Știi deja că dacă vine Crăciunul, vine și un articol despre cum s-a pregătit Londra de sărbători. Ajungi sau nu pe aici la final de an, nu contează, e bună și o plimbare virtuală, mai ales că-i gratis. Cui îi trebuie bilet de avion, hotel, când există vacantevacante.com 🙂 Iar anul ăsta, din păcate, cei mai mulți dintre noi o să trebuiască să ne mulțumim cu vacanțe virtuale. Londra e în lock down toată luna noiembrie, de data asta cu interdicție de călătorie, românii care se încumetă să urce în avion sunt obligați să stea în carantină 14 zile, în funcție de cum evoluează situația epidemiologică e posibil ca lucrurile să se schimbe, în bine sau în rău, să sperăm că în bine, fingers crossed!

UPDATE: pe 20 decembrie Londra a intrat în Tier 4, cel mai înalt grad de restricții, un fel de national lock down, după ce numărul de cazuri a crescut îngrijorător și au descoperit o nouă variantă a virusului ce se transmite mult mai repede (tocmai ce ieșise din lockdown pe 2 decembrie, a intrat în Tier 3 pe 16 decembrie, cu restricții relaxate de Crăciun, deși toți specialiștii în sănatate publică și sfătuitorii guvernului au zis că e inconștiență, Boris Johnson nu și nu, ca după o zi să declare Tier 4…Să nu mai zic că unele reguli nu-s clare…). Am actualizat pentru fiecare eveniment de mai jos. Cam totul se închide – teatrele, magazinele care nu vând produse esențiale, hotelurile, restaurantele (în Tier 3 aveau voie doar cu take away, probabil va fi la fel și-n Tier4), work from home în continuare, unde se poate, școlile și universitățile rămân deschise, deși în unele zone autoritățile au mutat școala online, sfatul e stay home, e voie să ieși pentru sport, să nu ieși din zona ta decât dacă te duci la muncă, școală sau e ceva urgent, fără călătorii în afară.

O mulțime de evenimente au fost anulate, însă câteva, unde se poate păstra distanța, încă se țin, iar prin centru s-au aprins luminițele de Crăciun încă de la începutul lui noiembrie. Anul ăsta toate sunt făcute cu dedicație pentru londonezi, și pentru că nu se așteaptă nimeni la valul de turiști obișnuit, dar și pentru a ridica moralul capitalei, sătulă până peste cap de covid, ca toată lumea de altfel.

Așadar să dăm o tură de Londra, din fotoliul de acasă, unde-i cald, bine și safe 🙂

Carnaby Street in 2017

Ce să faci în perioada sărbătorilor de iarnă la Londra: 

1. Bucură-te de decorațiunile de Crăciun!

Încep cu străzile gătite de sărbătoare căci aici sunt specialiști, spre deosebire de capitolul târguri de Crăciun unde, zic eu, nu stau prea bine. Până și eu, care-s un fel de Grinch și care am văzut Londra în lumina globurilor de atâtea ori încât m-am plictisit, mărturisesc că mă car prin centru doar pentru voi, să fac poze, trebuie să recunosc că arată super.

Carnaby e unul dintre locurile unde musai trebuie mers, nu doar pentru că schimbă decorul anual, dar și pentru că e una dintre cele mai faine străzi din oraș în perioada sărbătorilor. Mi-a plăcut mult decorul de acum 3 ani, carnaval în toată regula:

Tema de acum doi ani a fost Bohemian Rhapsody, au aprins luminile înainte de lansarea filmului:

Carnaby Street in 2018

Și anul trecut a arătat drăguț, a intrat la apă – s-a umplut de pești, căluți de mare, corali, crabi, alge și meduze. Tema a fost One Ocean One Planet cu decorațiuni făcute din materiale reciclabile.

Carnaby Street in 2019

Carnaby Street in 2019

Anul ăsta, în plină pandemie, Carnaby s-a umplut de mesaje de solidaritate și speranță, sub sloganul Choose Love in Carnaby:

Sursa: Secret London

Sursa foto: Secret London

Poze de la alții, căci până și eu o să mă vântur virtual prin Londra iarna asta 🙂

Regent Street: 14 noiembrie – 5 ianuarie, cele mai apropiate stații de metrou Oxford Circus sau Piccadilly Circus.

