Fă-ți iarna car si vara sanie se potrivește de minune englezilor, cel puțin când vine vorba de pregătirile pentru sărbătorile de iarnă. Unele magazine își gătesc vitrinele încă din august, tot prin august încep să se anunțe datele pentru diverse evenimente, unii chiar scot bilete la vânzare. Anul ăsta Kew Gardens a început să vândă bilete încă din februarie!, am zis ca nu văd bine, când am primit mailul. Nu mă mir, au nevoie de cash, după dezastrul covid care a anulat aproape tot în 2020.

N-am scăpat încă de mizeria asta de virus, însă se pare că sunt optimiști, s-au anunțat deja o multime de evenimente, sau inconștienți…În vară au vuit toate ziarele că Boardmasters, un festival anual de muzică și surf, în Cornwall, s-a lăsat cu aproape 5.000 de infecții, deși celor 50.000 de participanți li s-au cerut fie test negatov, fie dovada de vaccin sau c-au avut covid. Iar Euro 2020 a fost focar, peste 9.400 de cazuri, cele mai multe legate de finală si semi finală. În schimb Wimbledon (300.000 de spectatori în două săptămâni) și British Grand Prix (350.000 de oameni pe parcursul a trei zile) au generat foarte puține cazuri, așa că fingers crossed.

Carnaby Street in 2017

Ajungi sau nu pe aici la sfârșit de an, nu contează, e bună și o plimbare virtuală, mai ales că-i gratis. Cui îi trebuie bilet de avion, hotel, când există vacantevacante.com 🙂

Ce să faci în perioada sărbătorilor de iarnă la Londra: 

1. Bucură-te de decorațiunile de Crăciun!

Încep cu străzile gătite de sărbătoare căci aici sunt specialiști, spre deosebire de capitolul târguri de Crăciun unde, zic eu, nu stau prea bine. Până și eu, care-s un fel de Grinch, și care am văzut Londra în lumina globurilor de atâtea ori încât m-am plictisit, mărturisesc că mă car prin centru doar pentru voi, să fac poze, trebuie să recunosc că arată super.

Carnaby e unul dintre locurile unde musai trebuie mers, nu doar pentru că schimbă decorul anual, dar și pentru că e una dintre cele mai faine străzi din oraș în perioada sărbătorilor. Mi-a plăcut mult decorul de acum 4 ani, carnaval în toată regula:

Tema din 2018 a fost Bohemian Rhapsody, au aprins luminile înainte de lansarea filmului:

Carnaby Street in 2018

Și acum doi ani a arătat drăguț, a intrat la apă – s-a umplut de pești, căluți de mare, corali, crabi, alge și meduze – One Ocean One Planet cu decorațiuni făcute din materiale reciclabile.

Carnaby Street in 2019

Carnaby Street in 2019

Anul trecut, în plină pandemie, Carnaby s-a umplut de mesaje de solidaritate și speranță, sub sloganul Choose Love in Carnaby:

Sursa: Secret London

Sursa foto: Secret London

Poze de la alții, căci până și eu am vizitat Londra virtual iarna asta, ne-am supărat pe pandemie și lock down, ne-am făcut bagajele și am plecat în Tenerife vreo juma de an.

Regent Street: jumătatea lui noiembrie – început de ianuarie, cele mai apropiate stații de metrou Oxford Circus sau Piccadilly Circus.

Tema e aceeași de vreo patru-cinci ani, ‘Spirit of Christmas’. Chiar arată fain, îmi plac îngerii aia care zboară deasupra magazinelor, vedem dacă mai rezistă și în 2021-2022.

Oxford Street: început de noiembrie – ianuarie, cea mai apropiată stație de metrou Oxford Circus

Oxford Street, 2019

Oxford Street in 2018

Vreo 6-7 ani au pus aceleași globuri albe, acum trei ani au mai adăugat unele mov și niște panouri colorate cu Christmas is calling, acum doi ani au adus, în sfârșit, marfă nouă, cortine din leduri cu diverse mesaje festive. În 2020 au păstrat cortinele, dar au schimbat mesajele, toată instalația festivă a fost un tribut adus celor care au fost în prima linie în lupta cu pandemia.

2020 a fost un an oribil pentru Oxford Street, cred că nimeni nu și-a imaginat vreodată că magazinele, mereu pline, or să aibă lacăt pe ușă, iar strada, unde de obicei abia ai pe unde merge, o să fie pustie. Au avut voie să deschidă un pic în vară, și au primit iar undă verde după lock down-ul care s-a încheiat pe 2 decembrie, până pe 20 decembrie când s-au închis din nou. 2021 a fost ceva mai răsărit, vedem ce se mai întâmplă până în iarnă.

Covent Garden’s Christmas tree is glowing with 30,000 lights this festive season. Extra sparkle was brought to the piazza this year when the sparklers were switched on by the Last Christmas cast. Our hearts ???

