La mulți ani sau Gung Hay Fat Choy! (care nu-i chiar tot aia dar e urarea pe care și-o fac chinezii la început de an nou). Știu, anul nou chinezesc a început pe 31 ianuarie dar la Londra a fost sărbătorit astăzi. Englezii se laudă că e cea mai mare festivitate din Europa, ba chiar din lume, după cele din Asia evident.

IMG_4989_fhdr

Nu știu dacă e cea mai mare festivitate, dacă au fost mii și mii de oameni cum anunțau unele ziare, nu i-am numărat, dar pot să vă zic că a fost super aglomerat. Abia am reușit să mă strecor să fac câteva poze la parada, nu am văzut mai nimic din spectacolul din Trafalgar Square, nici măcar  pe panouri, iar China Town a fost plină până la refuz (erau culoare cu un singur sens, pe aici doar se intră, pe aici se iese).

IMG_5089_fhdr

IMG_5078

IMG_4999_fhdr

Leul înseamnă fericire și bucurie iar dansul său alungă spiritele rele și aduce noroc. De aceea se spune că dacă atingi leul o să ai noroc tot anul. O să verific, că nu degeaba m-am chinuit să pun mana pe el:-P

IMG_4986

Legenda spune că Nian, jumătate dragon, jumătate leu, sau chiar jumătate unicorn, pe scurt monstru, iese din ascunzătoare în prima zi din an. Ca să-l sperie, chinezii dau artificii și își protejează casa cu ornamente roșii, se pare că monstrul se teme de culoarea roșie. De aia e China Town roșu tot timpul, just in case.

IMG_5055_fhdr

Tot căutând tradiții de an nou chinezesc am aflat, de la CNN, că în China există agenții ce inchiriază iubiți/iubite pentru prima zi din an. Tradiția spune că prima zi se petrece în familie și ca să scape, unii, de gura neamurilor – că de ce ești singur, că nu ești măritată, etc – închiriază iubiți. Minimum 82 de dolari pe zi, maximum 1 320, cred că dacă vrei vreun fotomodel…să dai familia pe spate.  

IMG_5160

IMG_5004

Se spune că anul calului va aduce prosperitate, sănătate și noroc. Și, atenție!, e prielnic vacanțelor – It is said to be an excellent time to travel, as the next 12 months will bring good luck. You are advised to mingle with the locals, savour authentic cuisine and discover somewhere you have never been before. (ibtimes.co.uk)

Nu știu ce ne va duce calul de lemn dar știu că astăzi a adus soare la Londra. Deci…are potențial.

IMG_5211_fhdr

Noul an chinezec, sau Sărbătoarea primăverii, sau Anul nou lunar, a început pe 31 ianuarie și se va încheia pe 18 februarie 2015. Sărbătoarea ține 15 zile, adică până de Sfântul Valentin (anul ăsta), deci o țin chinezii într-o sărbătoare…

Mai multe poze pe pagina de facebook a vacanțelor.