La Londra miroase a primăvară de câteva zile. Chiar dacă tot mai plouă, mai rar ce-i drept, și soarele e cam fudul (ce noutate), e clar că doamna iarnă e pe ducă. Și ducă-se că a fost atât de enervantă! E adevărat că a fost mai blândă ca anul trecut, când am tras un friiiig, dar a turnat cu găleata, record se pare (știți că pe lângă Londra și în multe zone din UK au fost inundații, oameni evacuați, case fără curent, locuințe distruse, trenuri oprite).

Și dacă tot a venit primăvara, să dam o tură de parc. Unul dintre locurile în care țin musai să merg când dă căldura e Regent’s Park. E foarte frumos primăvară, mai ales când înfloresc copacii. Deși nici lanurile de narcise galbene sau lalelele și zambilele nu-s de lepădat. Însă când se deschid copăceii aia … altă viață!

IMG_5740

IMG_5667

IMG_5608

Nici vara nu-i rău, mai ales când e vremea trandafirilor, Queen Mary’s Gardens e plină, vreo 30 000 de trandafiri se pare. Și tot vara se deschide teatrul în aer liber (din mai până în septembrie, dacă vreți să mergeți la teatru găsiți detalii aici).  

Tot în Regent’s Park e și grădina zoologică, n-am fost, nu mă pasionează subiectul și mi se pare cam scump, 18 lire pentru copii, 24 pentru adulți, asta online, la fața locului sunt și mai scumpe, iarna e un pic mai ieftin. Am fost la zoo între timp, aveam un bilet care expira la final de martie, nu mi-a plăcut, dar ține cont că își dă cu părerea una care, dacă ar putea, ar închide toate grădinile zoologice din lumea asta. Trecând peste acest aspect, am văzut mai faine, cuștile mi s-au părut foarte mici, probabil ca pentru copii e fain. 

Dacă tot suntem în Regent s park, să urcăm nițel pe Primrose Hill, să vedem Londra de la înălțime. 

IMG_5401_fhdr

E ceva de făcut/văzut pe acolo, nu? Ca să nu mai vorbesc de lacul plin de păsări, de bărci, de șezlonguri, de mini cascade, e chiar frumos. Ce nu mi-a plăcut – gazonul. Am fost foarte dezamăgită să descopăr că mare parte din verde e pus acolo, e gazon, pus, îngrijit, schimbat. Nu arată rău, dar mi-a dat impresia de …artificial. Și civilizația asta parcă merge prea departe uneori.

IMG_5605

Regent’s Park e în centrul Londrei, nu foarte departe de Hyde Park (vreo 40 de minute de mers lejer). Ceea ce  acum se numește centrul orașului a fost odinioară pădure. Henry al VIII lea obișnuia să vâneze acolo. Parcul de vânătoare se numea Marylebone Park, ca satul de lângă, care sat e acum cartier central al Londrei. A fost zonă de vânătoare până în 1646 când John Nash (v-am mai zis eu de el, cel mai cunoscut arhitect britanic, Londra de astăzi îi datorează mare parte din look) a transformat Marylebone Park în Regent’s Park. Pentru început doar cu numele, zona nu a fost gândită ca parc, nu pentru public, cum e astăzi, ci ca parc pentru prințul regent, viitorul rege George al IV lea, și pentru câțiva supuși cu bani. Planul inițial cuprindea un palat de vară, un lac, 56 de vile și un drum care să lege Regent’s Park de cealaltă casă a prințului, St James’s Palace, lângă St James Park. Din lipsă de bani și interes, prințul s-a cam răzgândit, s-au ridicat doar 8 vile, s-a facut parcul, cam cum arată și astăzi, și drumul spre St James Palace, actuala Regent s Street. Abia în 1835 publicul a avut acces în parc, doar două zile pe săptămână.

Regent’s Park e parc regal (royal park) adică aparține familiei regale, ca alte 7 zone verzi din toată Londra, și noi ne plimbăm astăzi prin el deoarece casa regală a decis, în 1851, să transforme parcurile regale în zone publice. Thank you, your Majesty:-P

IMG_5690

IMG_5428

Eu vă las, am obosit, dar voi puteți continua plimbarea în Little Venice, e la doi pași, spre Camden Town, o oră de mers lejer, sau spre Hampstead (cam o oră, maximum o oră jumătate, după Primrose Hill). La doi pași de Regent’s Park sunt Madame Tussauds și muzeul Sherlock Holmes. La jumătate de oră de mers pe jos e British Museum (intrarea gratis). La fel și St. Pancras, una dintre cele mai faine gări din lume.

Am mai scris aici despre evenimentele ce au loc primăvara la Londra. Am uitat să precizez că pozele sunt și de anul trecut, încă nu-i chiar atât de primăvară. Atât vă mai spun – abia aștept să înflorească cireșii!

………………

PS: Citește și Ce vezi gratis la Londra, la ce să te aștepți dacă ajungi pentru prima oară la Londra, unde mănânci ieftin și bun

Și ca să nu credeți că am stat degeaba zilele astea: Cele mai frumoase insule din lume