Fă-ți iarna car si vara sanie se potrivește de minune englezilor, cel puțin când vine vorba de pregătirile pentru sărbătorile de iarnă. Unele magazine își gătesc vitrinele încă din august, tot prin vară încep să se anunțe datele pentru diverse evenimente, unii chiar scot bilete la vânzare. De vreo doi ani Kew Gardens începe să vândă bilete încă din februarie!, nu mă mir, au nevoie de cash, după dezastrul Covid.

Ajungi sau nu la Londra la sfârșit de an, nu contează, e bună și o plimbare virtuală, mai ales că-i gratis. Cui îi trebuie bilet de avion, hotel, când există vacantevacante.com 🙂

Carnaby Street in 2017

Ce să faci în perioada sărbătorilor de iarnă la Londra: 

1. Bucură-te de decorațiunile de Crăciun!

Încep cu străzile gătite de sărbătoare căci aici sunt specialiști, spre deosebire de capitolul târguri de Crăciun unde, zic eu, nu stau prea bine. Până și eu, care-s un fel de Grinch, și care am văzut Londra în lumina globurilor de atâtea ori încât m-am plictisit, mărturisesc că mă car prin centru doar pentru voi, să fac poze, trebuie să recunosc că arată super.

Carnaby e unul dintre locurile unde musai trebuie mers, nu doar pentru că schimbă decorul anual, dar și pentru că e una dintre cele mai faine străzi din oraș în perioada sărbătorilor. Mi-a plăcut mult decorul de acum 5 ani, carnaval în toată regula. Tema din 2018 a fost Bohemian Rhapsody, au aprins luminile înainte de lansarea filmului. Și acum doi ani a arătat drăguț, a intrat la apă – s-a umplut de pești, căluți de mare, corali, crabi, alge și meduze – One Ocean One Planet cu decorațiuni făcute din materiale reciclabile.

Acum doi ani, în plină pandemie, Carnaby s-a umplut de mesaje de solidaritate și speranță, sub sloganul Choose Love in Carnaby, anul trecut au păstrat mesajul și mii de fluturi și curcubee au invadat strada.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Time Out London (@timeoutlondon)

Anul ăsta se fac 25 de ani de când Carnaby sărbătorește Crăciunul așa că s-a gătit cu cele mai faine decorațiuni pe care le-a purtat de-a lungul anilor, multe menționate deja mai sus. Aveți timp până pe 8 ianuarie să le admirați la fața locului.

Poze de la alții, căci până și eu o să vizitez Londra virtual iarna asta, ne-am supărat pe pandemie și lockdown, ne-am făcut bagajele și am plecat în Spania.

Oxford Street: început de noiembrie – ianuarie, cea mai apropiată stație de metrou Oxford Circus

Oxford Street in 2018

Vreo 6-7 ani au pus aceleași globuri albe, acum patru ani au mai adăugat unele mov și niște panouri colorate cu Christmas is calling, acum trei ani au adus, în sfârșit, marfă nouă, cortine din leduri cu diverse mesaje festive. În 2020 au păstrat cortinele, dar au schimbat mesajele, toată instalația festivă a fost un tribut adus celor care au fost în prima linie în lupta cu pandemia. Anul acesta, la fel ca în 2021, strada s-a umplut de steluțe sclipicioase, din materiale reciclate, reciclabile, dar mai ales econome. Și pentru că prețurile la curent sunt razna (don’t get me started cu luminițe și consum, deși nah, îmi plac și mie, de ce să nu recunosc, dar uneori zău că-mi par tichie de mărgăritar, și parcă nici nu putem sta mereu într-o beznă tristă, as I said, don’t get me started) or să stea aprinse mai puțin ca de obiecei, să facă economie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oxford Street (@oxfordstreetw1)

Regent Street: 9 noiembrie – 2 ianuarie, cele mai apropiate stații de metrou Oxford Circus sau Piccadilly Circus.

Tema e aceeași de vreo cinci ani, ‘Spirit of Christmas’. Chiar arată fain, îmi plac îngerii aia care „zboară” deasupra străzii. Anul acesta se aprind de la 3 la 11, economie!

Covent Garden: 8 noiembrie – 3 ianuarie.

Covent Garden

Au păstrat vâscul și globurile, simpatice de altfel, iar bradul e parcă tot mai mare în fiecare an. E un loc de neratat zic eu, mereu nu doar pe final de an, deși atmosfera face toți banii acolo și luminile și vânzoleala de decembrie sunt super.

Cea mai apropiată stație de metrou e Covent Garden, însă e mereu atât de aglomerat încât trebuie să aștepți o veșnicie la lift, sau să urci 193 de scări, asta dacă nu e închisă, că mai fac și așa, pentru a fluidiza traficul, deci mai bine cobori la Leicester Square.

