Cu riscul de a mă repeta, în opinia mea, primăvara e anotimpul cel mai potrivit pentru o vizită la Londra. E incredibil cum se poate schimba orașul ăsta când natura se trezește la viață și iese soarele, parcă e alt loc! Și nu stați numai în centru, care arată cam la fel indiferent de anotimp, mergeți un pic spre vest, care-i mai verde și mai pitoresc, zic eu, dar sunt părtinitoare, că stau în vestul Londrei. Chiar așa, să vă plimb un pic prin Chiswick, am realizat că n-am scris niciodată despre cartierul în care locuiesc, și e absolut genial primăvara! Enumăr și câteva evenimente ce au loc primăvara la Londra, s-ar putea să vă fie de folos, dacă vizitați orașul în martie, aprilie sau mai.
La începutul lui aprilie, sau chiar din martie, dacă iarna e blândă, parcurile, curțile și străzile Londrei se umplu de flori de primăvară și de norișori albi, roz și roșii, îi găsiți în dicționar sub denumirea de magnolii și cireși 🙂 Și dacă vântul nu o ia razna prea tare și nici nu vine vreun val de căldură neobișnuită, norii colorați și parfumați se țin destul de bine, uneori chiar până pe final de mai.
Dar e Londra, vremea are toane big time, pleci de acasă dimineața pe primăvară și te întorci iarna, am avut finaluri de februarie cu 18-20 de grade, dar și începuturi de mai când mormăiam winter is coming, a fost o amică într-un martie depresiv – a plouat mai ceva ca toamna și termometrele arătau iarnă în toată regula – de-a zis că nu mai calcă-n viața ei pe aici. Nu pot să spun că n-o înțeleg, când prinzi săptămâni în șir reci, cu nori groși prin care nu trece soarele oricât s-ar strădui, cu ploaie, și îți intră umezeala aia-n oase, ți se pune pe suflet. Avem însă și zile bune, slavă Cerului, că altfel cred că o luam razna.
La mijloc de aprilie 2019, am avut o săptămână întreagă cu 23-25 de grade, la umbră!, la soare te topeai. Cartierul a fost invadat de cireși, liliac, lalele, au mai rezistat și câteva magnolii și narcise pe ici pe colo, s-a deschis și wisteria, pe alocuri și castanii, nu țin minte să mai fi prins un aprilie atât de bogat aici, îmi pare rău că nu pot să vă trimit și mirosul.
Așa-i că-i fain Chiswick? Fost sat pescăresc, comasat unde-i acum Chiswick Wharf, așezare saxonă ridicată în jurul bisericii St Nicholas (numele ar fi de origine saxonă, ar însemna fermă de brânză), colonie romană, Chiswick a devenit, prin secolele 16-18, zona preferată a nobililor care au ridicat vile somptuoase, adevărate domenii, departe de agitația Londrei. Odată cu calea ferată au venit și companiile și clasa muncitoare, s-au construit case mai modeste, spitale, școli, dar tot suburbie posh a rămas până astăzi.
E plin de case vechi, în stil Victorian, Edwardian, Georgian, nici nu vreau să-mi imaginez de câte milioane ai nevoie ca să cumperi o căsuță pe aici. Îmi place strada principală, Chiswick High Road, cu magazine, baruri, restaurante și tarabe, e foarte animată, mai ales în weeekend, dar și străzile perpendiculare, lungi, umbrite de copaci, flancate de șiruri de case identice. Pe alocuri pare un orășel de provincie, pe malul Tamisei zici că ești la țară, de fapt ești la jumătate de oră de centrul Londrei, cu metroul, zona 2 sau 3, depinde de stație.
Zonele mele preferate din cartier sunt Strand-on-the-Green și Chiswick Mall. Ultima ar fi strada cu cele mai scumpre proprietăți din Chiswick. Vile vechi și impunătoare, în curți pline de flori, stau pe malul apei, mai toate au, peste drum, grădini cochete, invadate aproape zilnic de Tamisa.
Strand-on-the-Green e unul dintre cele mai fotogenice locuri din Londra, mai ales primăvara. E veșnic la cheremul fluxului și refluxului, când crește Tamisa prea mult, străduța dispare cu totul, de aia toate casele au praguri înalte, uși și geamuri cu protecție. Stai și tu ca omul pe malul apei, după amiază, cu o bere în mână, te descalți, atârni picioarele, că apa e mică, și deodată te gâdilă Tamisa la degete. Se mișcă surprinzător de repede, în 10 minute te inundă.
Cred că cel mai cunoscut obiectiv, turistic vorbind, deși nu-i o zonă turistică, e Chiswick House and Gardens, fosta reședință a Lordului Burlington, ridicată în secolul 18. Pentru casă se plătește bilet de intrare, e faină, mi-a rămas în cap o cameră albastru intens, dar modestă comparat cu alte locuri din Londra, în schimb grădina se poate vizita gratuit. Noi locuim aproape așa că mergem frecvent. Acolo e și una dintre cele mai mari colecții de camelii din Europa, pot fi admirate în fiecare martie, când la conservator e festivalul cameliilor. La câteva minute e casa pictorului William Hogarth, la fel, modestă, dar gratis. Pe artera centrală, într-un parc micuț, e Christ Church, construită în 1843, vis-a-vis de stația de metrou Turnham Green începe alt parc, acolo e cireșul meu preferat, dar și câțiva tei care mă înnebunesc vara.