Tema e aceeași de vreo patru-cinci ani, ‘Spirit of Christmas’. Chiar arată fain, îmi plac îngerii aia care zboară deasupra magazinelor. Nu știu cum o să iasă centrul Londrei din criza asta, am fost o singură dată prin centru anul ăsta, în vară, Regent Street, de obicei ticsită de lume, era pustie, n-am crezut vreodată că o să văd The City atât de gol. Sigur îngerii strălucitori or să adune un pic de lume, sincer m-aș duce și eu, să simt un pic de normalitate 🙂

Londra f?r? turi?ti

Oxford Street: 2 noiembrie – 5 ianuarie, cea mai apropiată stație de metrou Oxford Circus

Oxford Street, 2019

Oxford Street in 2018

În ultimii 6-7 ani au pus aceleași globuri albe, acum doi ani au mai adăugat unele mov și niște panouri colorate cu Christmas is calling, anul trecut au adus, în sfârșit, marfă nouă, cortine din leduri cu diverse mesaje festive. Anul ăsta au păstrat cortinele, dar s-au schimbat mesajele, toată instalația festivă e un tribut adus celor care au fost în prima linie în lupta cu pandemia. Numele unora dintre ei va apărea pe panourile luminate, oricine poate nominaliza o persoană care a făcut voluntariat în 2020 și timp de o săptămână persoana respectivă va fi celebrată pe cea mai populară stradă de shopping din lume.

2020 a fost un an oribil pentru Oxford Street, cred că nimeni nu și-a imaginat vreodată că magazinele, mereu pline, or să aibă lacăt pe ușă, iar strada, unde de obicei abia ai pe unde merge, o să fie pustie. Au avut voie să deschidă un pic în vară, și au primit iar undă verde după lock down-ul care s-a încheiat pe 2 decembrie, până pe 20 decembrie când s-au închis din nou.

Covent Garden’s Christmas tree is glowing with 30,000 lights this festive season. Extra sparkle was brought to the piazza this year when the sparklers were switched on by the Last Christmas cast. Our hearts ???

Publicat? de Time Out London pe Vineri, 15 noiembrie 2019

 

Covent Garden: 9 noiembrie – 5 ianuarie.

Ca și pe Oxford Street, de obicei la Covent Garden ceremonia de aprindere a luminilor e cu lume, voie bună și vedete. Video-ul de mai sus e de anul trecut, anul ăsta bradul, vâscul și globurile s-au luminat discret și fără spectatori.

Covent Garden in 2018

Cea mai apropiată stație de metrou e Covent Garden, dar e mereu atât de aglomerat încât trebuie să aștepți o veșnicie la lift, sau să urci 193 de scări, asta dacă nu e închisă, că mai fac și așa, pentru a fluidiza traficul, deci mai bine cobori la Leicester square.

La doi pași e Seven Dials, arată și ea drăguț. Mai poți admira decorațiunile de Crăciun la Southbank, Northbank, Chelsea, Marylebone, Belgravia, pe sub arcadele perpendiculare cu strada Piccadilly, prin Mayfair și Soho, la Leadenhall Market, care arată fain și fără podoabele se sezon, în Sloane Square, la St James Market.

Bond Street: început de noiembrie – începutul lui ianurie, cea mai apropiată stație de metrou Bond Street.

Au păstrat diamantele și penele, ce-i drept se cam potrivesc, prețios e cuvântul de ordine pe acolo. Adică scump, că dacă pe Oxford sunt magazine pentru toate buzunarele, pe Bond street trebuie să ai buzunare foarte adânci.

2. Mergi la un târg de Crăciun 

Nu în 2020 însă, toate au fost anulate. Se mai organizează câteva de o zi două, pe ici pe colo, google-it, că nu pot ține pasul cu schimbările covid.