Publicat? de Time Out London pe Vineri, 15 noiembrie 2019

 

Covent Garden: noiembrie – ianuarie.

Ca și pe Oxford Street, de obicei la Covent Garden ceremonia de aprindere a luminilor e cu lume, voie bună și vedete. Video-ul de mai sus e de acum doi ani, anul trecut bradul, vâscul și globurile s-au luminat discret și fără spectatori. Fac update când bagă în priză 2021-2022 🙂

Covent Garden in 2018

Cea mai apropiată stație de metrou e Covent Garden, dar e mereu atât de aglomerat încât trebuie să aștepți o veșnicie la lift, sau să urci 193 de scări, asta dacă nu e închisă, că mai fac și așa, pentru a fluidiza traficul, deci mai bine cobori la Leicester square.

La doi pași e Seven Dials, arată și ea drăguț. Mai poți admira decorațiunile de Crăciun la Southbank, Northbank, Chelsea, Marylebone, Belgravia, pe sub arcadele perpendiculare cu strada Piccadilly, prin Mayfair și Soho, la Leadenhall Market, care arată fain și fără podoabele se sezon, în Sloane Square, la St James Market.

Bond Street: noiembrie – ianuarie, cea mai apropiată stație de metrou Bond Street.

De mulți ani, am pierdut șirul, pun aceleași diamante și pene, ce-i drept se cam potrivesc, prețios e cuvântul de ordine pe acolo. Adică scump, că dacă pe Oxford sunt magazine pentru toate buzunarele, pe Bond Street trebuie să ai buzunare foarte adânci.

Sunt și bus-tururi special făcute pentru a admira luminițele – Christmas Lights bus tour, google it.

2. Mergi la un târg de Crăciun 

În 2020 toate au fost anulate, însă sunt back în business anul ăsta. Winter Wonderland va umple iar Hyde Park cu magazine de suveniruri și mâncare, terase, patinoar, parc de distracții, e bâlci în toată regula acolo, de obicei. Not my cup of tea, dar cu siguranță de neratat pentru vizitatori și amatori de târguri.

Heads up, anul ăsta e cu rezervare în avans, și chiar cu bilet de intrare, în funcție de ore intrarea e gratis, 5 lire sau 7,5 lire. Bilete și info aici: hydeparkwinterwonderland 19 noiembrie – 3 ianuarie, cele mai apropiate stații Bond Street, Green Park și Hyde Park Corner. E cel mai mare, e extrem de aglomerat seara și în weekend, așa că e posbil să trebuiască să mergi pe jos spre următoarea stație.

Festive Fayre la Hampton Court, 3-5 decembrie, inclus în biletul de intrare la palat.

Mai sunt o mulțime de târguri, în general – Winter Festival de la Southbank, în Leicester Square, la London Bridge, în Trafalgar Square, Camden, Fulham, Kingston, în Belgravia, Hampstead, Greenwich, Clapham Common – vedem dacă se țin anul ăsta, deocamdată n-am văzut nimic, revin. 

3. Mergi la patinoar

Englezii sunt mari amatori de patinaj, o mulțime de patinoare se deschid în Londra încă din octombrie, m-am și mirat că le-au anulat pe toate în 2020. Cel de la Natural History Museum e printre cele mai faine. 2021 va fi ultimul an în care curtea muzeului de istorie naturală se transformă în oglindă de gheață, pe viitor va fi o grădină-centru de cercetare. Ultimul patinoar va fi deschis de pe 22 octombrie până pe 16 ianuarie, cea mai apropiată stație South Kensington.

Și cele de la Tower of London și Hampton Court arată super, cu turnul Londrei și cu palatul Hampton în backround. La cel din urmă se pot deja cumpăra bilete, se deschide pe 19 noiembrie, până pe 2 ianuarie, la Turnul Londrei fără patinoar anul ăsta. Dar se face patinaj, artistic sau ba, la Somerset House, de pe 17 noiembrie până pe 16 ianuarie, la Queen’s House, 18 noiembrie – 9 ianuarie, în Canary Wharf, de pe 23 octombrie până la final de februarie,

 

4. Fă o plimbare prin pădurea fermecată 

Christmas at Kew: 17 noiembrie 2021 – 9 ianuarie 2022

Kew Gardens e una dintre cele mai cunoscute grădini botanice din lume, biletele sunt destul de scumpe, dar e foarte faină. Noi obișnuiam să cumpărăm abonament așa că ne-am bucurat de grădină în fiecare anotimp, însă n-am fost la niciun festival de Crăciun, pare simpatic. V-am zis că anul ăsta au scos bilete încă din februarie și de obicei se vând ca pâinea caldă, sigur 2021 nu va face excepție – o prietenă și-a cumpărat imediat ce le-au pus pe site, something to look forward to după o perioadă în care viața a fost pusă în stand by.