Alt obiectiv să-i zicem turistic ar fi Griffin Brewery, una dintre cele mai vechi berării, a fost deținută de Fuller, Smith & Turner până la începutul lui 2019 când a fost vândută unei companii din Japonia. Sacrilege!, ei fac London Pride, au vândut mândria!, aici s-a ajuns, domle! N-am vizitat-o niciodată, dar mergem în fiecare primăvară să admirăm wisteria care a pus stăpânire pe o bucată bună de clădire, ar fi cel mai vechi butuc din Anglia.
E plin cartierul de pub-uri, se pare că fac bere în zonă de sute de ani, căci pe lângă pescuit, transport de lemn și mărfuri pe Tamisa, vechii locuitori se ocupau și cu agricultura, orzul de Chiswick era vestit în toată Londra. Pub-urile de pe malul apei sunt cele mai ochioase, ne oprim la câte una ori de câte ori mergem la plimbare.
Tot în Chiswick e și The Mosaic House, probabil cea mai colorată casă din Londra. Las post code-ul – W4 5EL – ca să o găsiți ușor pe maps.
Primăvara londoneză e bogată în evenimente. În martie e Maslenitsa, festivalul prin care rușii spun adio iernii și bun venit primăverii, ceremonia are loc în fiecare an, pe 16 martie sau în jurul datei ăsteia, în Trafalgar Square. Concerte, teatru, piață cu produse tradiționale. Pe 17 martie vine rândul irlandezilor să ia cu asalt piața Trafalgar, e St Patrick’s Day. Parada începe de obicei la ora 12.00, de la Piccadilly spre Whitehall. În ultima zi din martie Oxford și Cambridge se iau la întrecere, pe Tamisa. E Oxford and Cambridge Boat Race, se pare că cel mai bun loc de urmărit sportivii e la Putney Bridge, Chiswick Bridge e linia de sosire.
În aprilie e maratonul, dar și ziua lui Shakespeare, de parcă ar ști cineva cu exactitate când s-a născut, așadar o perioadă numai bună de vizitat teatrul bardului – Globe. Pe 20 aprilie englezii își sărbătoresc patronul protector, Saint George, tot în Trafalgar Square, de la 12 la 18.00.
Dacă aveți în plan să vizitați Londra în luna mai, vă zic că la jumătatea lunii sunt nopțile muzeelor, muzeele sunt deschise până târziu, se organizează tot felul de evenimente, unele gratuit, altele cu plată, verificați site-urile. Tot în mai vă puteți bucura de teatru în aer liber, la Regent s Park, iar la final de lună e Chelsea Flower Show.
Nu ratați Kew Gardens! Primăvara sunt de vis.
Nu cred că-i cazul să vă mai zic să dați o fugă prin parcuri, bestiale din februarie până-n mai.
Astea sunt evenimentele permanente. Pe lângă ele mai sunt o mulțime de expoziții, concerte, târguri, înainte de a urca în avion, aruncați un ochi pe All in London sau Time Out.
PS: Am aflat istoria cartierului de la Brentford & Chiswick Local History Society. Articol actualizat în 2019, toate pozele sunt făcute cu telefonul, în martie – aprilie 2018/2019. Da, suntem și pe Instagram 🙂
nu pot sa pun poza aici la comentariu, sa ti-l arat pe vecinul nostru zgribulit in ploaie…vecinul nostru e un iepuroi salbatic, care motzaie din cand in cand in nisipul de pe terenul de joaca pt copii 🙂 asa ii place lui, si mie, ca e sub geam la noi.
dar vecinul nostru nu e nici pe departe asa de prietenos ca papagalii si veveritzele din London…n-am nicio sansa sa ma apropii de el, noroc de zoom.
Cum traieste papagalul ala in frig?
Ina – il stiu pe vecin, remember? las ca te duc la papagali cand vii
Liliana – cred ca traieste foarte bine, e plina Londra de fratii lui. nu e chiar atat de frig, e mai calda vremea ca prin alte parti
Nu-l stii pe asta nou, ca ne-am mutat, remember? e alt vecin, care seamana foarte mult cu primul, e adevarat 🙂
Cam asa a fost si pe aici. De fapt ce zic eu aici cam asa, a fost de fapt la fel :)). Inclusiv furtunile 😀
Ghioceii au inflorit in ianuarie, narcisele in februarie… Pomii inca nu-s infloriti, nici macar magnolii, dar nu mai au mult. Acum ce sa zic, nu pot sa ma plang ca am avut o iarna ca o toamna, dar nici prea bine nu e judecand la modul general. Ma intreba cineva de curand pe blog cum e vremea pe valea loarei, cand e mai bine de vizitat. Sincer nici nu mai stiu ce raspuns sa dau :))
Si la noi in Romania dupa cateva zile de-a dreptul primavaratice, intelesei ca se apropie un nou episod de iarna…. saracii pomi infloriti!
si aici e mai rau ca n ianuarie zilele astea.sper sa si revina