Șoc! Nu-mi mai plac musicalurile! Am fost aseară la Cats și m-am plictisit rău. Asta după ce acum câteva luni am văzut Les Miserables și am zis că plec la pauză.

Acum, dacă stau să mă gândesc bine, în afară de Fantoma de la Operă (pe care l-am văzut de două ori la Londra), Singing in the Rain (la Londra) și Romeo și Julieta (la București), nu prea mi-a mai plăcut nimic. Wicked e pentru copii, Thriller mi s-a părut total neinspirat, deși sunt fan Michael, nu-mi mai vine niciunul în cap acum. Mi-ar plăcea să văd Notre Dame de Paris, dar nu se mai joacă.

Cats e unul dintre cele mai de succes musicaluri din lume. A luat o mulțime de premii, a bătut recorduri la vânzări, a rulat la Londra timp de 21 de ani (prima oară în 1981), a fost pus în scenă în zeci de tări din lumea asta. Cred că Andrew Lloyd Webber a făcut o avere, și nu doar cu Cats, a scris vreo 13 musicaluri și cam jumătate dintre ele au avut un succes nebun. Dar nu prea a mai scos nimic în ultimii ani, defilează, la Londra, tot cu Fantoma de la Operă (se joacă deja de 30 de ani, de luni până sâmbătă). Probabil că și din acest motiv a resuscitat Cats. Și ca să fie sigur că adună spectatori, și nostalgici și lume nouă, a distribuit-o pe amica Nicole Scherzinger în rolul principal.

cats

foto: standard.co.uk

Eu nu mă dau în vânt după ea, dar recunosc că-i bună, din toate punctele de vedere. Chiar are voce, nu mi se pare că are vreun timbru special, că o recunoști dintr-o mie, dar cântă, frate! Dacă urlă o dată la Hamilton îi sare aluia casca de pe cap. Numai că nu știu dacă apare 15 minute în tot spectacolul. Mă rog, așa e rolul. Chiar dacă nu mi-a plăcut show-ul, am apreciat că oamenii ăia (non-vedete mondiale) cântă, dansează, joacă, sunt senzaționali.

Vorbeam cu o cunoștință și ne întrebam de ce o fi fost atât de popular spectacolul ăsta, că nici ei nu i-a plăcut, coregrafia nu-i cine știe ce, nici muzica – e o singură piesă memorabilă, Memory – ea a fost de părere că tocmai de aia a prins la publicul larg, că e foarte simplu. Oricum, nu vă luați după mine, mergeți dacă aveți ocazia.

foto: Time Out

Vă ziceam că nici Les Miserables nu mi-a plăcut deloc. But again, ce știu eu, e cel mai longeviv musical din lume, a împlinit anul asta 29 de ani. Ține de gusturi, eu și cu cartea m-am luptat nițel, nu știu dacă am terminat-o, iar ultima ecranizare mi s-a părut oribilă. Am strâmbat din nas când l-am auzit pe Hugh Jackman cântând, dar când a început și Russell Crowe am zis că îl închid. Nu am înțeles de ce trebuie să faci musical cu niște oameni care nu cântă. Singurii care cântă bine în tot filmul ăla sunt Gavroche (super simpatic puștiul, voce, mimică, genial), Eponine (Samantha Barks) și Marius (Eddie Redmayne, care face un rol de zile mari în The Theory of Everything). I-am auzit pe Meryl Streep și Pierce Brosnan în Mama Mia, groaznic, dar aia era comedie, oamenii ăia erau simpatici, ăștia sunt serioși nevoie mare. În fine, matter of taste.

foto: The Telegraph

Aveți AICI lista cu musicalurile de la Londra. Noi de obicei luăm biletele online și le ridicăm de la box office în ziua spectacolului.