Ca în fiecare an vă povestesc cum se pregătește Londra pentru sărbătorile de iarnă, dacă vă prinde Crăciunul (sau/și Revelionul) pe aici. În cazul în care nu ajungeți anul ăsta la Londra, nu-i bai, vă arăt eu orașul gătit de sărbători, rămânem amanet aci, deși inițial am zis că plecăm undeva, dar dacă tot avem musafiri…the more the merrier. Evenimentele sunt cam aceleași în fiecare an, doar datele se schimbă, și decorațiunile, deși uneori nici alea, însă m-am gândit că-i mai bine să fac o listă nouă decât să vă chinui cu una veche. 

 

Străzile Londrei în perioada sărbătorilor de iarnă 

Au gătit Oxford street-ul încă de la început de octombrie, unele magazine și-au aranjat vitirinele din august!, nu-s zdraveni! Și anul ăsta tot globuri o să vedeți, e deja al patrulea an, nu știu zău de ce le mai dau jos, ca să se chinuie să le urce la loc probabil.  

În schimb Carnaby street arată mereu altfel și mereu e drăguță foc, cea mai faină din oraș, zic eu. Anul ăsta decorațiunile sunt inspirate de noua expoziție de la Victoria&Albert museum – ‘You Say You Want a Revolution? Records and Rebels 1966-1970’. Le strâng pe 6 ianuarie. Update – anul trecut fu mai fain, părerea mea, anul ăsta cred că Regent Street arată cel mai bine, mi-au plăcut mult îngerii ăia (se pare că s-au inspirat din decorațiunile folosite în 1954 când Regent street a fost aranjată de sărbători pentru prima oară). Plutesc prin centru până pe 6 ianuarie.

Regent Street, craciun 2016

Piccadilly, decembrie 2016

Carnaby Street, 2016

Leicester Square, decembrie 2016

Covent Garden e alt loc care arată super de Crăciun. Se îmbracă în haine de sărbătoare de pe 15 noiembrie până pe 6 ianuarie, sunt aceleași haine ca anul trecut, bradul e altul (dooh) și au pus oglinzi în toată piața. La doi pași e Seven Dials care a intrat în atmosfera sărbătorilor pe 17 noiembrie. Nici Bond Street n-arată rău, deși dacă ați fost pe acolo anul trecut veți avea un deja-vu, sunt aceleași pene de păun și diamante.  

Northbank a fost prima zonă din Londra care a avut parte de iluminat stradal și The Savoy Theatre ar fi fost prima clădire iluminată electric din lume, de aceea zona Strand va fi luminată cu globuri „verzi” puse în funcțiune de uleiul folosit la gătit, reciclat de la restaurantele din Londra.  

Covent Garden, decembrie 2016

londra,oxford street, craciun

Oxford street, 2015

Târgurile de Crăciun din Londra

Cel mai mare și cel mai cunoscut e în Hyde Park. Face anul ăsta 10 ani. E deschis de pe 18 noiembrie până pe 2 ianuarie, zilnic, de la 10 la 10, închis în ziua de Crăciun. Intrarea e gratuită, doar dacă vrei la patinoar, în mașinuțe, la circ, în roată, sau mai știu eu pe unde, trebuie să plătești bilet. Se pot cumpăra online sau la fața locului. 

Dacă ați fost la alte târguri de Crăciun, de prin Austria sau Franța, să nu vă așteptați la același lucru. Târgurile englezilor seamănă mai degrabă cu un bâlci, nu prea le au ei cu de astea, zic eu, dar, mă rog, ei se simt bine și asta e tot ce contează 🙂 

La Southbank comercianții își așează tarabele încă de pe 11 noiembrie, până pe 25 ianuarie! În Leicester Square Crăciunul vine pe 11 noiembrie (ține până pe 8 ianuarie), la Duke of York Square ajunge pe 12 nov (până pe 4 decembrie). Târgul de la Tate Modern se deschide pe 19 noiembrie (până pe 24 decembrie), cel de la Museum of London își așteaptă oaspeții de pe 14 noiembrie pe 23 decembrie.   