La doi pași e Seven Dials, arată și ea drăguț, și pentru prima oară s-a gătit și West End-ul, mai exact St. Martin’s Lane, tema e teatrul, evident.

Mai poți admira decorațiunile de Crăciun la South Bank, prin Chelsea, Marylebone, Belgravia, pe sub arcadele perpendiculare cu strada Piccadilly, prin Mayfair și Soho, la Leadenhall Market, care arată fain și fără podoabele se sezon, în Sloane Square, la St James Market.

Bond Street: 17 noiembrie – început de ianuarie, cea mai apropiată stație de metrou Bond Street.

De mulți ani, am pierdut șirul, pun aceleași diamante și pene, ce-i drept se cam potrivesc, prețios e cuvântul de ordine pe acolo. Adică scump, că dacă pe Oxford sunt magazine pentru toate buzunarele, pe Bond Street trebuie să ai buzunare foarte adânci. Nu știu cu ce ocazie, anul ăsta au schimbat decorul! Poate are legătură cu noul rege care va fi încoronat anul viitor, căci penele au fost înlocuite cu tiare. Tot fancy.

Sunt și bus-tururi special făcute pentru a admira luminițele – Christmas Lights bus tour, google it. Și de ceva vreme 9 poduri sunt iluminate tot timpul anului, parte din proiectul Illuminated River.

2. Mergi la un târg de Crăciun 

Ca în fiecare an, cu excepția nenorocitului de 2020, Winter Wonderland va umple iar Hyde Park cu magazine de suveniruri și mâncare, terase, patinoar, parc de distracții, e bâlci în toată regula, not my cup of tea, dar cu siguranță de neratat pentru vizitatori și amatori de târguri. De când cu pandemia e cu rezervare în avans, și chiar cu bilet de intrare, în funcție de ore intrarea e gratis, 5 lire sau 7,5 lire.

18 noiembrie – 3 ianuarie, cele mai apropiate stații sunt Bond Street, Green Park și Hyde Park Corner. E cel mai mare și cel mai cunoscut, poate fi extrem de aglomerat seara și în weekend, așa că e posbil să trebuiască să mergi pe jos spre următoarea stație. Bilete și info aici: hydeparkwinterwonderland 

Alte târguri, ceva mai mici: Southbank Centre Winter Festival, 3 noiembrie – 8 ianuarie; Trafalgar Square Christmas Market 11 noiembrie – 2 ianuarie; Christmas in Leicester Square, 9 noiembrie – 7 ianuarie; Christmas by the River la London Bridge de pe 15 noiembrie până pe 2 ianuarie; King’s Cross Christmas Market, 11 noiembrie – 22 decembrie;  Kingston Christmas Market, 10 noiembrie – 24 decembrie. Mai sunt târguri și în Greenwich, la Selfridges, în Camden, Fulham, Belgravia, Clapham Common, timp și chef să ai.  

3. Mergi la patinoar

Englezii sunt mari amatori de patinaj, o mulțime de patinoare se deschid în Londra încă din octombrie, m-am și mirat că le-au anulat pe toate în 2020. Cel de la Natural History Museum era printre cele mai faine, dar 2021 a fost ultimul an în care curtea muzeului de istorie naturală s-a transformat în oglindă de gheață, lucrează la o grădină-centru de cercetare. Și cel de la Tower of London îmi plăcea, l-a închis pandemia și nu l-au mai resuscitat.

Nu-i bai, și patinoarul de la Hampton Court arată super, cu palatul în backround (7 noiembrie – 8 ianuarie). Îmi plăcea și atmosfera de la Somerset House deși nu mi-am pus ever patinele (ține de pe 16 noiembrie până pe 15 ianuarie).

S-a deschis unul nou la Battersea Power Station – fosta stație de electricitate, lăsată în paragină ani de zile, a fost transformată într-un adevărat cartier cu apartamente, birouri, magazine, spații de entertainment – de pe 11 noiembrie până pe 8 ianuarie.

Se face patinaj, artistic sau ba, și la târgul din Hyde Park, la Queen’s House (17 noiembrie – 8 ianuarie), în Canary Wharf (de pe 22 octombrie până pe 25 februarie), pe acoperișul Tobacco Dock, la Westfield. 

