Londra e superbă primăvara! Cred că este anotimpul care i se potrivește cel mai bine. Și, spre bucuria mea, primăvara londoneză e destul de lungă (din păcate nu mai lungă decât toamna ce pare veșnică). Încă din februarie, parcurile și orice bucată de verde sunt luate cu asalt de ghiocei, brândușe, narcise galbene, urmează magnoliile, cireșii, liliacul, lalelele…un vis.

IMG_5537IMG_5531_fhdr   IMG_5568

Și dacă tot și-a intrat primăvara în drepturi și azi e soare afară (încet, să nu-l speriați), zic să dăm o tură de parc.

Kensington Gardens sunt gard în gard cu Hyde Park, de fapt au fost odinioară parte din Hyde Park, până când, în 1689, William al treilea, bolnav de astm, le-a transformat în grădini personale și a construit în mijlocul lor Kensington Palace. De aceea, prin unele locuri, nu-ți dai seama dacă ești tot în grădini sau ai trecut în Hyde Park.

IMG_5490_fhdr

Sunt peste 100 de hectare de verdeață, colorate mai tot timpul anului, spre deosebire de alte parcuri, grădinile Kensington sunt pline de flori în orice anotimp. Acum sunt invadate de brândușe și narcise, au înflorit și câteva camelii și cireși, acuși explodează și magnoliile, iar în aprilie încep să apară lalelele. Recomand atunci o vizită la grădina de lângă palat, e plină de lalele de toate culorile. În fiecare an grădina își schimbă look-ul, dar niciodată nu duce lipsă de lalele. 

IMG_5500IMG_5541

Palatul poate fi vizitat, 17 lire biletul, e cam scump pentru ce oferă, zic eu (în sezonul rece biletul e un pic mai ieftin). Doar o parte din el e deschisă publicului, în cealaltă parte locuiesc urmașii la tron – prințul William și compania. Acolo a locuit și Diana. 

Foarte multe fețe regale au stat pe acolo de-a lungul anilor și fiecare și-a lăsat amprenta. Așa au apărut oranjeria (de lângă palat), grădinile italiene (care ar fi fost construite de prințul Albert pentru Regina Victoria, povești nemuritoare), Albert Memorial, statuia lui Peter Pan, Serpentine Galleries.

IMG_5573_fhdr IMG_5470_fhdr

Kensington Gardens sunt perfecte nu doar pentru plimbare ci și pentru picnic, pentru biciclit (atenție, nu e voie peste tot cu bicla, sunt trasee speciale), și, dacă ai copii, parcul de la intrarea dinspre Bayswater o să-i dea pe spate (eu una n-am mai văzut așa parc public pentru cei mici, e genial; în weekend se stă la rând, maximum 20 de persoane odată). Grădinile Kensington sunt la egalitate cu parcul St James când vine vorba de veverițe prietenoase și mâncăcioase. Cumpără niște alune și mergi spre Flower Walk, acolo stau pufoșeniile, unele îți mănâncă din mână. Noi ne-am trezit cu un papagal verde în mână, dar și cu câteva păsărele mici și colorate, probabil și pentru că-i mai liber decât în St James și nu-s atât de stresate. Spre Hyde park, pe lângă apă, pe sub pod, e și mai liber. 

La doi pași de grădini sunt muzeele – National History, Science Museum, Victoria și Albert (toate gratis), dar și Royal Albert Hall, sala de spectacole. Și, dacă plimbarea din grădini nu te-a epuizat, la pas spre Hyde Park, de acolo spre Buckingham, și apoi spre St James.

IMG_5467_fhdr

PS. hai și prin Regent s Park

Cum arată Londra prin aprilie-mai AICI. Mai multe poze pe pagina de facebook a vacantelor