Știi deja că dacă vine Crăciunul, vine și un articol despre cum s-a pregătit Londra de sărbători. Ajungi sau nu pe aici la final de an, nu contează, e bună și o plimbare virtuală, mai ales că-i gratis. Cui îi trebuie bilet de avion, hotel, când există vacantevacante.com 🙂 Iar anul ăsta, din păcate, cei mai mulți dintre noi o să trebuiască să ne mulțumim cu vacanțe virtuale. Londra e în lock down toată luna noiembrie, de data asta cu interdicție de călătorie, românii care se încumetă să urce în avion sunt obligați să stea în carantină 14 zile, în funcție de cum evoluează situația, e posibil ca lock down-ul să fie prelungit și după 2 decembrie.

O mulțime de evenimente au fost anulate, însă câteva, unde se poate păstra distanța, încă se țin, iar prin centru deja s-au aprins luminițele de Crăciun. Anul ăsta toate sunt făcute cu dedicație pentru londonezi, și pentru că nu se așteaptă nimeni la valul de turiști obișnuit, dar și pentru a ridica moralul capitalei, sătulă până peste cap de covid, ca toată lumea de altfel.

Așadar să dăm o tură de Londra, din fotoliul de acasă, unde-i cald, bine și safe 🙂

Carnaby Street in 2017

Ce să faci în perioada sărbătorilor de iarnă la Londra: 

1. Bucură-te de decorațiunile de Crăciun!

Încep cu străzile gătite de sărbătoare căci aici sunt specialiști, spre deosebire de capitolul târguri de Crăciun unde, zic eu, nu stau prea bine. Până și eu, care-s un fel de Grinch și care am văzut Londra în lumina globurilor de atâtea ori încât m-am plictisit, mărturisesc că mă car prin centru doar pentru voi, să fac poze, trebuie să recunosc că arată super.

Mi-a plăcut mult decorul de acum 3 ani, carnaval în toată regula:

Tema de acum doi ani a fost Bohemian Rhapsody, au aprins luminile înainte de lansarea filmului:

Carnaby Street in 2018

Și anul trecut a arătat drăguț, a intrat la apă – s-a umplut de pești, căluți de mare, corali, crabi, alge și meduze. Tema a fost One Ocean One Planet cu decorațiuni făcute din materiale reciclabile.

Carnaby Street in 2019

Carnaby Street in 2019

Anul ăsta, în plină pandemie, Carnaby s-a umplut de mesaje de solidaritate și speranță, sub sloganul Choose Love in Carnaby:

Sursa: Secret London

Sursa foto: Secret London

Regent Street: 14 noiembrie – 5 ianuarie, cele mai apropiate stații de metrou Oxford Circus sau Piccadilly Circus

Tema e aceeași de vreo patru-cinci ani, ‘Spirit of Christmas’. Chiar arată fain, îmi plac îngerii aia care zboară deasupra magazinelor. Nu știu cum o să iasă centrul Londrei din criza asta, am fost o singură dată prin centru anul ăsta, în vară, Regent Street, de obicei ticsită de lume, era pustie, n-am crezut vreodată că o să văd The City atât de gol. Sigur îngerii strălucitori or să adune un pic de lume, sincer m-aș duce și eu, să simt un pic de normalitate 🙂

Londra f?r? turi?ti

Oxford Street: 2 noiembrie – 5 ianuarie, cea mai apropiată stație de metrou Oxford Circus

Oxford Street, 2019

Oxford Street in 2018

În ultimii 6-7 ani au pus aceleași globuri albe, acum doi ani au mai adăugat unele mov și niște panouri colorate cu Christmas is calling, anul trecut au adus, în sfârșit, marfă nouă, cortine din leduri cu diverse mesaje festive. Anul ăsta au păstrat cortinele, dar s-au schimbat mesajele, toată instalația festivă e un tribut adus celor care au fost în prima linie în lupta cu pandemia. Numele unora dintre ei va apărea pe panourile luminate, oricine poate nominaliza o persoană care a făcut voluntariat în 2020 și timp de o săptămână persoana respectivă va fi celebrată pe cea mai populară stradă de shopping din lume.

