Cambridge e mai frumos decât Oxford. Peste tot citisem asta, sau cu ideea asta rămăsesem eu după ce m-am uitat pe ici pe colo ca să decid în care să mă duc mai întâi. Nu-i chiar așa. Într-adevăr, dacă le vezi doar de pe apă, Cambridge câștigă, râul Cam trece prin cele mai frumoase locuri din oraș, pe când Tamisa nu e la fel de darnică la Oxford. Dar, dacă iei orașul la pas, atunci Oxford parcă e ceva mai aratos decât Cambridge. Oricum, ambele sunt încântătoare și dacă m-ar întreba cineva unde să mă duc, la Cambridge sau la Oxford, n-aș ști să-i răspund. În amândouă?!
Să începem cu Oxford pentru că acolo am ajuns prima oară (dacă tot au vrut și musafirii să vadă o bucățică mică, mică de Cotswold). De obicei cumpăr biletele in avans, online, dar acum ne-am decis în ultimul moment deci am zis că le luăm la fața locului. 23 și un pic bucata, 3 persoane, 70 de lire. Bag banii. Tranzacție anulată. Și banii mei?! Așteptati, se returnează. Și unde nu începe măi nene să curgă valul de mărunți, 70 de lire de câte o liră. Jack pot! Hai la alt aparat că nu mă pot duce cu teancu ăsta la casă. Adun lirele, noroc că aveam un bolero cu buzunare în față, selectez iar 3 bilete, 70 de lire, și dăi și bagă câte o liră. 35, 40, 55, 65, 70. Uraaa! Tranzacție anulată. Jack pot! Tunete și fulgere! Hai la casă! Îi trântesc toate cele 70 de lire lu madam pe ghișeu. Da de unde, era o coadă cât o zi de post. Tu stai la rând, noi mergem la alt aparat. 20, 24, 25….jack pot! Și trenul pleca în vreo 10 minute. Până la urmă m-am luminat, hai să le luăm pe rând, câte unu, a mers. Aleluia!
Oxford e plin de biciclete, de studenți, de clădiri impunătoare, vechi și deosebit de frumoase, de case colorate și de turiști. Pare mai vechi decât Cambridge, deși nu e, și mi s-a părut foarte pitoresc. Dacă la Cambridge colegiile au fost cele care mi-au plăcut cel mai mult, la Oxford m-au terminat casele. Minunate! Vechi, colorate, cochete, pe niște stăduțe înguste, cu piatră, pe care din când în când se mai zdruncinau roțile unei biciclete. În centru, pe High Street, și pe lângă clădirea universității (poate fi vizitată gratis), era plin de oameni. Printre case domnea liniștea.
Ce vezi la Oxford. Colegiile, dacă-s deschise, când am fost noi mai toate erau închise. Am ajuns, din întâmplare, la Christ Church, cel mai mare colegiu al Universității Oxford (8 lire intrarea). Zona e foarte verde și faină, e și un parc acolo, și grădina botanică. Oxford Castle poate fi vizitat gratuit. A fost ridicat prin 1071, pentru William Cuceritorul, dar înțeleg că a fost folosit mai degrabă ca închisoare. Dacă vreți să urcați pe dealul de lângă castel, de unde s-ar vedea tot orașul, trebuie să plătiți o liră (e cu program și acolo). Mai puteți vedea Oxford de sus din turnul bisericii St Mary (sau University Church), 3 lire (pentru biserică nu plătiți bilet), sau din Carfax Tower (2,20 lire). Nu știu dacă merită să dați banii pe o croazieră pe Tamisa, eu aș zice mai degrabă să bateți orașul la picior. La Cambridge s-ar putea ca plimbarea cu barca să merite bănuții (între 10 și 12 lire).
Dacă la Oxford soarele n-a vrut deloc, dar deloc, să apară, la Cambridge am avut noroc de o vreme superbă. Și deși era sfârșit de iulie, câțiva tei își împrăștiau mireasma prin tot orașul. Asta dacă nu cumva îi întreceau în parfum lavanda sau petuniile, prin curțile colegiilor. Cambridge e ceva mai verde decât Oxford și râul Cam chiar îi sporește farmecul. Era plin de bărci, cu greu se strecurau una pe lângă alta, mai ales că unii vâslași erau amatori (poți să închiriezi bărci), cu chiu cu vai mișcau barca, spre enervarea studenților care făceau un ban cinstit împărtășindu-le turiștilor poveștile orașului. În piața din centru am comis-o rău de tot, cât pentru tot anul. Burger, cârnați nemțești, kurtoș, langoși. Se pare că am nimerit în zi de piață, ce noroc pe noi. Măcar am avut bunul simț să dăm o tură de parc – Jesus Green Park, uriaș.
