Știi deja că dacă vine Crăciunul, vine și un articol despre cum s-a pregătit Londra de sărbători. Ajungi sau nu pe aici anul ăsta, nu contează, e bună și o plimbare virtuală, mai ales că-i gratis, cui îi trebuie bilet de avion, hotel, când există vacantevacante.com :-p  

Ce să faci în perioada sărbătorilor de iarnă la Londra: 

1. Bucură-te de decorațiunile de Crăciun!

Încep cu străzile gătite de sărbătoare căci aici sunt specialiști, spre deosebire de capitolul târguri de Crăciun unde, zic eu, nu stau prea bine. Până și eu, care-s un fel de Grinch și care am văzut Londra în lumina globurilor de atâtea ori încât m-am plictisit, mărturisesc că mă car prin centru doar pentru voi, să fac poze, trebuie să recunosc că arată super.

Carnaby Street: 21 octombrie – 6 ianuarie, cele mai apropiate stații de metrou Oxford Circus sau Piccadilly Circus 

Mergem mai întâi pe Carnaby street, pentru că sunt fan Queen, pentru că de obicei e unul dintre cele mai colorate locuri din oraș și pentru că arată diferit în fiecare an. Tema de anul ăsta e Bohemian Rhapsody. Pe 24 octombrie e premiera filmului despre Freddie și Queen, pare super, abia aștept să-l văd! – To celebrate we’ve collaborated with 20th Century Fox to bring you the world’s first ever Queen-inspired light installation and immersive exhibition. Carnaby Street will see Queen’s prominent crest feature upon the famous Carnaby arch and a spectacle of Freddie Mercury’s iconic lyrics manifested into dazzling neon lights. In addition to this, Carnaby stores, bars and restaurants will be hosting a range of Queen-inspired products, menus and special offers. (www.carnaby.co.uk)

(Update – văzut filmul, casting bine ales, machiaj super, câteva cadre aproape geniale, muzică senzațională, scenariu prost tare!, păcat! Dar muzica…și concertul de la Wembley…am plâns de supărare că n o să văd ever un concert Queen și am revăzut adevăratul Queen la Wembley când am ajuns acasă)

Tema de anul trecut a fost carnavalul, s-a umplut strada de păsări și palmieri. 

Regent Street: 15 noiembrie – 5 ianuarie, cele mai apropiate stații de metrou Oxford Circus sau Piccadilly Circus

Tema e aceeași ca anul trecut și ca acum doi ani – ‘Spirit of Christmas’. Chiar arată fain. 

Oxford Street: 6 noiembrie – 6 ianuarie, cea mai apropiată stație de metrou Oxford Circus

Dacă ai fost pe aici în ultimii 6 ani, știi deja cum arată Oxford Street gătit de sărbători. Au păstrat aceleași globuri, au devenit un fel de simbol, cred că nici nu le mai schimbă prea curând, #Brexit, anul ăsta au mai adăugat unele mov și niște panouri colorate cu Christmas is calling. 

Tot pe Oxford street, John Lewis – unul dintre cele mai vechi mall-uri din UK – a deschis un târg de Crăciun, pe acoperiș. Mâncare, băutură, un patinoar foarte mic, pare mai mult de formă. Intrarea e liberă (20 octombrie – 6 ianuarie). 

Covent Garden: 13 noiembrie – 2 ianuarie. S-au întors vâscul, globurile argintii și renul. Nu lipsește nici bradul uriaș. Cea mai apropiată stație de metrou e Covent Garden, dar e mereu atât de aglomerat încât trebuie să aștepți o veșnicie la lift sau să urci 193 de scări, asta dacă nu e închisă, că mai fac și așa, pentru a fluidiza traficul, deci mai bine cobori la Leicester square. 

La doi pași e Seven Dials, arată și ea drăguț, aprind luminile pe 15 noiembrie. Mai poți admira decorațiunile de Crăciun la Southbank, Northbank (începând cu 14 noiembrie), Chelsea, Marylebone (de pe 14 noiembrie, până pe 4 ianuarie), pe sub arcadele perpendiculare cu strada Piccadilly, prin Mayfair și Soho, la Leadenhall Market, care arată drăguț și fără podoabele se sezon (16 noiembrie – 31 decembrie), în Sloane Square (17 noiembrie), în St James Market.  

Bond Street: început de noiembrie – începutul lui ianurie, cea mai apropiată stație de metrou Bond Street. Ca și în 2017, au păstrat diamantele și penele, ce-i drept se cam potrivesc, prețios e cuvântul de ordine pe acolo. Adică scump, că dacă pe Oxford sunt magazine pentru toate buzunarele, pe Bond street trebuie să ai buzunare foarte adânci. 

2. Mergi la un târg de Crăciun 

În primii ani eram la raport în fiecare iarnă, acum cred că n-ajung la niciunul. Nu mă dau în vânt după aglomerație și nici după târgurile-bâlci, dar gusturile nu se discută. La mai toate intrarea e gratuită, plătești bilet doar dacă vrei la patinoar, mașinuțe, carusel etc. 