 

4. Fă o plimbare prin pădurea fermecată 

Christmas at Kew: 16 noiembrie 2022 – 8 ianuarie 2023

Kew Gardens e una dintre cele mai cunoscute grădini botanice din lume, biletele sunt destul de scumpe, dar e foarte faină. Noi obișnuiam să cumpărăm abonament așa că ne-am bucurat de grădină în fiecare anotimp, însă n-am fost la niciun festival de Crăciun, pare simpatic. Biletele se vând ca pâinea caldă.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kew Gardens (@kewgardens)

Palace of Light la Hampton Court Palace: 7 decembrie – 2 ianuarie – am fost la palat în toate anotimpurile numai iarna nu, era cam peste mână și nu-s fan iarnă, dar sigur merită.

Windsor Great Park Illuminated: 17 noiembrie 2021 – 2 ianuarie 2022 – e al doilea an când Windsor park e invadat de luminițe, lasere, holograme și proiecții.

Winterfest, Wembley Park: a debutat în plină pandemie și a avut succes căci a fost spațiu berechet pentru ca vizitatorii să se poată bucura în siguranță de aleile luminate. Încă nu e confirmat pentru 2022 – 2023.

Lightopia la Crystal Palace Park: 17 noiembrie – 2 ianuarie;

Enchanted la Eltham Palace: 9 – 30 decembrie;

Ever After Garden revine și anul acesta, cu trandafirii ei albi, în Grosvenor Square, recomand.

Christmas at London Zoo: 26 noiembrie – 3 ianuarie;

Christmas at Kenwood: 2 decembrie – 1 ianuarie;

Winter Lights la Southbank Centre: 10 noiembrie – 8 ianuarie;

Illuminature la London Wetland Centre: 18 noiembrie – 8 ianuarie (nu-mi vine a crede că am stat atât de aproape de centrul ăla și n-am mers ever);

Canary Wharf Winter Lights Festival: 18 – 28 ianuarie 2023 – pare perfect pentru vizitatorii care ajung după sărbători prin Londra sau pentru cei care vor să mai păstreze un pic de atmosferă de Crăciun;

Enchanted Woodland, Syon house: 11 – 27 noiembrie în zilele de vineri, sâmbătă și duminică;

Domeniul e locuit așa că pădurea e „fermecată” doar pe final de săptămână. Pare mai potrivit pentru cei mici, am dat și noi în mintea copiilor pe acolo acum câțiva ani.

5. Admiră brazii de Crăciun 

Cel mai vestit e cel din Trafalgar Square, brad trimis anual de norvegieni, din 1947 încoace, și luat în bășcălie aproape mereu. Acum câțiva ani numai nu s-a iscat un scandal diplomatic – s-a plâns lumea că bradul e cam anemic, Westminster Council s-a simțit dator sa zică ceva și purtătorul de cuvînt a declarat că e „un dar generos de la locuitorii din Oslo pentru londonezi”. Până și ambasadorul Norvegiei a reacționat spunând că așa arată un brad de 90 de ani și 21 de metri: „It is important to consider the symbolism of the tree rather than simply how many branches it has.” (sursa: BBC)

Anul ăsta iar au ieșit discuții, unora li s-a părut că-i lipsesc niște crengi așa că ambasada Norvegiei a ținut să precizeze că a plecat „in perfect condition” de la ei… Mai bine ar trimite norvegienii un brad simbolic și reciclabil. De exemplu, la gara St. Pancras rar pun copac, de obicei fac ceva stilizat – au avut unul artificial plin de flori, unul încărcat cu jucării, altul construit din sticle de parfum, globuri și flori, a venit la pachet cu un roboțel făcut din cutii și cutiuțe de la Tiffany și cu un omuleț de crom, în 2019 a fost Turnul Eiffel, în an de pandemie au avut un brad roz bombon… Zău că merită să dai o fugă până la St Pancras, bradul la pachet cu gara merită drumul.

King’s Cross s-a schimbat la față de vreo trei ani – fostele hale industriale au fost transformate în clădiri de birouri, magazine, restaurante (n-am ajuns, însă toți colegii/amicii care au fost au zis wow). Înțeleg că se gătesc drăguț de sărbători, ba cu brazi electrici, ba cu unii făcuți din terarii.

Wembley Park a avut în 2020 cel mai înalt brad din leduri construit vreodată în Londra – 25 de metri, 100 000 de leduri. Mai sunt brazi faini la Covent Garden, Natural History Museum, Royal Exchange, la St Katerine’s docks, Southbank, Victoria & Albert museum, la Annabel’s, la hotelurile Claridge, The Connaught și Sofitel, la barul de la ultimul etaj al The Gherkin, la mall-uri, la Shard, și câte și mai câte, mi se umple Instagramul de brazi de fițe de Londra.

bradul-bonsai de la Liberty, 2019

6. Mergi la muzee 

Dacă te ia frigul, te bagi la cultură și ceai/cafea. Nu că îți trebuie motive în plus să mergi la muzeele din Londra. De obicei sunt deschise toate pe perioada sărbătorilor și intrarea e gratuită, unele chiar organizează petreceri de revelion, altele au tot felul de evenimente festive, târguri de câteva zile, workshop-uri. De când cu pandemia la unele e nevoie de rezervare în avans, așa că înainte de a le face o vizită, verifică fiecare site în parte (tot gratuită e intrarea, doar expozițiile temporare sunt cu bilet de intrare).

