Mă plimbam prin parc, într-o zi cu soare, când mi-a picat în mână un pliant – ce să faci în Hampstead. Și, răsfoind printre activități și evenimente, dau de Hampstead Pergola and Hill gardens, one of the best kept secrets of London. Știți că-s gură spartă, deci să vă dezvalui secretele Londrei.
Pergola din Hampstead e moftul unui lord bogat. În 1900, pe locul unde acum sunt un parc, o mini grădină zoologică, o bucată de pădure și pergola încărcată de plante, era o casă uriașă numită The Hill. Lord Leverhulme cumpără casa și terenul din jur și își pune în aplicare dorința de a avea o grădină cu plante exotice. Nu era usor pe vremea aia să aduci materiale de construcții acolo, e cumva la marginea Londrei și în deal, noroc de linia de metrou. Englezii extindeau rețeaua (Northern line) și, decât să care ce scoteau din pământ la mama naibii, au bătut palma cu pasionatul de peisagistică și grădinărit. Ba i-au dat și niște bani pentru amabilitatea sa.
Pergola nu-i terminată, după moartea lordului construcția e lăsată în paragină, o reface statul englez mai târziu, nici acum nu-i în totalitate renovată, dar e foarte frumoasă.
Primăvara și vara e plină de flori, dar poate că toamna aia târzie i se potrivește cel mai bine. Plantele și fructele uscate, copacii înfloriți parțial (toamnă nebună), lemnul vechi, îi dădeau un farmec aparte, parcă timpul intrase în grevă și totul se oprise din mers la fel ca bobocii ăia uscați întregi. Fain locul, vi-l recomand, e o oază de liniște în Londra super aglomerată, nu știu foarte mulți de ea, nu-i la vedere și nici nu e foarte la îndemână. (imediat după pergolă e ditamai moșia, e parcă din altă epocă, nu știu cine locuiește acolo, dar tare aș fi curioasă).
Cea mai apropiată stație de metrou e Golders Green (northern line, adică linia neagră, zona 3), faci cam jumătate de oră până la pergolă. Treci prin Golders Hill park, are o mini grădină zoologică (gratis) și un fel de pergolă mai mică și mai comună, dar plină ochi de veverițe (e imediat după lac). Sau cobori la Hampstead (tot northern line, zona 2) și urci, printre vile somptuoase și prin pădure, faci mai mult, vreo oră, însă traseul e foarte fain. Sau, cu trenul, până la Hampstead Heath, pare cel mai aproape. Atenție la program, iarna se trage zăvorul la 3.45, noi am ajuns într-o zi fix la închidere, nu-i nimic, ne-am dus iar, arată într-un mare fel construcția aia, chiar și văzută din afară, plus că ne place zona.
Și dacă tot veni vorba, am zis să fac o listă cu obiectivele mai puțin celebre, în cazul în care vreți să vedeți și altceva sau stați mai multe zile pe aici.
Să încep cu alea de care n-aveam habar. Am fost de nu știu câte ori în Hyde Park, dar abia acum aflu de existența unui cimitir pentru animalele de companie. E pitit în spatele casei paznicului – m-am uitat la căsuța aia de câteva ori fără să știu ce se ascunde după ea. E de pe vremea reginei Victoria și înțeleg că poate fi vizitat doar dacă faci cerere la poliția parcului.
Auzisem de lampa pe bază de … canalizare, însă nu știam că se mai găsește una bucată pe Carting Lane, lângă Savoy. Mi-a plăcut că Historic UK a numit aleea farting lane.
In London the lamps were used for two main reasons; firstly to burn off the smells and germs from London’s sewer system, and secondly as a low cost, low maintenance way to keep London lit up at night. Methane was collected by a small dome in the roof of the sewer, with the gas then being diverted into the lamp on the street above. The lamp remained lit 24/7, powered at least partly by an almost unlimited amount of waste from guests staying at the nearby Savoy Hotel. (historic-uk.com)
La câteva minute de Tower of London se află cea mai veche sală de concerte din Londra – Wilton’s Music Hall. E una dintre puținele clădiri care au rămas intacte după raidul din al doilea război mondial: „This is the most important surviving early music hall to be seen anywhere……It is of outstanding architectural and archaeological significance” (The Theatres Trust)
E folosită și astăzi, poate fi vizitată doar dacă îți cumperi bilet la vreun eveniment sau te programezi pentru turul cu ghid.
Little Green Street, în Kentish Town (zona Camden), arată aproape la fel ca acum 200 de ani: is one of London’s few Georgian residential streets remaining fully intact in the capital. (lbc.co.uk)
În umbra London bridge stă cea mai veche sală de operații din Europa – the Old Operating Theatre Museum. Poate fi vizitat în schimbul a 6,5 lire.
The Ragged School Museum sau cum se făcea școală în epoca victoriană (în estul Londrei, pe Copperfield Road, poate fi vizitat gratis).
Cea mai mică stație de poliție din Londra se află în Trafalgar Square, a fost amenajată într-un fost felinar, în 1926. Pe Giltspur street, zona Barbican, e prima fântână cu apă potabilă din oraș.
Camley Street Natural Park – aproape un hectar de verde în spatele gării St Pancras.
Wimbledon Windmill – na că are și Londra o moară de vânt. A fost construită prin 1800 pentru că locuitorii nu erau mulțumiți de făina de fabrică. A funcționat până în 1864, apoi a fost transformată în apartamente de locuit, prin 1890 a fost reconstruită, ca să arate ca originalul, și a devenit muzeu (înțeleg că doar o parte din ea, încă e locuită clădirea).