Cambridge e și el plin de clădiri faine. Colegiile, vă ziceam, mi-au plăcut cel mai mult, au niște curți minunate. Și mai toate erau deschise (era duminică, poate de aceea). Unele colegii pot fi vizitate gratuit, altele cer o taxă cuprinsă între 2 și 5 lire, rar am văzut să fie mai mult de 5 lire. Gratuite sunt Pembroke College, Downing College, Magdalene College (care se pare că e ultimul colegiu care a permis accesul femeilor și străinilor). Cel mai cunoscut e probabil King s College. Am intrat in colegiul ridicat de Henry al VI (în 1441) pe poarta dinspre apă (spre The Backs) – și vă recomand să faceți la fel, colegiul se vede în întregime de peste rîu – si apoi am ieșit pe lângă King s chapel, în oraș. Capela poate fi vizitată în schimbul a 7,5 lire, n am intrat (se pare că s-ar putea intra gratuit la 10.30, de luni până vineri sau la 15.30, duminica, când e slujba).
Chiar dacă sunt vestite mai ales pentru universitățile lor (Oxford e cea mai veche universitate din Marea Britanie, cea din Cambridge a fost înființată vreo sută de ani mai târziu), cele două orașe au o mulțime de lucruri de oferit nu doar studenților, ci și turiștilor. Deci la pas, unde vedeți cu ochii.
Ambele sunt la aproximativ o oră, cel mult o oră jumătate, de Londra, cu trenul. Sunt și autobuze, National Express, sunt un pic mai iefitne ,dar fac mai mult. Cu trenul, din timp, am găsit bilet și cu 15 lire dus-întors. Există posibilitatea să cumpărați bilet valabil toată ziua pe toate mijloacele de transport (tren+metrou), verificați site-urile. Deși nu-mi place site-ul asta, mi se pare mai ușor de navigat pe nationalrail, am găsit o ofertă – bilet pentru două persoane, dus-întors, cu 24 de lire, la Cambridge, în condițiile în care pe national rail biletul pentru o singură persoană era 15 lire.
PS. găsiți mai multe poze pe pagina de facebook a vacanțelor
Cu Oxford-ul nu am avut inca onoarea dar am trecut fugitiv prin Cambridge la inceputul anului. Mi-a placut, am zis ca media de varsta este 20 de ani la cati studenti am intalnit pe strada. Iar cand am trecut prin curtea King’s College am tras cu ochiul pe fereastra unei sali de clasa, cred eu. Harry Potter am exclamat cand am vazut-o!
ha ha ha, eu am exclamat Harry Potter la Oxford cand am vazut un nene cu pelerina neagra (vorba vine, uniforma aia a lor)
Foarte faine orasele! Mi-ar placea sa le vizitez candva, cand/daca voi mai ajunge vreodata pe la Londra si voi sta mai mult. De fapt daca voi mai ajunge vreodata, clar va fi mai mult pentru imprejurimi :). Incantatoare pozele!
sa te duci si la Seven Sisters, in lipsa de alt munte 🙂
Am bagat si eu o data o bancnota de 50 lei intr-un aparat de incarcat cartele telefonice si cum ceva n-a mers, ghici ce-am primit inapoi: 100 monezi de 50 de bani :))
Pana acasa nu doar ca a atarnat geanta greu, dar mai si zornaiau de trebuia sa merg lins-neatins.
Locurile astea sunt interesante ca atmosfera in primul rand. Apoi merita luate la puricat cand ai mai mult timp mai ales ca multe intrari gratis permit asta. Daca ma intrebi pe mine, mi-ar placea sa vizitez o scoala de aici din Montreal, un birou functionaresc, orice. Sa vezi cum lucreaza altii, in ce mediu e poate mai interesant ca un muzeu.
eu stiu, merita incercat 🙂 Oxford si Cambridge da, atmosfera face totul. Primul e mai boem, al doilea mai fancy. Si sunt de puricat, adica nu e doar de mers in centru si gata, e pacat 🙂