Londra e ca o aglomerare de orașe și orășele. De fapt sunt districte, unii le zic suburbii, pentru că sunt foste suburbii, și toate înconjoară centrul istoric al orașului, centrul financiar al lumii, principalul punct de atracție pentru turiști – The City. Evident că acolo e Londra turistică, Londra din poze, Londra din filme, Londra pe care o văd și o plac cei mai mulți. O să vă supărați pe mine dacă vă zic că prefer suburbiile?

ciresi

Și eu când am venit ca turist am fost super încântată de centru. Dar parcă e prea aglomerat, e sufocant. Nu e doar plin de oameni ci și de clădiri, noi, vechi, clasice, moderne, sobre, țipătoare. E copleșitor. Cu greu te strecori prin mulțime, te obișnuiești cu ghionturile și îmbulzeala de la metrou, știi că vei sta în picioare dacă vrei să bei o bere, dacă încapi și-n picioare, știi că vei ajunge acasă răgușit dacă încerci să porți o conversație, știi că vei sta pe scară, dacă vrei să intri într-un restaurant, până se eliberează o masă.

Prefer Chiswick-ul nostru care miroase a copaci înfloriți primăvara, care e verde aproape tot anul, căci e plin de petece de verdeață, mai mari sau mici, mult mai liniștite decât parcurile centrale și celebre, cu pub-urile lui unde, culmea, găsești chiar și o masă, cu restaurantele mici și simpatice unde poți ateriza oricând fără rezervare.

Îmi place să mă pierd pe străzile de lângă artera principală, printre rândurile de case ce par interminabile. Ador casele englezești, deși am văzut câteva nu foarte drăguțe când căutam apartment de închiriat, dar pe afară arată bine, cel puțin pe aici. Bucățica de curte plină de flori, cărămida de toate nuanțele. Probabil că dacă ziceți cărămidă vă duceți cu gândul la cărămiziu. Nu ați fost la Londra. Cărămiziul ăsta are zeci de nuanțe, de la maroniu-crem la roșu-portocaliu. Asta dacă nu e vopsit în alb sau roz.

Londra prim?vara

 

Prefer Putney, mai ales în zona podului (Putney Bridge) unde Tamisa miroase a mare și a pește. Unde dimineața devreme, până se ridică ceața, vezi doar podul, felinarele aprinse, și turnul bisericii. Găsisem un apartament în zonă dar era prea mic și înghesuit pentru cât cereau pe el.

Prefer Fulham cu parcurile lui aproape goale, cu palatul ce poate fi vizitat gratuit, la fel și grădinile (Fulham Palace, fosta reședință a episcopului de Londra). Prefer Hammersmith, cu strada lui  – King Street – plină de magazine și pub-uri, aglomerată dar nu exagerat. Prefer chiar și White City deoarece are un mall uriaș – Westfield – mult mai aerisit decât cele centrale sau decât Oxford Street. Am zis chiar și White City deoarece zona e cam colorată pe harta poliției metropolitane, adică criminalitatea e peste medie (acolo sunt și studiourile BBC).

IMG_6592

 

Îmi place la nebunie Richmond cu casele lui cochete, cu parcul în care căpriorele se plimbă libere, cu grădina botanică plină de narcise. Prefer Ealing și Acton unde, dacă te uiți cu atenție, poți zări o bucată din Londra autentică, sau Uxbridge, cu centrul lui modern și vechi în acelaș timp. Acolo ar fi trebuit să stăm, de aceea știu zona, altfel nu știu dacă aș fi ajuns, e zona 6, adică mai ai un pic și ieși din Londra. Nu am găsit ce căutam, ce ne-a plăcut s-a dat, între timp s-au mai schimbat și datele problemei și Uxbridge a ieșit din schemă.

Richmond, probabil cel mai frumos cartier din Londra

 

Toate astea sunt în vestul și sud-vestul Londrei, o zonă mai posh, zice englezul. O amică mi-a  spus că în vest locuiesc bogații și intelectualii. I-am răspuns că stricăm firma, că nu suntem de nici unele. Și cred că Nordul e și mai scump, mai ales prin Hampstead

Cartierele Londrei: Hampstead

 

De când ne-am mutat tot am plecat în recunoaștere. La stânga, la dreapta, la deal, la vale, râdem și spunem că ne plimbăm prin jurul blocului. Am descoperit un parc numai bun de picnic, o berărie cu o terasă plină de flori, un pub unde se servește mâncare spaniolă, un loc perfect pentru alergat, un restaurant persan ieftin și bun. Și abia am început.