După vizita la Londra am întrebat-o pe sora mea – ce ți-a plăcut cel mai mult? Răspuns: veverițele! Și țineți cont că am fost pe la muzee, la Fantoma de la Operă, la  Oxford și la Burford. Dar o înțeleg foarte bine căci și noi suntem fani veverițe. Mai ales cele din St James’s Park, sunt cele mai curajoase. Se urcă pe tine, fac tumbe printre oameni, se aleargă una pe alta pentru o alună, ba chiar se luptă cu porumbeii, sau își caută marfa, ascunsă atât de bine de nici ele nu mai știu unde, cu o față de pici pe jos de râs.

St James’ e unul dintre parcurile noastre preferate datorită florei și mai ales faunei, deși e mereu super aglomerat, e peste drum de Buckingham Palace și după schimbarea gărzii mai toată lumea dă năvală în parc. Plus că, la doi pași, e și Horse Guards Parade.

IMG_5666

londra6

IMG_5663

St James’s e cel mai vechi parc regal din Londra (sunt 8 la număr). Mai întâi a fost o vale mlăștinoasă, apoi un spital, un parc de vânătoare…Henry al VIII-lea vâna nu glumă, nu i-a mai ajuns Hyde Parc. Elizabeth I obșnuia să dea petreceri pe locul unde acum e parcul, James I își ținea pet-urile acolo: crocodili, cămile și un elefant. Lângă palatul St James, ridicat de Henric al VIII-lea, James a comandat o grădină de flori și așa, încet, încet, se naște parcul pe care îl văd astăzi mai toți turiștii de Londra (repet, grație poziției).

Charles al doilea a fost cel care a transformat zona, inspirat de modelul franțuzesc, n-a stat degeaba în exil (după războiul civil). A deschis parcul publicului și, spune gura lumii, regele se amesteca printre supuși și hrănea rațele. V-am zis eu că locuitorii din St James sunt irezistibili.

IMG_9716

IMG_5665

John Nash (responsabil și pentru o bună parte din palatul Buckingham, palatul de la Brighton sau Marble Arch, Londra de astăzi îi datorează mare parte din look) a reproiectat spațiul verde de lângă palat. Canalul a fost modificat, ca să arate ca un lac natural, apoi au apărut sutele, dacă nu chiar miile, de păsări. Astăzi sunt atracția principală… sau secundară? După veverițe? Oricum ar fi, vă recomand să nu intrați în St James fără o pungă de alune, locuitorii parcului vă vor mulțumi cum numai ei știu.

St James s Park e la mică distanță de Westminster, de St James’s Palace și de Clarence House. 

 

Alt loc în care țin musai să ajung primăvara, deși e cam peste mână pentru noi, e Regent’s Park, pentru aleea de cireși și pentru toți magnolii și cireșii împrăștiați prin el. Nici vara nu-i rău, mai ales când e vremea trandafirilor, Queen Mary’s Gardens e plină, vreo 30 000 de trandafiri se pare. Și tot vara se deschide teatrul în aer liber (din mai până în septembrie, dacă vreți să mergeți la teatru găsiți detalii aici).  

Regent’s Park e în centrul Londrei, nu foarte departe de Hyde Park (vreo 40 de minute de mers lejer). Ceea ce  acum se numește centrul orașului a fost odinioară pădure. Henry al VIII lea obișnuia să vâneze acolo. Parcul de vânătoare se numea Marylebone Park, ca satul de lângă, care sat e acum cartier central al Londrei. A fost zonă de vânătoare până în 1646 când John Nash a transformat Marylebone Park în Regent’s Park. Pentru început doar cu numele, zona nu a fost gândită ca parc, nu pentru public, cum e astăzi, ci ca parc pentru prințul regent, viitorul rege George al IV lea, și pentru câțiva supuși cu bani. Planul inițial cuprindea un palat de vară, un lac, 56 de vile și un drum care să lege Regent’s Park de cealaltă casă a prințului, St James’s Palace, lângă St James Park. Din lipsă de bani și interes, prințul s-a cam răzgândit, s-au ridicat doar 8 vile, s-a facut parcul, cam cum arată și astăzi, și drumul spre St James Palace, actuala Regent s Street. Abia în 1835 publicul a avut acces în parc, doar două zile pe săptămână.

Regent’s Park e parc regal (royal park) adică aparține familiei regale, ca alte 7 zone verzi din Londra, și noi ne plimbăm astăzi prin el deoarece casa regală a decis, în 1851, să transforme parcurile regale în zone publice. Thank you, your Majesty:-P

Tot în Regent’s Park e și grădina zoologică, n-am fost, nu mă pasionează subiectul și mi se pare cam scump, 18 lire pentru copii, 24 pentru adulți, asta online, la fața locului sunt și mai scumpe, iarna e un pic mai ieftin. Am fost la zoo între timp, aveam un bilet care expira la final de martie, nu mi-a plăcut, dar ține cont că își dă cu părerea una care, dacă ar putea, ar închide toate grădinile zoologice din lumea asta. Trecând peste acest aspect, am văzut mai faine, cuștile mi s-au părut foarte mici, probabil că pentru copii e ok. 

E ceva de făcut/văzut pe acolo, nu? Ca să nu mai vorbesc de lacul plin de păsări, de bărci, de șezlonguri, de mini cascade, e chiar frumos. Ce nu mi-a plăcut – gazonul. Am fost foarte dezamăgită să descopăr că mare parte din verde e pus acolo, e gazon, pus, îngrijit, schimbat. Nu arată rău, dar mi-a dat impresia de…artificial. Și civilizația asta parcă merge prea departe uneori.

Dacă tot suntem în parcul regal, să urcăm nițel pe Primrose Hill, să vedem Londra de la înălțime. 

Eu vă las, am obosit, dar voi puteți continua plimbarea în Little Venice, e la doi pași, spre Camden Town, o oră de mers lejer, sau spre Hampstead (cam o oră, maximum o oră jumătate, după Primrose Hill). La doi pași de Regent’s Park sunt Madame Tussauds și muzeul Sherlock Holmes, la jumătate de oră de mers pe jos e British Museum.

Vene?ia londonez?: Little Venice

 

PS: să nu credeți că am stat degeaba zilele astea: Cele mai frumoase insule din lume