Piața ca-n filme, Leadenhall Market
După ce v-am plimbat prin parcurile Londrei, m-am gândit să vă arăt și piețele Londrei. Și o să încep cu una mai puțin cunoscută, dar foarte frumoasă, Leadenhall Market. S-ar putea s-o știți, chiar dacă nu ați fost la Londra sau nu ați ajuns la vechea piață victoriană, acolo s-au filmat Harry Potter și Piatra Filozofală, The Imaginarium of Doctor Parnassus și videoclipul celor de la Erasure, Love to Hate You (uitasem de piesa asta, e chiar faină).
Leadenhall Market nu e o piață în sensul clasisc al cuvântului, e un fel de food market, dar nu o să găsiți tarabe, ca în Borough Market, de exemplu, ci mai degrabă restaurante, ca să citez site-ul, no food stalls are allowed at Leadenhall Market. O să găsiți în schimb o construcție superbă, mie până acum mi se pare cea mai frumoasă piață din Londra. Nu-mi venea să mai plec de acolo, atâtea detalii, culori, statui, steme, aplicații, candelabre, arcade, care mai de care mai interesante.
Leadenhall e o piață de…fițe. E plină de restaurante, patiserii, cafenele, pub-uri și magazine cu prețuri nici mici, nici mari, undeva la mijloc, adică nu o să găsiți H&M sau Primark, dar nici Prada sau Vuitton. Oricum, ar putea să găzduiască orice, pe mine prea puțin m-a interesat, nu-mi mai luam ochii de la construcția în sine.
La începuturile ei, prin secolul 14, a fost piață de carne. A fost apoi mărită pentru a putea găzdui și comercianții de lână, porumb, brânză, ouă. A scăpat de Marele Incendiu (the Great Fire) din 1666, nu chiar în întregime ce-i drept, iar după incendiu devine piață acoperită. În 1881 Sir Horace Jones reface Leadenhall Market și arată la fel și astăzi. Probabil că prin 1900 abia puteai arunca un ac pe acolo, acum locul e foarte pitoresc și liniștit (oricând numai la ora prânzului nu, atunci nu cred că e liniște nicăieri prin oraș).
Nu credeam că mai există așa ceva, dar de ce nu, e plină zona de clădiri de birouri, și dacă n-ai pantofii lustruiți…
Leadenhall Market e în The City, centrul Londrei, pe Gracechurch Street, cea mai apropiată stație de metrou e Monument. Dacă treceți podul, în cel mult un sfert de oră sunteți la Borough Market. La vreo 10 minute de mers pe jos de Leadenhall e Petticoat Lane (piața de haine). Old Spitalfields Market, opera aceluiași arhitect, Sir Horace Jones, dar total diferită, e la cel mult 20 de minute de Leadenhall. Iar la aproximativ jumătate de oră e Brick Lane, piața nu e cine știe ce, haine la mâna a doua în general, dar cartierul e foarte fain.
Piața de flori de pe Columbia Road
Și din piața-n piață am ajuns la Columbia Road Flower Market, cam 15 minute de mers pe jos de la Brick Lane. O explozie de culoare pe o stradă nu foarte mare, dar foarte…bogată.
Pe mica stradă dau năvală nu doar amatorii de flori ieftine, ci și doritorii de poze colorate, foarte mulți dintre cei care se perindă pe acolo sunt turiști, piața e celebră în toată lumea. Unora s-ar putea să le pară o simplă stradă cu tarabe încărcate de flori, pe care abia reușești să te strecori, alții văd un loc extrem de vesel, colorat și pitoresc. Comercianții sunt foarte simpatici și găsesc tot felul de sloganuri pentru a-și vinde marfa, florile sunt geniale, și din mulțime se aud frânturi de cuvinte din aproape toate limbile pământului. Dar da, e aglomerat, extrem de aglomerat, dacă nu-ți place aglomerația, s-ar putea să nu apreciezi Columbia Flower Market.
Mi-am luat și eu anul trecut 6 ghivece de lalele cu 3 lire. Credeam că 2 ghivece costă 3 lire, de fapt erau două suporturi cu câte 3 ghivece fiecare. Cum cărăm noi astea până acasă?! La bucată nu dați? Nu. OK, le-am luat, ce era să facem. Încă le mai am, sper să mai iasă ceva din ele la primăvară. Trandafirul, care rezistă eroic, tot de acolo e. Am luat atunci și bujori, și narcise, tot aș mai fi luat, atât de ieftine sunt, de frumoase nu mai zic.
Piața de flori e în Estul Londrei, aproape de Shoreditch, la vreo 20 minute de mers pe jos de Liverpool Street sau Aldgate. Dacă nu știi exact drumul, e de ajuns să te iei după mulțime, sau vezi de unde ies omuleții cu buchete de flori împachetate în hârtie. Interesant e că piața e ascunsă între clădiri și până acolo e relativ liniște și pace, te întrebi dacă nu cumva ai greșit drumul, și apoi intri direct în nebunia de oameni și flori. Mie îmi place agitația colorată de acolo deși, la orele amiezii mai ales, devine din ce în ce mai greu să te apropii de tarabe, să cumperi…nu mai zic. Unii se retrag în shop-urile din spatele tarabelor cu flori, alții la baruri, pline și alea, dar nu-i bai, dacă n-ai loc, stai pe trotuar, pe stradă, în picioare, unde o fi. Piața e deschisă doar Duminica, de la 8 la 15.00.
Îmi place cultura asta a lor când vine vorba de piețe, mai ales cele de mâncare. Deși e centrul financiar al lumii, Londra a păstrat tradiția piețelor, dacă te prinde ora lunch-ului prin The City, o să vezi ce nebunie e pe lângă fiecare tarabă care vinde mâncare. Nu prea le au cu piețele de fructe și legume în schimb, probabil și pentru că nu prea au de unde. Piața la ei înseamnă o tarabă mică unde marfa e mai mult de Spania, decât de UK. De exemplu, la mine pe stradă, sunt trei, la câteva minute una de alta, și toate au cam aceleași produse, le aprovizionează acceași dubă în fiecare dimineață. Prin unele cartiere, în weekend mai ales, se mai adună câțiva fermieri de lângă Londra, mergem când avem ocazia la cea de lângă Chiswick House, deși e cam scumpă, sau în Hammersmith, în Lyric square, e farmers market joia.
Citește și Londra secretă:
Hi hi hi……
Si tu cu flori azi?
La noi a fost ieri ziua lalelelor in Amsterdam! 🙂
am vazut, ati avut ditamai covorul de lalele, foarte fain.
Ce frumos! Dar daca as vizita-o ca turist, nu stiu ce m-as face ca sigur nu plec fara ghivece d-acolo si nu cred ca le pot lua in avion :))
sa stii ca asta e o problema serioasa :)))nici eu nu cred ca m-as putea abtine
Eu acum vad articolul asta…mi-a scapat :D.
Sunt frumoase pietele de flori, imi plac. Chiar daca nu cumpar nimic, imi place sa ma plimb. Am una in oras…
Din cand in cand imi cumpar flori taiate, de pus in vaza, ca de cele in ghivece nu prea am noroc :D.