3. Mergi la patinoar

Natural History Museum a anunțat deja că mai vedem patinoar în curtea lor abia în toamna lui 2021, la fel și la Tower of London, Somerset House, Canary Wharf.

Englezii sunt mari amatori de patinaj, o mulțime de patinoare se deschid de obicei în Londra încă din octombrie, așa că m-aș fi mirat să stea pandemia în calea lor, nimic nu poate opri patinele englezești, nici măcar covid 19.

Hampton Court Palace dă undă verde la piruete pe 5 decembrie (până pe 17 ianuarie), la fel și Queen’s House, în Greenwich. Cu reguli de pandemie – verificarea temperaturii la intrare, mai puțini oameni pe gheață pentru intervale mai scurte, no cash. UPDATE – pe 20 decembrie s-au închis.

4. Fă o plimbare prin pădurea fermecată – ANULAT 

Christmas at Kew: grădinile rămân deschise, cu excepția galeriilor, evenimentul de Crăciun se anulează.

Kew Gardens vinde bilete încă din iunie, că țin minte că mă bucuram și eu de vara de Londra, caldă anul ăsta, măcar atât, și hop primesc email de la ei cu Christmas at Kew on sale…I-am înjurat nițel, recunosc, că deja mă lua groaza că vin toamna, iarna și sigur ne bagă iar în lock down. Anyway, criză și la ei anul ăsta, așa că înțeleg perfect dorința de cash, plus că de obicei biletele pentru Crăciunul la Kew se vând ca pâinea caldă și în avans.

E una dintre cele mai cunoscute grădini botanice din lume, biletele sunt destul de scumpe, dar e foarte faină. Noi am avut abonament într-un an și ne-am bucurat de grădină în fiecare anotimp, de atunci tot zicem că ne facem iar membership, și evident ne-am făcut fix anul ăsta, când grădinile au fost ba închise, ba deschise doar cu rezervare în avans. N-am fost la niciun festival de Crăciun, pare simpatic, deși nu-i deloc ieftin.

Dacă vrei să vezi cum arată Craciunul la Kew Gardens anul ăsta:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kew Gardens (@kewgardens)

 

Winterfest: United in Light, Wembley Park, 27 noiembrie – 3 ianuarie

Evenimentul a debutat anul trecut, cu Christmas in Technicolor, și revine anul ăsta cu instalații noi nouțe și spațiu berechet pentru ca vizitatorii să se poată bucura în siguranță de aleile luminate.

Mai multe detalii pe site-ul lor.

Nu cred că se mai face ceva în Grosvenor Square anul ăsta, dar mi s-a părut tare drăguță grădina de anul trecut – Ever After Garden – mi-a adus aminte de macii roșii care au năpădit Tower of London acum niște ani, geniali!

Enchanted la Eltham Palace: ANULAT

Christmas at London Zoo: ANULAT

 

Christmas garden fairy trail la Hampton Court Palace: 5 decembrie – 3 ianuarie – ANULAT

Enchanted Woodland de la Syon house: ANULAT

Am dat și noi în mintea copiilor pe acolo acum câțiva ani.

5. Admiră brazii de Crăciun 

Cel mai vestit e cel din Trafalgar Square, brad trimis anual de norvegieni, din 1947 încoace, și luat în bășcălie aproape mereu pentru decorul extra minimalist. Anul trecut numai nu s-a iscat un scandal diplomatic – s-a plâns lumea că bradul e cam anemic, Westminster Council s-a simțit dator sa zică ceva și purtătorul de cuvînt a declarat că e “un dar generos de la locuitorii din Oslo pentru londonezi”. Până și ambasadorul Norvegiei a reacționat spunând că așa arată un brad de 90 de ani și 21 de metri: “It is important to consider the symbolism of the tree rather than simply how many branches it has.” (sursa: BBC)

Mai bine ar trimite norvegienii un brad simbolic și reciclabil. De exemplu, la gara St Pancras rar pun copac, de obicei fac ceva stilizat. Acum trei ani au avut unul artificial plin de flori, cu un an înainte l-au încărcat cu jucării, în 2018-2019 a fost construit din sticle de parfum, globuri și flori, a venit la pachet cu un roboțel făcut din cutii și cutiuțe de la Tiffany și cu un omuleț de crom, anul trecut a fost Turnul Eiffel, anul ăsta e roz bombon:

Sursa foto: Secret London

Sursa foto: Secret London

Mai sunt brazi faini la Covent Garden, Natural History Museum, Royal Exchange, la St Katerine’s docks, Southbank, la Victoria&Albert museum, la Annabel’s, la hotelurile Claridge, The Connaught și Sofitel, la barul de la ultimul etaj al The Gherkin, și câte și mai câte, mi se umple Instagramul de brazi de fițe de Londra.

King’s Cross s-a schimbat la față de vreo doi ani – fostele hale industriale au fost transformate în clădiri de birouri, magazine, restaurante (n-am ajuns, însă toți colegii/amicii care au fost au zis wow). S-au aranjat și cei de acolo de sărbători, au un brad (care de fapt sunt vreo 5) electric în Granary Square, alt brad construit din 70 de terarii, în Coal Drops Yard, un copac luminat la Battle Bridge Place, și multe altele.

Wembley Park a anulat târgul de Crăciun, dar compensează cu cel mai înalt brad din leduri construit vreodată în Londra – 25 de metri, 100 000 de leduri.

Mi-a plăcut bradul-bonsai de la Liberty de anul trecut:

6. Mergi la muzee – nu anul ăsta, toate muzeele s-au închis pe 16 decembrie

Dacă te ia frigul, te bagi la cultură și ceai/cafea. Nu că îți trebuie motiv să mergi la muzeele din Londra. De obicei sunt deschise toate pe perioada sărbătorilor și intrarea e gratuită, unele chiar organizează petreceri de revelion, altele au tot felul de evenimente festive, târguri de câteva zile, workshop-uri. Au fost mai mult închise decît deschise anul ăsta, își redeschid porțile, unele pe 2, altele pe 3 decembrie, la unele trebuie rezervare în avans, așa că înainte de a le face o vizită, verifică fiecare site în parte (tot gratuită e intrarea, doar că trebuie rezervare, din cauză de pandemie, doar expozițiile temporare sunt cu bilet de intrare).

Sfat prietenesc – nu rata cafeneaua de la Albert&Victoria!

7. (Window) shopping 

Dacă te țin nervii, mergi la cumpărături, pe mine nu m-au ținut ever. Iar anul ăsta lumea e sfătuită să sară Boxing Day (pe 26 decembrie, reduceri masive la colecția de iarnă, în principiu) și guvernul chiar a sugerat magazinelor să nu deschidă în ziua aia (totul e sfat acolo, sfat si sugestii, atât avem, legi să facă alții). Abia mergi pe Oxford street în general, în perioada reducerilor e jale mare. Again, în mod normal, însă 2020 numai normal nu e.

În general prefer window shopping-ul, în traducere liberă să casc gura la vitrine. Unii își gătesc vitrinele încă din vară, Selfridges e cel mai grăbit de obicei, Harrods e cel mai celebru, ar mai fi Liberty, Harvey Nichols, Fortnum&Mason.

UPDATE – magazinele s-au închis din nou pe 20 decembrie

8. Mergi la un musical sau la teatru – not anymore, West End a pus iar lacăt pe ușă începând cu 16 decembrie 

De obicei teatrele din West End sunt deschise în perioada sărbătorilor, unele închid pe 31 decembrie și pe 1 ianuarie, unele au program și pe 1, însă 2020 a fost un an mizerabil pentru West End și pentru instituțiile de cultură în general. Mulți s-au mutat online după ce au văzut că nu or să poată să își deschidă ușile prea curând, unii încearcă să își reia activitatea, cu respectarea normelor de siguranță, lucru deloc ușor în Londra unde sălile sunt vechi de sute ani, mici și înghesuite. Guvernul a anunțat că după 2 decembrie sălile de spectacol din West End au voie să deschidă, cu capacitatea redusă la jumătate, așa că verifică siteurile. Opera Natională se redeschide pe 11 decembrie, Royal Albert Hall pe 4 decembrie.

