Știi deja că dacă vine Crăciunul, vine și un articol despre cum s-a pregătit Londra de sărbători. Ajungi sau nu pe aici anul ăsta, nu contează, e bună și o plimbare virtuală, mai ales că-i gratis. Cui îi trebuie bilet de avion, hotel, când există vacantevacante.com 🙂

Ce să faci în perioada sărbătorilor de iarnă la Londra: 

1. Bucură-te de decorațiunile de Crăciun!

Încep cu străzile gătite de sărbătoare căci aici sunt specialiști, spre deosebire de capitolul târguri de Crăciun unde, zic eu, nu stau prea bine. Până și eu, care-s un fel de Grinch și care am văzut Londra în lumina globurilor de atâtea ori încât m-am plictisit, mărturisesc că mă car prin centru doar pentru voi, să fac poze, trebuie să recunosc că arată super.

Carnaby Street: 7 noiembrie – prima săptămână din ianuarie, cele mai apropiate stații de metrou Oxford Circus sau Piccadilly Circus.

Carnaby Street, 2019-2020

Mergem mai întâi pe Carnaby Street, unul dintre cele mai faine locuri când vine vorba de decorațiuni de Crăciun, printre cele mai colorate, și arată diferit în fiecare an. Tema de anul trecut a fost Bohemian Rhapsody, au aprins luminile înainte de lansarea filmului:

Carnaby Street in 2018

Mi-a plăcut mult cum au decorat acum doi ani, carnaval în toată regula:

Carnaby Street in 2017

Și anul ăsta arată drăguț, a intrat la apă 🙂 S-a umplut de pești, căluți de mare, corali, crabi, alge și meduze. Tema e One Ocean One Planet și decorațiunile sunt făcute din materiale reciclabile: “In collaboration with ocean conservation charity Project Zero, our theme this year is like no other, the iconic Carnaby Street arch will be adorned with the powerful message, One Ocean One Planet and the streets will be lit up with beautiful sea creatures. Sustainability is at the heart of the Carnaby installation, with every element using recycled, repurposed or reusable materials including water-based, eco-friendly, vegan paint. The installation will be donated to Project Zero to be re-used.” (www.carnaby.co.uk)

Regent Street: 14 noiembrie – 5 ianuarie, cele mai apropiate stații de metrou Oxford Circus sau Piccadilly Circus

Tema e aceeași de vreo trei-patru ani, ‘Spirit of Christmas’. Chiar arată fain.

Oxford Street: 21 noiembrie – 5 ianuarie, cea mai apropiată stație de metrou Oxford Circus

Avem marfă nouă! În ultimii 6-7 ani au pus aceleași globuri albe, anul trecut au mai adăugat unele mov și niște panouri colorate cu Christmas is calling. Anul ăsta au adus niște cortine din leduri, scriu pe ele diverse chestii. Parcă erau mai faine globurile, măcar astea consumă mai puțin.

Oxford Street, 2019

Oxford Street in 2018

Covent Garden: 12 noiembrie – 5 ianuarie.

Au păstrat vâscul și globurile, nu lipsește bradul uriaș. Ca să înțelegi că e treabă serioasă, verifică, te rog, cine și câți au apăsat butonul la deschidere:

Covent Garden’s Christmas tree is glowing with 30,000 lights this festive season. Extra sparkle was brought to the piazza this year when the sparklers were switched on by the Last Christmas cast. Our hearts ???

Publicat? de Time Out London pe Vineri, 15 noiembrie 2019

 

Cea mai apropiată stație de metrou e Covent Garden, dar e mereu atât de aglomerat încât trebuie să aștepți o veșnicie la lift sau să urci 193 de scări, asta dacă nu e închisă, că mai fac și așa, pentru a fluidiza traficul, deci mai bine cobori la Leicester square.

Covent Garden in 2018

La doi pași e Seven Dials, arată și ea drăguț, aprind luminile la jumătatea lui noiembrie. Mai poți admira decorațiunile de Crăciun la Southbank, Northbank, Chelsea, Marylebone, pe sub arcadele perpendiculare cu strada Piccadilly, prin Mayfair și Soho, la Leadenhall Market, care arată drăguț și fără podoabele se sezon, în Sloane Square, la St James Market.

Bond Street: început de noiembrie – începutul lui ianurie, cea mai apropiată stație de metrou Bond Street. Au păstrat diamantele și penele, ce-i drept se cam potrivesc, prețios e cuvântul de ordine pe acolo. Adică scump, că dacă pe Oxford sunt magazine pentru toate buzunarele, pe Bond street trebuie să ai buzunare foarte adânci.