Winter Wonderland în Hyde Park: 23 noiembrie – 6 ianuarie, cea mai apropiată stație de metrou Hyde Park. E cel mai mare, e extrem de aglomerat seara și în weekend, așa că e posbil să trebuiască să mergi pe jos spre următoarea stație. 

Winter Festival de la Southbank: 9 noiembrie – 6 ianuarie, cea mai apropiată stație de metrou e Waterloo. Principalele atracții: mâncarea și suvenirurile, mai puțin entertainment, pentru asta există târgul din Hyde Park.  

Târgul din Leicester Square: 9 noiembrie – 6 ianuarie, cea mai apropiată stație de metrou Leicester Square. Ăsta e micuț, pare mai potrivit pentru copii decât pentru adulți.

Greenwich Winter Time Festival: toată luna decembrie, cele mai apropiate stații Cutty Sark, pentru DLR, Greenwich Station/Maze Hill Station, dacă te duci cu trenul, sau Greenwich pier, dacă iei barca. Ăsta e mai nou, anul trecut a fost prima ediție și e printre puținele unde se plătește bilet de intrare, în 2107 a fost între 8 și 20 de lire, încă nu am prețurile pentru 2018. 

Piața de Crăciun de la London Bridge: 30 noiembrie – 3 ianuarie, stația cu același nume. 40 de căsuțe de lemn pline cu suveniruri, mâncare, vin fiert. 

Camden Christmas Market: toată luna Decembrie, doar pe 25, în prima zi de Crăciun, pun lacăt pe ușă. Dar, cu sau fără târg, nu rata Camden, acolo e o piață veșnică. E un loc extrem de animat și colorat, perfect pentru a încerca mâncăruri din toate colțurile lumii sau pentru a cumpăra suveniruri. Și dacă ajungi în Camden, recomand o plimbare pe Little Venice. 

Vene?ia londonez?: Little Venice

Winterville în Clapham Common: 15 noiembrie – 23 decembrie, cele mai apropiate stații de metrou/tren sunt Clapham Common, Clapham South, Clapham High Street, Clapham Junction.

Winterland din Fulham: 8 noiembrie – 24 decembrie, cea mai apropiată stație Parsons Green, biletul de intrare costă 5 lire. E pe malul Tamisei, vara a fost plajă, iarna asta e un târg retro, imită o stațiune din Alpi, din anii 80-90. 

Kingston Christmas Market: 15 noiembrie – 31 decembrie, cea mai apropiată stație Kingston. 

The Winter Forest at Broadgate: 6 noiembrie – 34 decembrie, cea mai apropiată stație Liverpool Street.

3. Mergi la patinoar

Englezii se dau în vânt după patine, altfel nu-mi explic numărul mare de patinoare ce se deschid încă din octombrie. 

Patinoarul de la Tower of London: 23 noiembrie – 6 ianuarie, bilete de la 10,5 lire pentru copii, 14,5 lire pentru adulți, cea mai apropiată stație Tower Hill. 

Hampton Court: 23 noiembrie – 6 ianuarie, bilete începând de la 10 euro/copii, 14 euro/adulți. 

Cred că-s unele dintre cele mai faine, cu turnul Londrei și cu palatul Hampton în backround. 

Patinoarul de la Natural  History Museum: 25 octombrie – 20 ianuarie, cea mai apropiată stație South Kensington. Îmi place cum arată patinoarul, cu clădirea aia superbă în spate. 

Somerset House: 14 noiembrie – 13 ianuarie (uneori au si DJ, seara), cele mai apropiate stații Temple și Covent Garden. 

Canary Wharf : 2 noiembrie – 16 februarie, e cel mai longeviv, cobori la stația cu același nume. 

Sunt patinoare și la târgurile din Hyde Park, Greenwich, Clapham, Queensway (în Bayswater), dar și la Alexandra Palace. 

 

4. Fă o plimbare prin pădurea fermecată :-p 

Christmas at Kew: 22 noiembrie – 5 ianuarie, cobori la stația de metrou Kew Garden și mergi pe jos vreo 10 minute. E una dintre cele mai cunoscute grădini botanice din lume, biletele sunt destul de scumpe în general, dar e foarte faină. Noi am avut abonament într-un an și ne-am bucurat de grădină în fiecare anotimp, însă n-am fost la niciun festival de Crăciun. Pare simpatic. Deși nu-i ieftin, biletele se dau ca pâinea caldă, e recomandat să cumperi în avans. 

After Dark, la Chiswick House and Gardens: 15 noiembrie – 30 decembrie, de la 17.30 la 22.00 de Joi până Duminică, bilete începând de la 15,4 lire. Ăsta e în vest, aproape de mine, cobori la stația de metrou Turnham Green (District line) și mergi pe jos 15-20 de minute. 

