Richmond Park e parcul nostru preferat. Nu e atât de aglomerat ca St James sau Hyde Park, nu doar că e uriaș, dar e și destul de departe de centru, și e mai natural decât cele centrale. Nu-i pus chiar fiecare fir de iarbă cu mâna și când mai vezi și turma de căprioare mai că te crezi în mijlocul pădurii.

Richmond e frumos tot timpul anului, chiar și când plouă și intri în nămol binișor, ne-am întors noi odată cu adidașii plini de apă și mâl, dar primăvara e de neratat. Nu numai că e plin de flori și de cireși (nu, nu încep iar cu cireșii), dar, în aprilie, se deschide rhododendronul. Nu o să-l găsești aruncat prin tot parcul, ar fi și greu, că are aproximativ o mie de hectare, însă e de ajuns să intri în Isabella Plantation.

Un amestec de culori, mirosuri și sunete.

 

IMG_7149.JPGIMG_7150.JPGIMG_7105.JPG IMG_7110.JPG IMG_7112.JPG IMG_7113.JPG IMG_7122.JPG IMG_7136.JPG IMG_7142.JPG

 

Sunt câțiva care înfloresc încă din iarnă, dacă e vremea bună, dar cei mai mulți se umplu de flori primăvara. Ca să nu mai spun că iarna grădina nu e foarte primitoare, dacă plouă ai nevoie de cizme de cauciuc, și cum aici plouă mai mereu…se și usucă greu pentru că mulțimea de plante ține umbră…

Planta e originară din Asia, America de Nord și Europa, iubește iernile blânde, umbra, ploaia, deci e la ea acasă în Londra. De fapt în tot UK-ul, înteleg că e vedetă în mai toate parcurile și grădinile botanice din Anglia și Scoția (că tot am zis că mă duc la grădina botanică din Edinburg și n-am mai ajuns).

 

Grădina din parc se laudă cu peste 200 de soiuri de rhododendron, dacă pun la socoteală și azaleele care ar face parte din aceeași familie, cu zeci de soiuri de camelii, magnolii, crini de apă (magnoliile erau pe ducă acum dar cameliile făceau concurență serioasă rhododendronului).

Așadar dacă te prinde aprilie-mai la Londra dă o fugă în Richmond (și despre zonă am numai lucruri bune de spus, e preferata mea, dacă mă întrebi pe mine, e cel mai frumos loc din Londra). Sunt rhododendroni și la Kew Gardens, dar acolo trebuie să plătești bilet pe când la Richmond e gratis. Atât te rog, nu te apropia prea tare de căprioare, sunt destul de obișnuite cu lumea, că doar pasc lângă pista de bicle și mașini, dar mă iau nervii când îi văd pe unii care se duc fix în nasul lor și nici așa nu e de ajuns, cred că vor selfie cu capra că altfel nu-mi explic, de fug bietele de ele de colo-colo.

Cea mai apropiată stație de metrou e Richmond, linia verde, District line, la cel mult jumătate de oră de mers lejer (dar îți garantez eu că te vei mai opri pe traseu, ba la pod, ba la case, la Petersham meadows, prin Terrace Gardens etc)

Richmond park richmondrichmond

Am mai scris despre Richmond aici, aici, aici și aici