Poți verifica show-urile pe site-ul londontheatre, n-am luat niciodată bilete de la ei, mereu mă duc pe site-ul teatrului care mă interesează. Poți ridica biletele de la box office sau le trimit în format pdf să le printezi, dacă le iei online, și e indicat să faci asta, cu săptămâni bune înainte chiar. Sau, mergi la noroc, te duci cu vreo oră, două înainte de începerea spectacolului și întrebi dacă mai au bilete, noi am mai făcut și așa.

Anul ăsta unii au spectacole online, live chiar, așa că nu-i musai să ajungi la Londra ca să mergi la o piesă de teatru în West End. Old Vic e unul dintre teatrele care s-au mutat online, iar National Theatre tocmai ce a intrat pe streaming – pentru 10 lire pe lună, te teleportezi la teatru. Sau poți plăti pentru fiecare piesă pe care vrei s-o vezi.

9. Mergi “acasă” la Harry Potter  – ANULAT 

Hogwarts sub zăpadă: 3 decembrie – 17 ianuarie, în principiu, însă aș verifica site-ul oficial. Nu-s fan Harry Potter, dar dacă ești, e posibil să-ți placă studioul în haine de sărbători.

10. Intră în noul an cu un foc de artificii vestit în toată lumea – ANULAT

Ce-i drept 2020 nu merită artificii. Noi am fost de două ori, ultima oară dezamăgire totală, prima oară așa și așa, nu m-aș mai duce, dar nu te lua după mine, știe toată lumea că focul de artificii din Londra e printre cele mai spectaculoase din lume. De câțiva ani e cu bilet, 10 lire, se cumpără de pe site-ul primăriei, în avans!, dacă vrei să mergi, musai să iei din timp, se dau rapid. Asta pentru anul viitor de acum.

Focul de artificii de la Londra

11. Mergi la parada de anul nou

Începe la 12, pe 1 ianuarie, în Piccadilly, noi n-am ajuns niciodată, de obicei nu știu cum să lenevesc mai bine la ora aia, plus că nu circulă nimic. Anul ăsta însă aș putea să fac și eu prezența, din cauza pandemiei parada s-a mutat online. Evenimentul va avea loc, cu câțiva invitați și fără fastul obișnuit, însă nimeni nu e încurajat să participe, să-l vedem frumos acasă, din patul călduț.

12. Connected by Light: 2 decembrie – 27 februarie, Canary Wharf

Winter Lights (festivalul de lumini care se organiza anual în Canary Wharf) a picat victimă distanțării sociale așa că a fost înlocuit cu Connected by Light – instalații mai aerisite, mai potrivite pe pandemie.

Uneori mai avem și Lumiere London, nici nu mai verific dacă se ține în ianurie 2021 sau ba, știm cu toții răspunsul.

Lumiere Londra

 

Sunt și bus-tururi special făcute pentru a admira luminițele – Christmas Lights bus tour, însă ca orice lucru în 2020, trebuie verificat în avans, să vedem dacă se ține sau ba.

13. Admiră hotelurile și restaurantele de fițe, pe afară

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Annabel’s (@annabelsmayfair)

Am zis să mai adaug o activitate safe, căscat gura în aer liber e voie, cu mască, of course! Annabel’s, în Mayfair se împopoțonează anual și umple rețelele sociale. The Ivy Chelsea Garden arată bine de tot, cred că-i scump cu draci, dar e închis oricum, așa că măcar decorul să rămână. The Churchill Arms, în Kensington, arată fain în orice sezon, dar mai ales primăvara, când e invadată de petunii colorate, și de Crăciun, când se umple de brăduți si luminițe, și e pentru toate buzunarele (mai ales dacă ești fan Thai food, berea e British, mâncarea e Thai). Mai sunt destule, mai adaug când îmi mai aduc aminte, că și așa fac update la articolul ăsta săptămânal.

PS: articol updatat anual, ultima actualizare 20 decembrie 2020