Sfat prietenesc – nu rata cafeneaua de la Albert&Victoria!

7. (Window) shopping 

Dacă te țin nervii, mergi la cumpărături, pe mine nu m-au ținut ever. Abia mergi pe Oxford street în general, în perioada reducerilor e jale mare. În general prefer window shopping-ul, în traducere liberă să casc gura la vitrine. Unii își gătesc vitrinele încă din vară, Selfridges e cel mai grăbit de obicei, Harrods e cel mai celebru, ar mai fi Liberty, Harvey Nichols, Fortnum&Mason.

8. Mergi la un musical sau la teatru 

Au fost niște ani catastrofali pentru West End, sper că au supraviețuit toate teatrele! Mi s-a părut foarte tare că unele s-au mutat online când au văzut că nu or să poată să își deschidă ușile prea curând. De obicei sunt deschise în perioada sărbătorilor, unele închid pe 31 decembrie și pe 1 ianuarie, unele au program și pe 1.

Poți verifica show-urile pe site-ul londontheatre, n-am luat niciodată bilete de la ei, mereu mă duc pe site-ul teatrului care mă interesează. Poți ridica biletele de la box office sau le trimit în format pdf să le printezi, dacă le iei online, și e indicat să faci asta, cu săptămâni bune înainte chiar. Sau, mergi la noroc, te duci cu vreo oră, două înainte de începerea spectacolului și întrebi dacă mai au bilete, noi am mai făcut și așa.

9. Mergi „acasă” la Harry Potter – Hogwarts in the Snow: 12 noiembrie 2022 – 15 ianuarie 2023

Nu-s fan Harry Potter, dar dacă ești, e posibil să-ți placă studioul în haine de sărbători.

Focul de artificii de la Londra

10. Intră în noul an cu un foc de artificii vestit în toată lumea 

A fost fără public în 2020, ce-i drept nici n-a meritat artificii 2020, anul trecut a fost anulat, așa că mă aștept să fie mare tam-tam anul ăsta. E cu bilet, 15 lire!, și trebuie să ai noroc să prinzi unul, stai cu ochii pe site-ul primăriei.

Noi am fost de două ori, ultima oară dezamăgire totală, prima oară așa și așa, nu m-aș mai duce, dar nu te lua după mine, știe toată lumea că focul de artificii din Londra e printre cele mai spectaculoase din lume (personal aș renunța la astea zgomotoase și poluante, mai ales după ce-am înghițit tot fumul din oraș când am luat bilete pe pod, ne-am gândit noi că se vede bine, îhi, în ceață).

Poți admira artificiile și de pe Tamisa, sunt companii care organizează croaziere pentru noaptea dintre ani, la fel, cumpără bilete din timp, se dau rapid.

11. Mergi la parada de anul nou

Începe la 12, pe 1 ianuarie, în Piccadilly, noi n-am ajuns niciodată, de obicei nu știu cum să lenevesc mai bine la ora aia, plus că nu circulă nimic.

12. Admiră hotelurile și restaurantele de fițe pe afară 

Am zis să mai adaug o activitate safe, căscat gura în aer liber. Annabel’s, în Mayfair, se împopoțonează anual și umple rețelele sociale. The Ivy Chelsea Garden arată bine de tot, însă cred că-i scump cu draci. The Churchill Arms, în Kensington, arată fain în orice sezon, dar mai ales primăvara, când e invadată de petunii colorate, și de Crăciun, când se umple de brăduți si luminițe, și e pentru toate buzunarele (mai ales dacă ești fan Thai food, berea e British, mâncarea e Thai). Mai sunt destule, mai adaug când îmi mai aduc aminte.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Annabel’s (@annabelsmayfair)

Să nu zici că n-ai știut: nu circulă nimic în ziua de Crăciun, în ajun toate mijloacele de transport au program redus, trenurile stau în gară uneori chiar din ajun, pentru că fac lucrări la rețea, în noaptea de Revelion se circulă gratuit cu metroul, de la 11.45 până la 4.3o dimineața, de vineri până duminică metroul circulă și noaptea. Verifică site-ul tfl, postează orarul de sărbători cu vreo două săptămâni înainte de Crăciun.

PS: articol updatat anual, ultima actualizare noiembrie 2022