2020 a fost un an oribil pentru Oxford Street, cred că nimeni nu și-a imaginat vreodată că magazinele, mereu pline, or să aibă lacăt pe ușă, iar strada, unde de obicei abia ai pe unde merge, o să fie pustie. Au avut voie să deschidă un pic în vară și speră probabil să primească undă verde în decembrie.

Covent Garden’s Christmas tree is glowing with 30,000 lights this festive season. Extra sparkle was brought to the piazza this year when the sparklers were switched on by the Last Christmas cast. Our hearts ???

Publicat? de Time Out London pe Vineri, 15 noiembrie 2019

 

Covent Garden: 9 noiembrie – 5 ianuarie.

Ca și pe Oxford Street, de obicei la Covent Garden ceremonia de aprindere a luminilor e cu lume, voie bună și vedete. Video-ul de mai sus e de anul trecut, anul ăsta bradul, vâscul și globurile s-au luminat discret și fără spectatori.

Covent Garden in 2018

Cea mai apropiată stație de metrou e Covent Garden, dar e mereu atât de aglomerat încât trebuie să aștepți o veșnicie la lift sau să urci 193 de scări, asta dacă nu e închisă, că mai fac și așa, pentru a fluidiza traficul, deci mai bine cobori la Leicester square.

La doi pași e Seven Dials, arată și ea drăguț, aprind luminile la jumătatea lui noiembrie. Mai poți admira decorațiunile de Crăciun la Southbank, Northbank, Chelsea, Marylebone, pe sub arcadele perpendiculare cu strada Piccadilly, prin Mayfair și Soho, la Leadenhall Market, care arată drăguț și fără podoabele se sezon, în Sloane Square, la St James Market.

Bond Street: început de noiembrie – începutul lui ianurie, cea mai apropiată stație de metrou Bond Street.

Au păstrat diamantele și penele, ce-i drept se cam potrivesc, prețios e cuvântul de ordine pe acolo. Adică scump, că dacă pe Oxford sunt magazine pentru toate buzunarele, pe Bond street trebuie să ai buzunare foarte adânci.

2. Mergi la un târg de Crăciun 

Nu în 2020 însă, toate au fost anulate. E posibil însă să se organizeze câteva mai mici, de o zi, două, dacă se ridică lockdown-ul, verificăm și updatăm.

3. Mergi la patinoar

Natural History Museum a anunțat deja că mai vedem patinoar în curtea lor abia în toamna lui 2021, la fel și la Tower of London, Somerset House, Canary Wharf.

Englezii sunt mari amatori de patinaj, o mulțime de patinoare se deschid de obicei în Londra încă din octombrie, așa că m-aș fi mirat să stea pandemia în calea lor, nimic nu poate opri patinele englezești, nici măcar covid 19.

Hampton Court Palace dă undă verde la piruete pe 20 noiembrie. La fel și Queen’s House, în Greenwich.

4. Fă o plimbare prin pădurea fermecată 🙂

Christmas at Kew: 4 decembrie – 17 ianuarie

Kew Gardens vinde bilete încă din iunie, că țin minte că mă bucuram și eu de vara de Londra, caldă anul ăsta, măcar atât, și hop primesc email de la ei cu Christmas at Kew on sale…I-am înjurat nițel, recunosc, că deja mă lua groaza că vin toamna, iarna și sigur ne bagă iar în lock down. Anyway, criză și la ei anul ăsta, așa că înțeleg perfect dorința de cash, plus că de obicei biletele pentru Crăciunul la Kew se vând ca pâinea caldă și în avans.

E una dintre cele mai cunoscute grădini botanice din lume, biletele sunt destul de scumpe, dar e foarte faină. Noi am avut abonament într-un an și ne-am bucurat de grădină în fiecare anotimp, de atunci tot zicem că ne facem iar membership, și evident ne-am făcut fix anul ăsta, când grădinile au fost ba închise, ba deschise doar cu rezervare în avans. N-am fost la niciun festival de Crăciun, pare simpatic, deși nu-i deloc ieftin.

