Cu sau fără zăpadă, și încă de prin octombrie, Londra se pregătește de Crăciun. Toate arterele principale s-au gătit de sărbătoare, toate magazinele mari și-au decorat vitrinele, târgul de la Southbank deja a început să împrăștie vin fiert, cârnați nemțești și voie bună, wekendul acesta își deschide porțile și cel din Hyde Park, s-au aprins mai toate luminile, Londra parcă a luat foc.

Dacă anul trecut te-am plimbat prin mai multe târguri de Crăciun anul acesta mergem doar în unul. Unul și bun. Să-ți arăt așadar Londra de iarnă și ce poți face pe aici dacă ai drum încoace (iar dacă n-ai măcar vezi cum s-a gătit The City, cine știe…poate la anu care vine).

IMG_4081

Deja miroase a iarnă și după o tură prin târg, prin centru sau prin vreun magazin, zău că nu-mi mai iese din cap  It’s the Most Wonderful Time of the Year. Ieri am fost la târgul de Crăciun de la Southbank. Dacă vii zilele astea încoace, nu-l rata. Și nu mânca înainte, e plin cu de toate, la prețuri bunicele.

E piață nemțească deci…

IMG_4026

În general nu mă dau poftele afară din casă, dar am și eu niște guilty pleasures. Cartofii nemțești, printre altele. Așa că n-am putut rezista. M-au învins și gogoșile. Și cârnații. Și vinul fiert. Și marțipanul. Îmi făceau cu ochiul și kurtos kalacs, și somonul afumat, și castanele coapte…Nu-i nimic, mai am timp, târgul e deschis până în ajun de Crăciun, de la 11 la 23.00.

Am găsit și o mulțime de chestii faine (dacă vrei cadouri de sezon treci pe acolo).

IMG_4009

Ce pot face două mâini dibace și cum răsare zăpada de nicăieri:

pz1

Casuțele sunt suport de lumânare. Pui ulei în horn, bagi lumânarea în casă și după ce-i dai foc o să ai un horn fumegând cu miros de eucalipt (asta am pus eu numai că ioc miros, când să bag lumânarea-n casă am realizat că e prea mare, trebuie să caut unele mai mici). Sunt făcute în Lituania. Iar cei patru pitici stau în zăpada făcută dintr-un praf – pui apă peste el și ….hocus pocus… zăpadă! De departe…merge, dar când pui mâna …nu prea.

Ce înseamnă să ai idei. Și să le și pui în practică, nu să dormi pe ele, ca alții:

IMG_4014

Portocale, lămâi, mere, scorțișoară, s-au transformat în coronițe de Crăciun, reni, chestii de pus în brad. Am luat și noi o coroniță, am zis c-o punem în ușă. Au pus însă niște esențe ceva pe ele că mirosea așa de tare încât am expulzat-o la baie:D Iar decorațiunile cu motive indiene erau geniale.

La târgul de la Southbank intrarea e gratuită, se întinde de la London Eye până la Waterloo Bridge deci cele mai apropiate stații de metrou sunt Waterloo sau Embankment și Westminster (treci podul). 

Dacă treci scările, după Southbank Centre, dai de alt târg, tot cu mâncare – grecească, franțuzească, indiană – dacă bucătăria germană nu-i pe gustul tău.

IMG_3963

Vineri seară se deschide și târgul din Hyde Park (de la 10 la 22,00, până pe 5 ianuarie). Winter Wonderland e gratuit pentru toată lumea. Plătești bilet doar pentru patinoar, pentru The Magical Ice Kingdom, Giant Observation Wheel și pentru circ (Zippos Circus).
Îți recomand o plimbare pe Regent Street și pe Oxford Street, nu pentru shopping, sau nu doar pentru shopping, ci pentru decorațiuni. Anul acesta, pentru Regent Street, tema e filmul ‘Mr. Peabody and Sherman’, înțeleg că va fi lansat în ianuarie, iar pe Oxford Street ninge cu globuri luminate. Nu-ți mai zic că luminile au fost aprinse de vedete locale, Jessie J, de exemplu, n-am fost, aia e, la anu.

IMG_4059

Nu rata Selfridges, la fel, mai mult pentru vitrine și interior decât pentru cumpărături (deși toți se întrec în oferte). Mai toate magazinele de pe Oxford Street s-au pregătit de Crăciun dar Selfridges îmi pare cel mai spectaculos. E adevărat că nu am fost încă la Harrods și la Fortnum & Mason. Promit că trec. Te sfătuiesc să faci la fel, sigur arată într-un mare fel.

Treci și pe la Covent Garden. Găsești, până la începutul lui ianuarie, un brad, paella, o piață plină cu de toate, magazine și muzică. E locul în care mereu se cântă ceva, e plin de artiști ambulanți.

În Picadilly Circus Eros se bucură de zăpadă – l-au băgat într-un glob mare în care ninge de zor (mai mult seara decât ziua). Mai jos un pic, în Trafalgar Square, pe 5 decembrie se aprinde bradul norvegian (în fiecare an, din 1947, Oslo trimite un brad uriaș către Londra). Înțeleg că de pe 9 decembrie, până pe 22, de la 16.00 la 20.00 (14.00-18.00 în weekend) se vor cânta colinde la umbra pomului gătit.   

N-avem zăpadă și nici gheață (și mie una nu-mi pare rău, dacă ar fi temperaturile ceva mai mari aș fi și mai bucuroasă) dar chiar și așa s-au deschis câteva patinoare. La Somerset House, la National History Museum, Jubilee Gardens (lângă London Eye), la Hampton Court, Tower of London, Canary Wharf.

Dacă vrei iarnă pe bune (oarecum) poți să mergi la Ice Bar (Heddon Street, Mayfair). N-am fost, a fost Kadia, dacă ești curios a povestit pe blog.

IMG_3989

E târg și la Barbican, de pe 28 noiembrie pe 22 decembrie. Piața din Greenwich se transformă și ea în piață de Crăciun de pe 1 până pe 24 decembrie (de ce să mergi în Greenwich am mai scris aici). Și grădinile regale – Kew Gardens – s-au gătit de sărbătoare, își deschid porțile seara, până la ora 10.00, găsești programul aici. O mulțime de chestii așadar, timp și bani să ai.