Dacă vrei să vezi cum a arătat Craciunul la Kew Gardens în 2020:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kew Gardens (@kewgardens)

Windsor Great Park Illuminated: 18 noiembrie 2021 – 9 ianuarie 2022

Va fi primul an în care Windsor park va fi invadat de luminițe, lasere, holograme și proiecții. Se vând deja bilete și se pare că numărul de vizitatori va fi limitat, ca să nu se aglomereze.

Winterfest, Wembley Park

A debutat acum doi ani, a fost unul dintre puținele evenimente care au rămas în picioare anul trecut, căci a fost spațiu berechet pentru ca vizitatorii să se poată bucura în siguranță de aleile luminate. Revin când anunță datele pentru 2021-2022.

Enchanted la Eltham Palace și Christmas at London Zoo au fost anulate anul trecut, încă nu se știe nimic de anul ăsta, la fel și Christmas garden fairy trail de la Hampton Court Palace. Nu știu dacă se mai face ceva în Grosvenor Square, dar mi s-a părut tare drăguță grădina de acum doi ani – Ever After Garden – mi-a adus aminte de macii roșii care au năpădit Tower of London acum niște ani, geniali! Revin când am noutăți.

Enchanted Woodland, Syon house: 12,13, 14, 19, 20, 21, 26, 27 și 28 Noiembrie 2021

Domeniul e locuit așa că de obicei pădurea fermecată nu ține mult. Pare mai potrivit pentru cei mici, am dat și noi în mintea copiilor pe acolo acum câțiva ani.

5. Admiră brazii de Crăciun 

Cel mai vestit e cel din Trafalgar Square, brad trimis anual de norvegieni, din 1947 încoace, și luat în bășcălie aproape mereu pentru decorul extra minimalist. Acum vreo doi ani numai nu s-a iscat un scandal diplomatic – s-a plâns lumea că bradul e cam anemic, Westminster Council s-a simțit dator sa zică ceva și purtătorul de cuvînt a declarat că e „un dar generos de la locuitorii din Oslo pentru londonezi”. Până și ambasadorul Norvegiei a reacționat spunând că așa arată un brad de 90 de ani și 21 de metri: „It is important to consider the symbolism of the tree rather than simply how many branches it has.” (sursa: BBC)

Mai bine ar trimite norvegienii un brad simbolic și reciclabil. De exemplu, la gara St Pancras rar pun copac, de obicei fac ceva stilizat – au avut unul artificial plin de flori, acum vreo 4 ani, cu un an înainte l-au încărcat cu jucării, în 2018 a fost construit din sticle de parfum, globuri și flori, a venit la pachet cu un roboțel făcut din cutii și cutiuțe de la Tiffany și cu un omuleț de crom, în 2019 a fost Turnul Eiffel, anul trecut fu roz bombon:

Sursa foto: Secret London

Sursa foto: Secret London

King’s Cross s-a schimbat la față de vreo trei ani – fostele hale industriale au fost transformate în clădiri de birouri, magazine, restaurante (n-am ajuns, însă toți colegii/amicii care au fost au zis wow). Înțeleg că se gătesc drăguț de sărbători, anul trecut au avut un brad electric în Granary Square, alt brad construit din 70 de terarii, în Coal Drops Yard, un copac luminat la Battle Bridge Place, și multe altele.

Wembley Park a avut în 2020 cel mai înalt brad din leduri construit vreodată în Londra – 25 de metri, 100 000 de leduri. Mai sunt brazi faini la Covent Garden, Natural History Museum, Royal Exchange, la St Katerine’s docks, Southbank, Victoria & Albert museum, la Annabel’s, la hotelurile Claridge, The Connaught și Sofitel, la barul de la ultimul etaj al The Gherkin, la mall-uri, la Shard, și câte și mai câte, mi se umple Instagramul de brazi de fițe de Londra.

bradul-bonsai de la Liberty, 2019

6. Mergi la muzee 

Dacă te ia frigul, te bagi la cultură și ceai/cafea. Nu că îți trebuie motive în plus să mergi la muzeele din Londra. De obicei sunt deschise toate pe perioada sărbătorilor și intrarea e gratuită, unele chiar organizează petreceri de revelion, altele au tot felul de evenimente festive, târguri de câteva zile, workshop-uri.

Au fost mai mult închise decât deschise în 2020, probabil că o să fie în continuare nevoie de rezervare în avans, așa că înainte de a le face o vizită, verifică fiecare site în parte (tot gratuită e intrarea, doar că trebuie rezervare, din cauză de pandemie, doar expozițiile temporare sunt cu bilet de intrare).

Sfat prietenesc – nu rata cafeneaua de la Albert&Victoria!

