După parcurile Londrei și Poveștile Londrei m-am gândit să vă arăt și piețele Londrei. Și o să încep cu una mai puțin cunoscută, dar extraordinar de frumoasă, Leadenhall Market. S-ar putea s-o știți, chiar dacă nu ați fost la Londra sau nu ați ajuns la vechea piață victoriană, acolo s-au filmat Harry Potter și Piatra Filozofală, The Imaginarium of Doctor Parnassus și videoclipul celor de la Erasure, Love to Hate You (uitasem de piesa asta, e chiar faină). 

IMG_4914

Leadenhall Market nu e o piață în sensul clasisc al cuvântului, e un fel de food market, dar nu o să găsiți tarabe, ca ca Borough Market de exemplu, ci mai degrabă restaurante (ca să citez site-ul – no food stalls are allowed at Leadenhall Market). O să găsiți în schimb o construcție superbă, mie până acum mi se pare cea mai frumoasă piață din Londra, ba chiar cea mai faină în care am ajuns vreodată. Nu-mi venea să mai plec de acolo. Sunt atâtea detalii – culori, statui, steme, aplicații, candelabre, arcade – care mai de care mai interesante încât am trecut prin același loc de patru-cinci ori și tot nu am văzut tot. 

IMG_4916 IMG_4918_fhdr

Leadenhall e o piață de …fițe. E plină de restaurante, patiserii, cafenele, pub-uri, și magazine cu prețuri nici mici, nici mari, undeva la mijloc (adică nu o să găsiți H&M sau Primark, dar nici Prada sau Vuitton). Oricum, ar putea să găzduiască orice, pe mine prea puțin m-a interesat, nu-mi mai luam ochii de la construcția în sine.

IMG_4901

IMG_4903

IMG_4933

La începuturile ei, prin secolul 14, a fost piață de carne.  A fost apoi mărită pentru a putea găzdui și comercianții de lână, porumb, brânză, ouă…A scăpat de Marele Incendiu (the Great Fire) din 1666, nu chiar în întregime ce-i drept, iar după incendiu devine piață acoperită. În 1881 Sir Horace Jones reface Leadenhall Market. Și arată la fel și astăzi:

IMG_4924_fhdr

IMG_4935_fhdr

Probabil că prin 1900 abia puteai arunca un ac pe acolo, acum locul e foarte liniștit și pitoresc.

Nu credeam că mai există așa ceva:

IMG_4928

Leadenhall Market e în The City, centrul Londrei, pe Gracechurch Street, cea mai apropiată stație de metrou e Monument.Dacă treceți podul, în cel mult un sfert de oră sunteți la Borough Market.

La vreo 10 minute de mers pe jos de Leadenhall e Petticoat Lane (piața de haine). Old Spitalfields Market, opera aceluiași arhitect, Sir Horace Jones, dar total diferită, e la cel mult 20 de minute de Leadenhall. Iar la aproximativ jumătate de oră e Brick Lane (celebră mai ales pentru graffiti).

IMG_4890_fhdr