Toată lumea știe că lavanda are nevoie de soare și sol uscat. Ce nu știu mulți e că levănțica e atât de adaptabilă încât suportă aproape orice, chiar și vremea de Londra! Dacă și tu ai un pitic mov pe creier, să-ți zic unde găsești lavandă fără să ieși din Londra, în cazul în care ai în plan să viii pe aici vara asta.

ferma lavanda londra

Știam de lanurile de lavandă din Cotswolds și Yorkshire, dar habar n-aveam că pot să mă pierd prin marea mov fără să ies din Londra. Cauți, găsești, și așa am descoperit două ferme de lavandă lângă Londra. Una e chiar în oraș, dar o pun la categoria lângă Londra pentru că e la periferie, la vreo oră jumătate de centru. A dat Domnu și am prins o zi cu soare (a fost oribil săptămâna trecută, final de iunie, început de iulie cu 16 grade, ploaie, vânt, ghete…iacs) așa că am profitat de ocazie (repede, că cine știe când mai avem alta!) să vedem ferma de lavandă de lângă Croydon.

Mi s-a pus pata pe lavandă după perioada Franța și de atunci o caut peste tot. Am găsit-o în Italia, în Umbria, din întâmplare, și era imposibil să n-o găsesc și în UK – poate pare greu de crezut, dacă ținem cont de vremea mizerabilă! (mă rog, nu-i mereu așa, însă anul ăsta fu mizerabilă!), dar Anglia era la un moment dat ditamai producătorul de lavandă. În secolul 19 făcea concurență Franței, se pare că dealurile din Sutton, Mitcham, Croydon, Banstead, Carshalton și Wallington erau pline de câmpuri mov-albastre (romanii ar fi adus prima oară lavanda pe aici și după plecarea lor călugării, dar și fermierii, au continuat să cultive florile lila, primii pentru leacuri, ceilalți pentru a o vinde la familiile înstărite). La început de secol 20 industria chimică a intrat în scenă ca noua fată la modă, ieftină și bună, levănțica s-a demodat, a crescut numărul populației, pe ferme s-au ridicat orașe și sate. De vreo 10-15 ani lavanda e iar în trend, eco, bio, organic, sună bine, lanurile mov atrag turiști, așa că zeci de englezi s-au apucat de crescut lavandă. Printre ei și proprietarii de la Mayfield Lavender, din Londra.

Înțeleg că el a lucrat la o companie de cosmetice, a vrut să crească lavandă în zona unde erau fermele prin secolele 18-19, a căutat sponsori și sprijin, a găsit, a plantat, a pierdut tot în primul an, sponsorii s-au răzgândit, până la urmă familia a cumpărat ferma și s-au apucat singuri de treabă. Le-a ieșit, după 10 ani Mayfield e plină de albine și turiști.

lavanda langa londra

lavanda anglia

mayfield lavender

ferma lavanda

londra lavanda

ferma levantica londra

Miroase senzațional, nu-ți vine să mai pleci! Au și niște terase unde servesc mâncare (cârnați adică, deci pas), dulciuri și cafea. E și un magazin la intrare și evident că n-am plecat cu mâna goală, deși prețurile nu-s chiar mici, noh, tre să trăiască și oamenii ăia. Am zis că data viitoare punem de un picnic în lanul de lavandă, ca-n vremurile bune, am de gând să mai dau o fugă prin august și vreau să ajung și la ferma de la Hitchin.

Update: 

Londra: la cules de lavand?

Mayfield Lavender nu-i la o aruncătură de băț, da nu-i nici peste mănă, se poate ajunge cu transportul în comun. Noi am luat trenul de la Victoria (unele pleacă de la London Bridge) până la West Croydon (jumătate de oră) și apoi autobuzul 166 până la Oaks Park (40-50 de minute, stația de bus e fix lângă fermă). Pentru că e în Greater London, am folosit oyster-ul, ne-a luat 4,7 lire de la Victoria la Mayfield, dacă n-ai oyster, poți folosi un card contacless, e același tarif, sau poți cumpăra bilet de tren de la aparatele din gară sau online. Apropo, verifică site-ul national rail, s-ar putea să ieși mai ieftin cu bilet de tren, dacă au oferte sau sunteți mai mulți (mereu să iei biletele la pachet, nu câte unul, the many, the merrier). Autobuzul e 1,5 lire, atenție, nu se pot cumpăra bilete de la șofer, de fapt nu mai poți lua de nicăieri, a dispărut single ticket-ul, ai nevoie de oyster, contactless, travelcard sau bus pass. Mai e varianta două trenuri, un bus, sau trei autobuze, verifică site-ul tfl, depinde din ce zonă pleci. Ferma e deschisă de pe 1 iunie până pe 15 septembrie, intrarea costă 1 liră.

 

Ce vizitezi lângă Londra