Highgate Cemetery – aici am zis că mă duc, dar n-am mai reușit, e cam peste mână. Are câțiva locuitori celebri – Karl Marx, George Elliot, Michael Faraday – dar și o istorie interesantă.
La început de secol 19 plecau atât de mulți pe lumea cealaltă încât nu mai era loc în vagoane (wink wink). Statul a aprobat construirea de cimitire private, atunci a apărut Highgate. Over the next twenty years became one of the capital’s most fashionable cemeteries, deci aveau profit maxim, au extins cimitirul, în 1960 a dat faliment, lumea era săracă, nu mai voia înmormânări cu fast și morminte scumpe, a fost lăsat în paragină. 20 de ani mai târziu a fost scos de sub buruieni – English Heritage has listed Highgate Cemetery as a Grade 1 Park. Cimitirul e împărțit în două, partea de est și partea de vest. Vestul poate fi vizitat doar cu ghid (12 lire și programare în avans), în Est poți merge de capul tău (4 lire costă biletul).
Cam în aceeași perioadă a fost construit și Nunhead Cemetery. Țin minte că atunci când m-am mutat la Londra mi-a povestit cineva de vechiul cimitir din epoca victoriană și mi-a recomandat să merg, n-am mai reușit. Pare interesant ca istorie, arhitectură, dar și ca o plimbare în natură, o parte din el e rezervație naturală. Poate fi vizitat gratuit.
Și dacă tot suntem la capitolul cimitire, să vă zic și de Brompton Cemetery, deschis în 1840, acum e parc regal. Aici am fost chiar în primele zile de Londra, stăteam la un hotel în Earls Court și, ca să-mi treacă nervii (cauzați de căutat apartament de închiriat), m-am dus de nebună prin zonă și am dat de el fără să vreau. E parc în toată regula, unii citeau ziarul, alții plimbau cățeii sau copiii, fiecare ce avea, poate fi vizitat gratuit, a fost și scenă pentru câteva filme celebre, de exemplu Golden Eye.
Guildhall Amphitheatre – construit de romani acum aproximativ 2000 de ani. E în centrul Londrei (zona Bank-St Paul) și poate fi vizitat gratis. Nu vă așteptați să vedeți un amfiteatru roman în toată splendoarea, nu a mai rămas mare lucru din el. Și probabil că știți de ruinele zidului roman – London wall, dar vă zic oricum:
The wall stood as one of the largest construction projects carried out in Roman Britain. It was also rebuilt and extended numerous times throughout the Roman period, requiring somewhere in the region of 85,000 tons of Kentish ragstone to complete. The wall included over 20 bastions, mainly concentrated around the Eastern section, as well as a large 12 acre fort on the north-west section of the wall. (historic-uk.com)
Există un tur pe urmele fostului zid ce apăra Londinium, găsiți detalii aici, sau mergeți la Tower Hill și Barbican, acolo ar fi cele mai bine păstrate ruine.
BAPS Shri Swaminarayan Mandir sau Neasden Temple – cel mai mare templu tradițional hindus din afara Indiei – a traditional place of Hindu worship designed and constructed entirely according to ancient Vedic architectural texts – using no structural steel whatsoever. Intrarea e gratuita, poti sta cat vrei, cu condiția să lași aparatul foto și bagajul la garderobă.
Aș pune și Geffrye Museum e pe lista obiectivelor mai puțin cunoscute din Londra, deși nu e chiar secret. Am fost și noi anul trecut, e un muzeu dedicat caselor londoneze (interioare). Dacă vreți să vedeți cum arăta un living room în 1630, de exemplu, dați o fugă în Shoreditch, e gratis.
Știam de buncărul lui Churchill (tunelurile de sub Westminster, acolo și-a mutat cabinetul în al doilea război mondial), dar nu și de stația de metrou a lui Eisenhower – pe Chenies Steet, zona Tottenham Court, abandonată acum. Most of the D-Day invasion was planned right here below bustling Tottenham Court road (the Telegraph). Și când mă gândesc de câte ori am trecut pe acolo….dar sincer nici nu mă pasionează subiectul.
Și închei cu cea mai colorată casă din Londra – The Mosaic House. E în Chiswick, la o aruncătură de băț de mine, work in progress, de 20 de ani lucrează proprietara la ea, țin minte că acum 6-7 ani, când am descoperit-o prima oară, din întâmplare, în timpul unei plimbări prin cartier, nu arăta așa, între timp s-a umplut de mozaic și graffiti, față-spate, a mai apărut o mașină, decorate ambele mașini, cum altfel. E ca nuca-n perete pe străduța cu case victoriene, dar tocmai asta o face și mai faină. Merită o vizită, adresa e 4-6 Fairlawn Grove, W4 5EL, cea mai apropiată stație de metrou e Chiswick Park, pe District Line, linia verde, cam 30-40 de minute din centru.
https://www.instagram.com/p/B32RP66pXeY/
Și dacă tot ajungeți pe aici, profitați de ocazie și vizitați Chiswick, un cartier foarte simpatic și verde, mai ales primăvara.
Apropo de Londra mai puțin celebră – Ham House, Marble Hill House
sursa: Historic UK, Leading Britain s Conversation/lbc.co.uk
Sa iti plimbi copiii prin cimitir, parca e prea….. 😛