Christmas at London Zoo: 22 noiembrie – 1 ianuarie, e primul an când fac asta la grădina zoologică, recomandă bilete luate în avans, 16,5 pentru adulți/10,5 pentru copii. 

Enchanted Woodland de la Syon house:9 – 25 noiembrie, de la 17.00 la 21.00, vineri, sâmbătă și duminică. Domeniul e locuit, de ducele de Northumberland, de aceea evenimentul e mai scurt, să aibă și oamenii ăia timp să facă sarmale, cozonaci. Am dat și noi în mintea copiilor pe acolo acum câțiva ani. Syon Park e o fostă moșie, poate fi vizitată, găsiți detalii pe site.

5. Admiră brazii de Crăciun 

Cei mai vestiți sunt în Trafalgar square (brad trimis anual de norvegieni), la gara St Pancras (anul trecut a fost plin de flori, acum doi ani l-au încărcat cu jucării, în 2018-2019 e construit din sticle de parfum, globuri și flori, vine la pachet cu un roboțel făcut din cutii și cutiuțe de la Tiffany, sponsorul de anul ăsta, și cu un omuleț de crom, și…miroase a parfum de la Tiffany), la Covent Garden, Natural History Museum, Royal Exchange, la St Katerine’s docks, la Victoria&Albert museum. 

6. Mergi la muzee 

Că tot veni vorba, mai ales dacă e rece. Eu sper să nu fie, dar dacă te ia frigul, te bagi la cultură și ceai/cafea. Nu că îți trebuie motiv să mergi la muzeele din Londra. Sunt deschise toate pe perioada sărbătorilor și intrarea e gratuită. Unele chiar organizează petreceri de revelion, dar nu-i ieftin și trebuie să cumperi bilete în avans, altele au tot felul de evenimente festive, târguri de câteva zile, workshop-uri, verifică site-urile. Nu rata cafeneaua de la Albert&Victoria!

7. Window shopping, în traducere liberă cască gura pe la vitrine sau prin magazine

Unii își gătesc vitrinele încă din vară, Selfridges e cel mai grăbit de obicei, Harrods e cel mai celebru, ar mai fi Liberty, Harvey Nichols și Fortnum&Mason, care anul trecut nu prea mi-a plăcut cum și-a aranjat vitrinele, în schimb scara interioară arată fain mereu. 

 

8. Mergi la un musical sau la teatru

Teatrele din West End sunt deschise în perioada sărbătorilor, unele închid pe 31 decembrie și pe 1 ianuarie, unele au program și pe 1. Poți verifica show-urile pe site-ul londontheatre, n-am luat niciodată bilete de la ei, mereu mă duc pe site-ul teatrului care mă interesează. Poți ridica biletele de la box office sau le trimit în format pdf să le printezi, dacă le iei online, și e indicat să faci asta, cu săptămâni bune înainte chiar. Sau, mergi la noroc, te duci cu vreo oră, două înainte de începerea spectacolului și întrebi dacă mai au bilete, noi am mai făcut și așa.  

9. Mergi “acasă” la Harry Potter 

Hogwarts sub zăpadă: 17 noiembrie – 27 ianuarie. Nu-s fan Harry Potter, dar dacă ești, e posibil să-ți placă studioul în haine de sărbători.

10. Intră în noul an cu un foc de artificii vestit în toată lumea

Noi am fost de două ori, ultima oară dezamăgire totală, prima oară așa și așa, nu m-aș mai duce, dar nu te lua după mine, știe toată lumea că focul de artificii din Londra e printre cele mai spectaculoase din lume. De câțiva ani e cu bilet, 10 lire, se cumpără de pe site-ul primăriei, în avans!, dacă vrei să mergi, musai să iei din timp, se dau rapid. 

Focul de artificii de la Londra

11. Mergi la parada de anul nou

Începe la 12, pe 1 ianuarie, în Piccadilly, noi n-am ajuns niciodată, de obicei nu știu cum să lenevesc mai bine la ora aia, plus că nu circulă nimic. Dar îți las ruta, dacă te pasionează – Piccadilly Circus, Lower Regent Street, Waterloo Place, Pall Mall, Cockspur Street, Trafalgar Square, Whitehall, Parliament Street.

Apropo de transport, nu circulă nimic în ziua de Crăciun, în ajun toate mijloacele de transport au program redus, trenurile stau în gară uneori chiar din ajun, încă n-au publicat programul de anul ăsta, în noaptea de revelion se circulă gratuit cu metroul, de la 11.45 până la 4.3o dimineața, de vineri până duminică metroul circulă și noaptea. Verifică site-ul tfl, postează orarul de sărbători cu vreo 2 săptămâni înainte de Crăciun.

 

PS: Nici nu strâng bine globurile că centrul se umple iar de lumini, e Lumiere London, însă nu în fiecare an, trebuie verificat în avans

Lumiere Londra

PS2: articol updatat anual