Dacă vrei să vezi cum arată Craciunul la Kew Gardens:

Winterfest: United in Light, Wembley Park, 26 noiembrie – 17 ianuarie

Evenimentul a debutat anul trecut, cu Christmas in Technicolor, și revine anul ăsta cu instalații noi nouțe și spațiu berechet pentru ca vizitatorii să se poată bucura în siguranță de aleile luminate.

Mai multe detalii pe site-ul lor.

Nu cred că se mai face ceva în Grosvenor Square anul ăsta, dar mi s-a părut tare drăguță grădina de anul trecut – Ever After Garden – mi-a adus aminte de trandafirii roșii care au năpădit Tower of London acum niște ani, geniali!

Enchanted la Eltham Palace: anulat

Christmas at London Zoo: au anulat întâlnirea cu Moș Crăciun și zic că în funcție de ce se mai întâmplă pînă în decembrie, e posibil să se țină Crăciunul la grădina zoologică, revin cu detalii.

Enchanted Woodland de la Syon house: anulat

Domeniul e locuit de ducele de Northumberland, de aceea evenimentul, de obicei, e mai scurt, să aibă și oamenii ăia timp să facă sarmale, cozonaci. Am dat și noi în mintea copiilor pe acolo acum câțiva ani.

5. Admiră brazii de Crăciun 

Cel mai vestit e cel din Trafalgar Square, brad trimis anual de norvegieni, din 1947 încoace, și luat în bășcălie aproape mereu pentru decorul extra minimalist. Anul trecut numai nu s-a iscat un scandal diplomatic – s-a plâns lumea că bradul e cam anemic, Westminster Council s-a simțit dator sa zică ceva și purtătorul de cuvînt a declarat că e “un dar generos de la locuitorii din Oslo pentru londonezi”. Până și ambasadorul Norvegiei a reacționat spunând că așa arată un brad de 90 de ani și 21 de metri: “It is important to consider the symbolism of the tree rather than simply how many branches it has.” (sursa: BBC)

Mai bine ar trimite norvegienii un brad simbolic și reciclabil. De exemplu, la gara St Pancras rar pun copac, de obicei fac ceva stilizat. Acum trei ani au avut unul artificial plin de flori, cu un an înainte l-au încărcat cu jucării, în 2018-2019 a fost construit din sticle de parfum, globuri și flori, a venit la pachet cu un roboțel făcut din cutii și cutiuțe de la Tiffany și cu un omuleț de crom, anul trecut a fost Turnul Eiffel, anul ăsta e roz bombon:

Sursa foto: Secret London

Sursa foto: Secret London

Mai sunt brazi faini la Covent Garden, Natural History Museum, Royal Exchange, la St Katerine’s docks, la Victoria&Albert museum, la clubul Annabel’s, la hotelurile Claridge, The Connaught și Sofitel, la barul de la ultimul etaj al The Gherkin, și câte și mai câte, mi se umple Instagramul de brazi de fițe de Londra.

Mi-a plăcut bradul-bonsai de la Liberty de anul trecut, anul ăsta nu știu ce or avea, dacă deschid, sigur pun ei ceva.

6. Mergi la muzee 

Dacă te ia frigul, te bagi la cultură și ceai/cafea. Nu că îți trebuie motiv să mergi la muzeele din Londra. De obicei sunt deschise toate pe perioada sărbătorilor și intrarea e gratuită, unele chiar organizează petreceri de revelion, altele au tot felul de evenimente festive, târguri de câteva zile, workshop-uri, acum sunt închise însă, vedem dacă deschid în decembrie.

Nu rata cafeneaua de la Albert&Victoria!

