biletele de intrare la unele atracții turistice.  

Așadar ce poți să faci iarna la Londra. Vorbim de iarna calendaristică, decembrie, ianuarie, februarie și de lucruri valabile mereu, că dacă mă apuc de înșirat evenimentele de anul ăsta, le arunc la coș anul viitor. 

Evident că în decembrie Londra e îmbrăcată în haine de sărbătoare, se aprind luminițele încă de prin noiembrie, deci oricând ai veni în luna decembrie, garantat prinzi nebunia sărbătorilor de iarnă. Ține cont însă că strâng aproape tot de pe străzi pe 5 ianuarie, iar târgurile se închid pe 1. Nu mai înșir locurile de neratat în perioada sărbătorilor, am facut-o deja: 

Londra de s?rb?tori: 11 lucruri de neratat

 

Poți merge la patinoar, chiar și în ianuarie-februarie. Cele de la Natural History museum și de la Hampton palace se închid în prima săptămână din ianuarie, patinoarul de la Somerset House e deschis până pe la jumătatea lunii, iar cel din Canary Wharf se închide pe 24 februarie. 

Dacă n-ai prins luminițele din decembrie, te poți consola cu cele din ianuarie, la jumătatea lunii e Lumiere London, doar că nu-i în fiecare an, pare a fi o dată la doi ani . 

Lumiere Londra

Iar dacă ai ratat focul de artificii din noaptea de revelion, poți foarte bine să sărbătorești cu chinezii, pe 16 februarie (în 2018) e anul nou chinezesc – paradă în China town și muzică în Trafalgar square. 

Nu știu voi cum sunteți, dar eu sunt friguroasă rău, să intrăm un pic la căldură zic. Unele obiective turistice au prețuri speciale pentru iarnă, ceva mai mici (valabile din octombrie-noiembrie până la final de ianuarie-februarie, depinde de loc), printre ele Tower of London, Hampton Court Palace, Kew Gardens, Kensington Palace. Poți economisi câteva lire dacă cumperi biletele online, și-s și cozile mai mici. Apropo de grădina botanică Kew, pe 10 februarie e festivalul orhideelor, acolo până și mie mi-e cald! Plus că mai au câteva galerii cu plante tropicale și cu temperaturi pe măsură. Iar dacă e iarna blândă, o să găsești sute de ghiocei și brândușe încă de la final de ianuarie.  

Londra: gr?dinile botanice regale

 

Poți merge la muzee, la toate muzeele din Londra intrarea este gratuită. Sunt și expoziții cu plată, dar expozițiile permanente sunt la liber. Niște cultură și căldură nu strică nimănui, mai ales că iarna se întunecă la 4 :-p Unele muzee țin deschis până la 10 seara – Natural History Museum și V&A în ultima vineri din lună, Science Museum ultima miercuri din fiecare lună, Tate și British Museum ocazional, verifică siteurile –  lates se cheamă evenimentele, se lasă cu muzică, unii au DJ, alții silent disco, mâncare și băutură, nu se plătește bilet de intrare. În fiecare vineri, la British Museum unele galerii se închid la 20.30, iar National Gallery e deschisă până la 9 seara.

Preferatul meu e V&A, cred că de la cafenea, de la bibliotecă (aveam permis într-o vreme, mergem frecvent) și de la lustra lui Chihuly mi se trage, plus că e foarte divers, bine organizat, nu mă plictisesc niciodată pe acolo și fac poze ca turiștii ori de câte ori merg, deși am fost de nșpe ori, și nici nu-i atât de aglomerat. Nu rata cafeneaua! E primul restaurant deschis vreodată într-un muzeu, din lume, arată senzațional, nicio poză făcută de mine nu-i pe măsura locului ăla. 

 

Poți merge la teatru/musical. Verifică Time Out ca să vezi cine, ce și unde. Zilele astea e nebunie cu Hamilton, dar încă se joacă Fantoma de la Operă, Mizerabilii, The Lion King. Dacă vrei să mergi la sigur, cumpără bilete în avans, valabil pentru orice în orașul ăsta, sau mergi la noroc, în ziua spectacolului, cu vreo oră înainte, le dau ieftin, dacă mai rămân locuri, și fiecare teatru scoate bilete cu 10 lire, dimineața devreme, verifică pe siteul fiecăruia. Mie-mi plăceau musicalurile odinioară, mi-a trecut, m-am entuziasmat la Fantoma de la Operă și la Singing in the rain, dar m-am plictisit de moarte la Cats, Mizerabilii, Wicked, Thriller.

Normal că te poți încălzi la un pub, n-ai cum să vii la Londra și să nu treci pe la pub, e o chestie de culturalizare și asta, cele mai multe crâșme arată într-un mare fel, ca să nu mai zic că unele-s monumente istorice, și apoi trebuie să încerci berea englezilor. Mie nu-mi plăcea deloc prima oară (e caldă! are un gust ciudat!), acum sunt fan, nu mai beau lager nici să-mi dea gratis :-p Unele închid la 11.30, o să auzi un clopot pe la 11, e semn că vând băieții ultimele beri, dacă vrei să-ți faci plinul, altele se transformă în club de la 11 până pe la 2. 

Poți căuta căldura prin magazine, mai ales că iarna mai toate magazinele au reduceri, oficial încep pe 26 decembrie (boxing day). Și dacă tot ne-am încălzit, putem da o tură de parc. De pe 15 până pe 23 decembrie poți vedea parcul Richmond din trăsură (125 de lire pentru 2 persoane!), dacă ai noroc de iarnă caldă, Hyde Park e plin de flori de primăvară încă din ianuarie, nu pleca fără alune spre St James sau Kensington gardens, e plin de veverițe.

Cam așa arată Londra iarna:

Da, Londra poate arăta și așa iarna, foarte rar, slavă Domnului!, ultima poză e de când am venit prima oară la Londra, am avut noroc de vreme bună :-p 

 

Citește și ce vezi gratis la Londra. Am scris pe blog despre toate locurile pomenite în articol, intră în categoria Londra, sau folosește cu încredere butonul de search (dreapta, sus).

 

PS: acest articol a fost publicat inițial în ianuarie 2015, a fost modificat și republicat în decembrie 2017