2. Mergi la un târg de Crăciun 

În primii ani eram la raport în fiecare iarnă, acum cred că n-ajung la niciunul. Nu mă dau în vânt după aglomerație și nici după târgurile-bâlci, dar gusturile nu se discută. La mai toate intrarea e gratuită, plătești bilet doar dacă vrei la patinoar, mașinuțe, carusel etc.

Winter Wonderland în Hyde Park: 21 noiembrie – 5 ianuarie, cea mai apropiată stație de metrou Hyde Park. E cel mai mare, e extrem de aglomerat seara și în weekend, așa că e posbil să trebuiască să mergi pe jos spre următoarea stație.

Winter Festival de la Southbank: 8 noiembrie – 5 ianuarie, cea mai apropiată stație de metrou e Waterloo. Principalele atracții: mâncarea și suvenirurile, mai puțin entertainment, pentru asta există târgul din Hyde Park.

Târgul din Leicester Square: 8 noiembrie – 5 ianuarie, cea mai apropiată stație de metrou Leicester Square. Ăsta e micuț, pare mai potrivit pentru copii decât pentru adulți.

Piața de Crăciun de la London Bridge: 26 noiembrie – 5 ianuarie, stația cu același nume. 40 de căsuțe de lemn pline cu suveniruri, mâncare, vin fiert.

Trafalgar Square Christmas Market: 8 noiembrie – 5 ianuarie. Pentru prima oară avem târg și în piața Trafalgar ( în cazul în care nu erau destule), vreo 30 de căsuțe de lemn pline cu suveniruri și alte chestii numai bune pentru Crăciun.

 

Camden Christmas Market: toată luna Decembrie, doar pe 25, în prima zi de Crăciun, pun lacăt pe ușă. Dar, cu sau fără târg, nu rata Camden, acolo e o piață veșnică. E un loc extrem de animat și colorat, perfect pentru a încerca mâncăruri din toate colțurile lumii sau pentru a cumpăra suveniruri. Și dacă ajungi în Camden, recomand o plimbare pe Little Venice. Chiar și iarna 🙂

Vene?ia londonez?: Little Venice

Winterland din Fulham: 7 noiembrie – 24 decembrie, cea mai apropiată stație Parsons Green, biletul de intrare costă 5 lire.

Kingston Christmas Market: 14 noiembrie – 31 decembrie, cea mai apropiată stație Kingston.

Pe 1 decembrie, doar pentru o zi, Belgravia și Hampstead se umplu și ele de standuri colorate, de la 11 la 5, pe Elizabeth Street, în Belgravia, și de la 12 la 5 pe Hampstead High Street.

Greenwich Winter Time Festival: review-urile n-au fost grozave, așa că nu știu dacă îl mai fac și în 2019-2020, revin cu detalii.

Winterville în Clapham Common: anul ăsta nu se ține

Pe lângă cele enumerate, mai sunt o mulțime de evenimente de o zi sau de câteva zile, verifică Time Out pentru mai multe detalii, asta dacă te ține să le colinzi pe toate.

3. Mergi la patinoar

Englezii se dau în vânt după patine, altfel nu-mi explic numărul mare de patinoare ce se deschid încă din octombrie.

Patinoarul de la Tower of London: 16 noiembrie – 5 ianuarie, bilete de la 12 lire pentru copii, 16 lire pentru adulți, cea mai apropiată stație Tower Hill.

Hampton Court: 22 noiembrie – 5 ianuarie, bilete începând de la 10 euro/copii, 15 euro/adulți.

Cred că-s unele dintre cele mai faine, cu turnul Londrei și cu palatul Hampton în backround.

Patinoarul de la Natural  History Museum: 19 octombrie – 12 ianuarie, cea mai apropiată stație South Kensington. Îmi place cum arată patinoarul, cu clădirea aia superbă în spate. Biletele încep de la 9 lire pentru cei mici, 13 lire pentru cei mari.

Somerset House: 13 noiembrie – 12 ianuarie, cele mai apropiate stații Temple și Covent Garden.

Tot la Somerset House se deschide Museum of Architecture Gingerbread City, 7 decembrie – 5 ianuarie, un oraș întreg făcut din turtă dulce. Nu, nu-i de mâncare 🙂

Canary Wharf : era cel mai longeviv, de la început de noiembrie, până la jumătatea lui februarie, însă anul ăsta au decis să ia o pauză.

Sunt patinoare și la târgurile din Hyde Park, Clapham, la Alexandra Palace (tot anul), la mall-uri, la Queen’s House în Greenwich (29 noiembrie-12 ianuarie), chiar și în Camden a apărut unul anul ăsta (15 noiembrie – 9 ianuarie).