7. (Window) shopping 

Dacă te țin nervii, mergi la cumpărături, pe mine nu m-au ținut ever. Abia mergi pe Oxford street în general, în perioada reducerilor e jale mare. Again, în mod normal, însă 2020 și 2021 numai normali nu-s (sper să fie singurii anormali, să scăpăm odată!). În general prefer window shopping-ul, în traducere liberă să casc gura la vitrine. Unii își gătesc vitrinele încă din vară, Selfridges e cel mai grăbit de obicei, Harrods e cel mai celebru, ar mai fi Liberty, Harvey Nichols, Fortnum&Mason.

8. Mergi la un musical sau la teatru 

2020 a fost catastrofal pentru West End, sper să supraviețuiască toate teatrele! Multe s-au mutat online după ce au văzut că nu or să poată să își deschidă ușile prea curând. De obicei sunt deschise în perioada sărbătorilor, unele închid pe 31 decembrie și pe 1 ianuarie, unele au program și pe 1. Fingers crossed pentru sărbătorile de anul ăsta!

Poți verifica show-urile pe site-ul londontheatre, n-am luat niciodată bilete de la ei, mereu mă duc pe site-ul teatrului care mă interesează. Poți ridica biletele de la box office sau le trimit în format pdf să le printezi, dacă le iei online, și e indicat să faci asta, cu săptămâni bune înainte chiar. Sau, mergi la noroc, te duci cu vreo oră, două înainte de începerea spectacolului și întrebi dacă mai au bilete, noi am mai făcut și așa.

9. Mergi „acasă” la Harry Potter – Hogwarts sub zăpadă: 13 noiembrie 2021 – 16 ianuarie 2022

Nu-s fan Harry Potter, dar dacă ești, e posibil să-ți placă studioul în haine de sărbători.

Focul de artificii de la Londra

10. Intră în noul an cu un foc de artificii vestit în toată lumea 

De câțiva ani e cu bilet, 10 lire. Anul trecut a fost fără public, ce-i drept 2020 n-a meritat artificii. Noi am fost de două ori, ultima oară dezamăgire totală, prima oară așa și așa, nu m-aș mai duce, dar nu te lua după mine, știe toată lumea că focul de artificii din Londra e printre cele mai spectaculoase din lume (personal aș renunța la astea zgomotoase și poluante).

Biletele se cumpără de pe site-ul primăriei, în avans!, dacă vrei să mergi, musai să iei din timp, se dau rapid. Încă nu s-au pus în vânzare, verifică site-ul. Poți admira artificiile și de pe Tamisa, sunt companii care organizează croaziere pentru noaptea dintre ani, la fel, ia din timp, se vând ca pâinea caldă.

11. Mergi la parada de anul nou

Începe la 12, pe 1 ianuarie, în Piccadilly, noi n-am ajuns niciodată, de obicei nu știu cum să lenevesc mai bine la ora aia, plus că nu circulă nimic. Anul trecut s-a mutat online, din cauza pandemiei, vedem dacă revine anul ăsta.

12. Connected by Light: 2 decembrie – 27 februarie, Canary Wharf

Winter Lights (festivalul de lumini care se organiza anual în Canary Wharf) a picat victimă distanțării sociale așa că în 2020 a fost înlocuit cu Connected by Light – instalații mai aerisite, mai potrivite pe pandemie. Așteptăm vești pentru final de 2021.

Lumiere Londra

Uneori mai avem și Lumiere London, în ianuarie, m-aș mira să fie în 2022 sincer.

 

13. Admiră hotelurile și restaurantele de fițe, pe afară

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Annabel’s (@annabelsmayfair)

Am zis să mai adaug o activitate safe, căscat gura în aer liber. Annabel’s, în Mayfair, se împopoțonează anual și umple rețelele sociale. The Ivy Chelsea Garden arată bine de tot, însă cred că-i scump cu draci. The Churchill Arms, în Kensington, arată fain în orice sezon, dar mai ales primăvara, când e invadată de petunii colorate, și de Crăciun, când se umple de brăduți si luminițe, și e pentru toate buzunarele (mai ales dacă ești fan Thai food, berea e British, mâncarea e Thai). Mai sunt destule, mai adaug când îmi mai aduc aminte.

 

Să nu zici că n-ai știut: nu circulă nimic în ziua de Crăciun, în ajun toate mijloacele de transport au program redus, trenurile stau în gară uneori chiar din ajun, pentru că fac lucrări la rețea, în noaptea de Revelion se circulă gratuit cu metroul, de la 11.45 până la 4.3o dimineața, de vineri până duminică metroul circulă și noaptea. Verifică site-ul tfl, postează orarul de sărbători cu vreo două săptămâni înainte de Crăciun.

PS: articol updatat anual, ultima actualizare septembrie 2021