Culmea meteo – să pleci de la Londra, unde în weekend se anunță 18 grade, cele mai calde zile de anul acesta, temperaturi duble față de normalul perioadei, și să ajungi în București unde plouă, plouă și iar plouă…Ba mai bate și vântul. Deci cum e posibil așa ceva?! Oricum, e martie deci e primăvară, nici nu discut, și, dacă tot se anunță vreme atât de bună, să revenim la Londra. Asta din categoria minte-mă frumos.

IMG_5598_fhdr

Hyde Park nu e cel mai mare parc din Londra, și nici cel mai frumos, dar probabil e cel mai cunoscut. Și dacă iarna e indicat să pleci cu cizme de cauciuc după tine, primăvara și vara n-arată rău deloc. Dar până la vară mai e deci să ne mulțumim cu ce avem. Și ce avem? Păi avem aproape 150 de hectare de verdeață colorată binișor cu galben, alb, roz sau mov.

IMG_5642_fhdrIMG_5617_fhdrIMG_5604IMG_5647

Unde acum se plimbă milioane de localnici și turiști, cu bicla, călare sau pe jos, odinioară răsunau cornuri de vânătoare, lătrat de câini și pocnet de arme. Henry al VIII-lea alerga bietele căprioare. Regele a cumpărat terenul de la călugării de la Westminster Abbey, în 1536, și l-a transformat în parc de vânătoare. Privat, evident.

Hyde Parc a devenit…parc în 1637 când regele Charles I a permis accesul supușilor. În 1642 a venit revoluția și parcul s-a umplut de corturi și șanturi de luptă. Prin 1660, când monarhia și-a reintrat în drepturi, Charles al doilea a repopulat spațiul cu căprioare, de data asta înțeleg că nu mai sfârșeau în farfurie, erau de decor.  

A urmat apoi marea ciumă și zona s-a umplut din nou de corturi, londonezii sperau să se ascundă de boală printre copacii din parc. Prin secolul 17 William al treilea s-a mutat la  Kensington Palace (acum e în grădinile Kensington, lângă Hyde Parc) și cu ocazia asta au apărut felinarele, ce-i drept pe o singură alee, spre St James (se pare că a fost prima alee luminată artificial din țară). Apoi, în timpul lui George al doilea, a apărut și lacul, The Serpentine, populat acum de sute de păsări, atât de obișnuite cu turiștii încât se plimbă agale printre ei fără niciun stres. Tot atunci dintr-un parc se fac două, Hyde Park și Kensington Gardens.

IMG_5591_fhdr

Zona se schimbă iar la față abia peste aproape 100 de ani când regele George al IV-lea îl angajează pe Decimus Burton, arhitect și grădinar (tot el a desenat și Kew Gardens). Apar atunci porțile uriașe, podul peste Serpentine și  Wellington Arch. Se pare că de atunci și până acum Hyde Park nu s-a schimbat foarte mult.

IMG_5646_fhdrIMG_5635_fhdr

Asta a fost, pe scurt, povestea parcului din centrul Londrei. Și asta a fost plimbarea virtuală, în căutarea primăverii. Revenim la vară, când Rose garden se umple de … trandafiri :-p 

DSC_0099

PS: Iarna, o mare parte din parc se transformă în târg de Crăciun.

Hai și în Kensington GardensRegent s Park și Hampstead Heath.

Mai multe poze pe pagina de facebook a vacanțelor.