7. (Window) shopping 

Dacă te țin nervii, mergi la cumpărături, pe mine nu m-au ținut ever. Pe 26 decembrie e Boxing Day și asta înseamnă reduceri masive la colecția de iarnă. Abia mergi pe Oxford street în general, în perioada reducerilor e jale mare. Again, în mod normal, însă 2020 numai normal nu e, așa că om trăi și om vedea.

În general prefer window shopping-ul, în traducere liberă să casc gura la vitrine. Unii își gătesc vitrinele încă din vară, Selfridges e cel mai grăbit de obicei, Harrods e cel mai celebru, ar mai fi Liberty, Harvey Nichols și Fortnum&Mason.

8. Mergi la un musical sau la teatru

În general teatrele din West End sunt deschise în perioada sărbătorilor, unele închid pe 31 decembrie și pe 1 ianuarie, unele au program și pe 1, însă 2020 a fost un an mizerabil pentru West End și pentru instituțiile de cultură în general. Mulți s-au mutat online după ce au văzut că nu or să poată să își deschidă ușile prea curând, unii încearcă să își reia activitatea, cu respectarea normelor de siguranță, lucru deloc ușor în Londra unde sălile sunt vechi de sute ani, mici și înghesuite.

Poți verifica show-urile pe site-ul londontheatre, n-am luat niciodată bilete de la ei, mereu mă duc pe site-ul teatrului care mă interesează. Poți ridica biletele de la box office sau le trimit în format pdf să le printezi, dacă le iei online, și e indicat să faci asta, cu săptămâni bune înainte chiar. Sau, mergi la noroc, te duci cu vreo oră, două înainte de începerea spectacolului și întrebi dacă mai au bilete, noi am mai făcut și așa.

9. Mergi “acasă” la Harry Potter 

Hogwarts sub zăpadă: 14 noiembrie – 17 ianuarie, în principiu, dar aș verifica site-ul oficial. Nu-s fan Harry Potter, dar dacă ești, e posibil să-ți placă studioul în haine de sărbători.

10. Intră în noul an cu un foc de artificii vestit în toată lumea – anulat 

Ce-i drept 2020 nu merită artificii. Noi am fost de două ori, ultima oară dezamăgire totală, prima oară așa și așa, nu m-aș mai duce, dar nu te lua după mine, știe toată lumea că focul de artificii din Londra e printre cele mai spectaculoase din lume. De câțiva ani e cu bilet, 10 lire, se cumpără de pe site-ul primăriei, în avans!, dacă vrei să mergi, musai să iei din timp, se dau rapid. Asta pentru anul viitor de acum.

Focul de artificii de la Londra

11. Mergi la parada de anul nou

Începe la 12, pe 1 ianuarie, în Piccadilly, noi n-am ajuns niciodată, de obicei nu știu cum să lenevesc mai bine la ora aia, plus că nu circulă nimic. Anul ăsta însă aș putea să fac și eu prezența, din cauza pandemiei parada s-a mutat online. Evenimentul va avea loc, cu câțiva invitați și fără fastul obișnuit, însă nimeni nu e încurajat să participe, să-l vedem frumos acasă, din patul călduț.

12. Winter Lights Canary Wharf : anulat și înlocuit se pare cu Colourful Nights

Winter Lights a picat victimă distanțării sociale așa că organizatorii ar pregăti niște instalații luminoase mai aerisite, așteaptă să vadă cum evoluează situația epidemiologică.

Uneori mai avem și Lumiere London, nici nu mai verific dacă se ține în ianurie 2021 sau ba, știm cu toții răspunsul.

Lumiere Londra

 

Sunt și bus-tururi special făcute pentru a admira luminițele – Christmas Lights bus tour, însă ca orice lucru în 2020, trebuie verificat în avans, să vedem dacă se ține sau ba.

 

PS. dacă vrei să vezi mai multe poze cu Londra gătită de sărbători în sezonul 2019-2020, hai pe pagina de facebook a vacanțelor. Anul ăsta o să mă mulțumesc și eu cu o plimbare virtuală 🙂

PS2: articol updatat anual, ultima actualizare noiembrie 2019