 

4. Fă o plimbare prin pădurea fermecată 🙂

Christmas at Kew: 20 noiembrie – 5 ianuarie, cobori la stația de metrou Kew Garden și mergi pe jos vreo 10 minute. E una dintre cele mai cunoscute grădini botanice din lume, biletele sunt destul de scumpe în general, dar e foarte faină. Noi am avut abonament într-un an și ne-am bucurat de grădină în fiecare anotimp, însă n-am fost la niciun festival de Crăciun. Pare simpatic. Deși nu-i ieftin, biletele se dau ca pâinea caldă, e recomandat să cumperi în avans.

Dacă vrei să vezi cum arată Craciunul la Kew Gardens:

 

Christmas in Technicolour – 20 noiembrie – 3 ianuarie, ăsta e nou nouț, la Wembley Park: Experience Wembley Park’s first-ever immersive winter lights trail. Artists from all over the world have curated light and sound artworks that will transform Wembley Park into an immersive playground of unique art installations, combining light, sound and touch into a truly multi-sensory experience. (wembleypark.com)

Intrarea e gratuită, însă e nevoie de rezervare în avans, verifică site-ul.

Ever After Garden: 30 noiembrie – 22 decembrie, Grosvenor Square, Mayfair, 12.00-20.00

Grădina cu trandafiri albi iluminati. Arată super drăguț, mi-a adus aminte de trandafirii roșii care au năpădit Tower of London acum niște ani, geniali! Intrarea e gratuită și trandafirii de vânzare: “Visitors are invited to help raise funds for The Royal Marsden by purchasing a white rose from one of our designated chalets in Grosvenor Square for a suggested donation of £10 each. Purchased roses can be planted in the garden where they will illuminate, inspiring visitors to take a moment to pause and reflect amongst the impactful design comprising over 27,000 brightly-lit flowers.” (mayfairandbelgravia.com) 

Enchanted la Eltham Palace: 5 – 22 decembrie.

Christmas at London Zoo: 30 noiembrie – 24 decembrie.

 

Enchanted Woodland de la Syon house: 15 noiembrie – 1 decembrie. Domeniul e locuit, de ducele de Northumberland, de aceea evenimentul e mai scurt, să aibă și oamenii ăia timp să facă sarmale, cozonaci. Am dat și noi în mintea copiilor pe acolo acum câțiva ani. Syon Park e o fostă moșie, poate fi vizitată, găsești detalii pe site.

5. Admiră brazii de Crăciun 

Cel mai vestit e cel din Trafalgar Square, brad trimis anual de norvegieni, din 1947 încoace, și luat în bășcălie aproape mereu pentru decorul extra minimalist. Anul ăsta numa nu s-a iscat un scandal diplomatic – s-a plâns lumea că bradul e cam anemic, Westminster Council s-a simțit dator sa zică ceva și purtătorul de cuvînt a declarat că e “un dar generos de la locuitorii din Oslo pentru londonezi”. Până și ambasadorul Norvegiei a reacționat spunând că așa arată un brad de 90 de ani și 21 de metri: “It is important to consider the symbolism of the tree rather than simply how many branches it has.” (sursa: BBC)

Acuma, estetic vorbind, e cam anemic, nu doar anul ăsta, ci mereu, dar când mă gândesc că l-au tăiat săracul…Mai bine ar trimite norvegienii unul simbolic și reciclabil. De exemplu, la gara St Pancras rar pun copac, de obicei fac ceva stilizat. Acum doi ani au avut unul artificial plin de flori, acum trei ani l-au încărcat cu jucării, în 2018-2019 a fost construit din sticle de parfum, globuri și flori, a venit la pachet cu un roboțel făcut din cutii și cutiuțe de la Tiffany și cu un omuleț de crom, anul ăsta e Turnul Eiffel.

Mai sunt brazi faini la Covent Garden, Natural History Museum, Royal Exchange, la St Katerine’s docks, la Victoria&Albert museum, la clubul Annabel’s, la hotelurile Claridge, The Connaught și Sofitel, la barul de la ultimul etaj al The Gherkin, și câte și mai câte, mi s-a umplut Instagramul de brazi de fițe de Londra.

La final de 2018 s-a deschis Coal Drops Yard, la King’s Cross, n-am fost, dar cică arată super bine. E un development nou nouț și modern, plin de birouri, magazine, restaurante și baruri, se laudă că s-au gătit fain de sărbători, cu brazi fosforescenți în diverse culori.

Și bradul de la Liberty arată super anul ăsta, vorba vine brad, e un bonsai roz bombon:

6. Mergi la muzee 

Dacă te ia frigul, te bagi la cultură și ceai/cafea. Nu că îți trebuie motiv să mergi la muzeele din Londra. Sunt deschise toate pe perioada sărbătorilor și intrarea e gratuită. Unele chiar organizează petreceri de revelion, dar nu-i ieftin și trebuie să cumperi bilete în avans, altele au tot felul de evenimente festive, târguri de câteva zile, workshop-uri, verifică site-urile. Nu rata cafeneaua de la Albert&Victoria!

