Mă plimbam prin parc, într-o zi cu soare, când mi-a picat în mână un pliant – ce să faci în Hampstead. Și, răsfoind printre activități și evenimente, dau de Hampstead Pergola and Hill gardens, one of the best kept secrets of London. Știți că-s gură spartă, deci să vă dezvalui secretele Londrei.

 

Hill Garden and Pergola hampstead.jpg

 

Pergola din Hampstead e moftul unui lord bogat. În 1900, pe locul unde acum sunt un parc, o mini grădină zoologică, o bucată de pădure și pergola încărcată de plante, era o casă uriașă numită The Hill. Lord Leverhulme cumpăra casa și terenul din jur și își pune în aplicare dorința de a avea o grădină cu plante exotice. Nu era usor pe vremea aia să aduci materiale de construcții acolo, e cumva la marginea Londrei și în deal, noroc de linia de metrou. Englezii extindeau rețeaua (Northern line) și, decât să care ce scoteau din pământ la mama naibii, au bătut palma cu pasionatul de peisagistică și grădinărit. Ba i-au dat și niște bani pentru amabilitatea sa.

Pergola nu-i terminată, după moartea lordului construcția e lăsată în paragină, o reface statul englez mai târziu, nici acum nu-i în totalitate renovată, dar e foarte frumoasă.

 

Hill Garden and Pergola 1.jpg Hill Garden and Pergola 3.jpg Hill Garden and Pergola 7.jpg Hill Garden and Pergola toamna.jpg Hill Garden and Pergola.jpg IMAG2438.jpg pergola, exterior.JPG

 

Primăvara și vara e plină de flori, dar poate că toamna aia târzie i se potrivește cel mai bine. Plantele și fructele uscate, copacii înfloriți parțial (toamnă nebună), lemnul vechi, îi dădeau un farmec aparte, parcă timpul intrase în grevă și totul se oprise din mers la fel ca bobocii ăia uscați întregi. Fain locul, vi-l recomand, e o oază de liniște în Londra super aglomerată, nu știu foarte mulți de ea, nu-i la vedere și nici nu e foarte la îndemână. (imediat după pergolă e ditamai moșia, e parcă din altă epocă, nu știu cine locuiește acolo, dar tare aș fi curioasă).

Update – am mai dat o tură la final de mai, când wisteria colorase zidurile în mov și alb. Am avut noroc să mai prind și un pic de liliac, dar am avut ghinionul să nimerim la o nuntă, era închiriată fix partea cea mai interesantă.

hampstead, londralondra, hampstead pergola din hampstead vezi hampsteadhampstead, pergola, londra

Prin aprilie înfloresc magnoliile, cireșii, merii și câteva flori cărora nu le știu numele, dar is super simpatice.

Cea mai apropiată stație de metrou e Golders Green (northern line, adică linia neagră, zona 3), faci cam jumătate de oră până la pergolă. Treci prin Golders Hill park, are o mini grădină zoologică (gratis) și un fel de pergolă mai mică și mai comună, dar plină ochi de veverițe (e imediat după lac). Sau cobori la Hampstead (tot northern line, zona 2) și urci, printre vile somptuoase și prin pădure, faci mai mult, vreo oră, însă traseul e foarte fain. Sau, cu trenul, până la Hampstead Heath, pare cel mai aproape. Atenție la program, iarna se trage zăvorul la 3.45, noi am ajuns într-o zi fix la închidere, nu-i nimic, ne-am dus iar, arată într-un mare fel construcția aia, chiar și văzută din afară, plus că ne place zona. 

Și, dacă ajungi pe acolo, treci și prin Hampstead, e cumva un cartier de fițe, nu stă oricine acolo, dar e și foarte vechi și simpatic, urcă pe Parliament Hill, se vede fain orașul, și hoinărește prin pădure, o să ai impresia că ești pe undeva pe la țară, nu în aglomerata Londra.

Hill Garden and Pergola 2.jpg Hill Garden and Pergola3.jpg Hill Garden and Pergola5.jpg toamna londra.jpg golders hill park.JPG hampstead heath.JPG parliament hill.JPG

Dacă te mai țin picioarele, poți să cobori spre Regent Park sau spre Camden și apoi către Little Venice.  

PS: și pentru că cele mai multe poze sunt făcute toamna, te invit pe pagina de facebook a vacanțelor, la Toamna londoneză.