Kew Gardens și Syon House sunt ca o poveste de sărbători, o poveste mai mult pentru copii ce-i drept, dar ne-a plăcut și nouă. La Kew n-am fost, mi s-a părut cam scump biletul, dar la Syon am dat o fugă acum doi ani – am scris aici. Crăciunul la Kew ține de pe 23 noiembrie până pe 2 ianuarie, la Syon house e în perioada 18 noiembrie-4 decembrie.

 

Patinoare în Londra 

V-am mai zis, de sărbători Londra e rai pentru patinatori. Se deschid cred că vreo 20 de patinoare artificiale, cele mai faine sunt la Natural History Museum, Tower of London, Somerset House, Hampton Palace, London Eye și Canary Wharf. 

Dacă vreți la cald, unele magazine arată senzațional de sărbători. Cei mai pricepuți la decorat vitrine, și nu numai, sunt Harrods, Fortnum Manson, Selfridges, Harvey Nichols, Liberty, John Lewis. Update – anul ăsta nu mi-a plăcut nicio vitrină, nu știu care fu treaba, or fi rămas fără inspirație, oi fi eu prea pretențioasă, nu știu, știu doar că-n alți ani arărau mult mai drăguț. 

Muzeele sunt deschise în perioada sărbătorilor (nu și în ziua de Crăciun) și intrarea e gratuită la toate, verificați site-urile pentru program. Apropo, dacă vă duceți la Albert&Victoria, nu ratați cafeneaua, e cea mai frumoasă din oraș, nu că le-am probat eu pe toate, dar cum arată sala aia…vă rog să mergeți și să-mi ziceți dacă am dreptate sau ba. Sau puteți merge la teatru sau la un musical, găsiți detalii despre program, bilete, piese/musical-uri pe timeout.

Bradul de la Gara St Pancras

 

Londra, colecția 2015-2016:

londra, sarbatori, 2015

londra, carnaby decoratiuni

londra, decoratiuni craciun

londra, regent street craciun

oxford street, lumini craciun

londra, regent street, lumini craciun

londra, craciun 2015

Londra de Revelion

Focul de artificii din noaptea de revelion e cu bilet, de vreo 3 ani. 10 lire bucata, se pot cumpăra online, de pe site-ul primăriei. Am fost și noi acum doi ani – revelion 2015. Update – s-au dat toate biletele, plus că anul ăsta au schimbat modul de vânzare, le-au scos numai în anumite zile, ultima tranșă pe 2 decembrie, abia atunci am luat și noi, ce-am mai găsit, că ne zburau de sub ochi rapid, asta după ce am reușit să intrăm pe site, că era blocat. 

 

Transportul la Londra în perioada sărbătorilor de iarnă

Nu circulă nimic în ziua de Crăciun. Taxi, biclă sau la picior sunt singurele variante. În ajun, autobuzul și metroul circulă până pe la 8 seara. De obicei trenurile stau în gară de pe 24 până pe 27 decembrie. De Revelion, metroul e gratuit de la 11,45 până la 4. 30 dimineața. Verificați site-ul – tfl.gov.uk – or să afișeze programul de sărbători pe la jumătatea lui decembrie, ca să știți exact ce și cum. Update – l-au postat deja, info aici.

Noutățile de anul ăsta sunt că metroul circulă noaptea – vinerea și sâmbăta, liniile Victoria, Central, Jubilee, Northern line, dar și Piccadilly line începând cu 16 decembrie – și că puteți circula cu același bilet pe 2 autobuze, dacă nu depășiți intervalul de o oră. Urcați, scanați oysterul și puteți schimba autobuzul, scanați iar, nu vă taxează. 1,5 lire costă o călătorie. Atenție, nu puteți cumpăra bilete individuale de la șofer, nici de la aparate, singurele variante, pentru autobuz, sunt oyster (încărcat cu travel card sau cât aveți nevoie), card contactless (același tarif ca la oyster) sau abonament de o zi. Pentru metrou, la fel, oyster, contactless sau travel pass. Nu vă sfătuiesc să luați bilete individuale, e muuuult mai scump.Găsiți detalii tot pe site-ul tfl.   

 

Nu uitați înțelegerea de anul trecut, eu vă arat cum e la mine, voi îmi arătați cum e la voi și adunăm pozele pe pagina de facebook a vacanțelor sub #Craciunulinlume 🙂