7. (Window) shopping 

Dacă te țin nervii, mergi la cumpărături, pe mine nu m-au ținut ever. Pe 26 decembrie e Boxing Day și asta înseamnă reduceri masive la colecția de iarnă. Abia mergi pe Oxford street în general, în perioada reducerilor e jale mare. Prefer window shopping, în traducere liberă să casc gura la vitrine. Unii își gătesc vitrinele încă din vară, Selfridges e cel mai grăbit de obicei, Harrods e cel mai celebru, ar mai fi Liberty, Harvey Nichols și Fortnum&Mason.

8. Mergi la un musical sau la teatru

Teatrele din West End sunt deschise în perioada sărbătorilor, unele închid pe 31 decembrie și pe 1 ianuarie, unele au program și pe 1. Poți verifica show-urile pe site-ul londontheatre, n-am luat niciodată bilete de la ei, mereu mă duc pe site-ul teatrului care mă interesează. Poți ridica biletele de la box office sau le trimit în format pdf să le printezi, dacă le iei online, și e indicat să faci asta, cu săptămâni bune înainte chiar. Sau, mergi la noroc, te duci cu vreo oră, două înainte de începerea spectacolului și întrebi dacă mai au bilete, noi am mai făcut și așa.

9. Fă o ședință de cromoterapie în Belgravia

Chromotherapy Christmas la Eccleston Yards, 28 noiembrie-11 ianuarie: “With 500 individually suspended orbs, each with a unique voice, ‘Wave’ is an all-encompassing, immersive experience that will light up Eccleston Yards and contribute to a calming energy balance for the visitor – synonymous with the wellbeing ethos of Eccleston Yards. Visitors will find themselves entranced as they walk through the installation, listening to evolving hypnotic harmonies created by the orbs.” (sursa: mayfairandbelgravia.com)

Te energizezi sub globurile portocalii, te calmezi sub cele albastre și esti fericit sub cele galbene 🙂 Cea mai apropiată stație de metrou pare a fi Victoria.

10. Mergi “acasă” la Harry Potter 

Hogwarts sub zăpadă: 16 noiembrie – 26 ianuarie. Nu-s fan Harry Potter, dar dacă ești, e posibil să-ți placă studioul în haine de sărbători.

11. Intră în noul an cu un foc de artificii vestit în toată lumea

Noi am fost de două ori, ultima oară dezamăgire totală, prima oară așa și așa, nu m-aș mai duce, dar nu te lua după mine, știe toată lumea că focul de artificii din Londra e printre cele mai spectaculoase din lume. De câțiva ani e cu bilet, 10 lire, se cumpără de pe site-ul primăriei, în avans!, dacă vrei să mergi, musai să iei din timp, se dau rapid.

Focul de artificii de la Londra

12. Mergi la parada de anul nou

Începe la 12, pe 1 ianuarie, în Piccadilly, noi n-am ajuns niciodată, de obicei nu știu cum să lenevesc mai bine la ora aia, plus că nu circulă nimic. Dar îți las ruta, dacă te pasionează – Piccadilly Circus, Lower Regent Street, Waterloo Place, Pall Mall, Cockspur Street, Trafalgar Square, Whitehall, Parliament Street.

13. Winter Lights Canary Wharf : 16 – 25 ianuarie 2020

Nici nu strâng bine globurile că centrul se umple iar de lumini, e Lumiere London, însă nu în fiecare an, iarna asta nu e. Dar avem Winter Lights în Canary Wharf: “Canary Wharf will be transformed by over 25 spectacular installations, leaving the dark winter evenings aglow. The spectacle will showcase light art and interactive installations by some of the most innovative artists across the globe working in light art today.” (sursa: canarywharf.com)

Lumiere Londra

Să nu zici că n-ai știut: nu circulă nimic în ziua de Crăciun, în ajun toate mijloacele de transport au program redus, trenurile stau în gară uneori chiar din ajun, pentru că fac lucrări la rețea,în noaptea de Revelion se circulă gratuit cu metroul, de la 11.45 până la 4.3o dimineața, de vineri până duminică metroul circulă și noaptea. Verifică site-ul tfl, postează orarul de sărbători cu vreo două săptămâni înainte de Crăciun.

E și un bus tur special făcut pentru a admira luminițele – Christmas Lights bus tour, de pe 15 noiembrie până pe 29 decembrie.

 

PS. am reușit să dau o fugă prin centru, dacă vrei să vezi mai multe poze cu Londra gătită de sărbători în sezonul 2019-2020, hai pe pagina de facebook a vacanțelor:

PS2: articol updatat anual, ultima actualizare decembrie 2019