După vizita la Londra am întrebat-o pe sora mea – ce ți-a plăcut cel mai mult? Răspuns: veverițele! Și țineți cont că am fost pe la muzee, la Fantoma de la Operă, la  Oxford și la Burford. Dar o înțeleg foarte bine căci și noi suntem fani veverițe. Mai ales cele din St James’s Park, sunt cele mai curajoase. Se urcă pe tine, fac tumbe printre oameni, se aleargă una pe alta pentru o alună, ba chiar se luptă cu porumbeii, sau își caută marfa, ascunsă atât de bine de nici ele nu mai știu unde, cu o față de pici pe jos de râs.

St James’s e unul dintre parcurile noastre preferate datorită florei și mai ales faunei, deși e mereu super aglomerat, e peste drum de Buckingham Palace și după schimbarea gărzii mai toată lumea dă năvală în parc. Plus că, la doi pași, e și Horse Guards Parade.

IMG_5663londra6IMG_5653IMG_5676 IMG_5672_fhdr

St James’s e cel mai vechi parc regal din Londra (sunt 8 la număr). Mai întâi a fost o vale mlăștinoasă, apoi un spital, un parc de vânătoare…Henry al VIII-lea vâna nu glumă, nu i-a mai ajuns Hyde Parc. Elizabeth I obșnuia să dea petreceri pe locul unde acum e parcul, James I își ținea pet-urile acolo: crocodili, cămile și un elefant. Lângă palatul St James, ridicat de Henric al VIII-lea, James a comandat o grădină de flori și așa, încet, încet, se naște parcul pe care îl văd astăzi mai toți turiștii de Londra (repet, grație poziției).

Charles al doilea a fost cel care a transformat zona, inspirat de modelul franțuzesc, n-a stat degeaba în exil (după războiul civil). A deschis parcul publicului și, spune gura lumii, regele se amesteca printre supuși și hrănea rațele. V-am zis eu că locuitorii din St James sunt irezistibili.

IMG_5666IMG_9716IMG_5665

John Nash, responsabil și pentru o bună parte din palatul Buckingham, palatul de la Brighton sau Marble Arch, a reproiectat spațiul verde de lângă palat. Canalul a fost modificat, ca să arate ca un lac natural, apoi au apărut sutele, dacă nu chiar miile, de păsări. Astăzi sunt atracția principală… sau secundară? După veverițe? Oricum ar fi, vă recomand să nu intrați în St James fără o pungă de alune, locuitorii parcului vă vor mulțumi cum numai ei știu.

DSC_0604

St James s Park e la mică distanță de Westminster, de St James’s Palace și de Clarence House. Și, dacă anul ăsta vă prinde 14 Junie la Londra, tot în St James s are loc Trooping the Colour, în traducere parada organizată cu ocazia zilei reginei.

PS: Londra e minunată primăvara, mai ales că zilele astea e vreme bună (ba chiar excelentă dacă țin cont că în weekend au fost 18 grade), deci să dăm și o tură de Hyde Park, Kensington Gardens, Regent s Park sau Hampstead Heath.

Mai multe poze pe pagina de facebook a vacanțelor.