De obicei Paștele era sinonim cu leneveală, cozonac, pască, ouă roșii, ce mai la deal la vale, mâncare cât cuprinde. Nu și anul acesta. 4 ore de mers pe jos, pe stâncă, pe plajă, la deal, la vale, printre ferme, câmpii pline de oi, miei, vaci, lacuri cu lebede, pe scurt Seven Sisters.

ss13

Nu că aș fi refuzat niște cozonac. Da’ de unde?! Am fost super bucuroasă când am găsit în Sainsbury cabanos, era la raionul cu produse poloneze. Visez la ziua în care Londra va fi atât de plină de români încât Sainsbury va fi nevoit să se aprovizioneze cu pască, cozonaci, vopsea de ouă și foi de vie pentru sarmale. Dar până atunci să revenim la stâncile albe scăldate de valuri albastre. (update: între timp m-am lămurit, se găsesc de toate pe aici, bani să ai! și apoi de ce să dau banii pe toate prostiile când pot să fac și eu acasă)

Seven Sisters Country Park e la cel mult două ore de Londra, cu trenul sau cu mașina, plănuiesem mai de mult să dăm o fugă, inițial am vrut să mergem în Cotswolds, dar e mai complicat, deci au câștigat stâncile de calcar. Și noi. Anglia rurală e de o frumusețe greu de descris.

ss1

ss2

 

ss5

ss6

Ne-am cazat în Eastbourne și de acolo am urcat în autobuz, direcția Seven Sisters. Știam că mașinile nu au voie în parc, că e ceva de mers până la plajă (de unde am început urcarea), dar mă gândeam că e cel mult vreo jumătate de oră. Mai pune un pic. O oră de mers lejer până în vârf. Noi am ales traseul spre plajă, mai e unul prin parc.

Bun și acum ce facem? Planul inițial era să revenim la autobuz și să ne dăm jos la Beachy Head. Dar am zis că decât să ne întoarcem o oră pe același traseu mai bine profităm de zi, excelentă (ne-am bronzat ca tractoriștii) și de peisaj. Și am meeers…până aici:

ss7

Ba chiar și mai departe, după turnul de  observație, cel care abia se vede, până la Beachy Head.

Apropo, turnul acela nu pare cine știe ce, dar e faimos. A fost construit pentru că navele se loveau de stânci, s-a dovedit cam ineficient și a fost abandonat, așa a apărut cel de jos, de pe plajă, a fost închiriat de BBC pentru un serial, ba chiar a apărut în James Bond în 87.

ss8

După alte două ore de mers, din vârf de stâncă, peste dealurile în valuri, am ajuns la Birling Gap. Acolo e și un mic restaurant, am prins puteri cu niște apă, un sandwich și o prăji cu nucă (mâncarea englezilor mi s-a pus pe suflet, nu-mi mai trebuie nici dacă mor de foame) și am plecat spre turn. Deși la Burling Gap ajunge și autobuzul, 13 X, era în stație și ne cam făcea cu ochiul. Dar am zis că mergem la Beachy Head deci hai la drum!

ss9 birling gap

După vreo 40 de minute am ajuns la Beachy Head. De acolo se vedea Eastbourne în toată splendoarea și cred că în cel mult o oră ajungeam la hotel. Dar am zis că 4 ore sunt de ajuns pentru niște leneși ca noi așa că ne-am dus în stația de autobuz (cam 20 de minute din vârf de deal). Oricum, ne-am uimit până și pe noi, am zis că ne-am luat revanșa pentru toate drumețiile pe care am zis că le facem și nu le-am mai făcut (cum ar fi golfurile de lângă Marsilia și Sainte Victoire).

ss10 eatsbourne

ss11

UPDATE: în aprilie 2019 am revenit la Seven Sisters, tot de Paște, și tot cald (24 de grade în aprilie!), și dacă acum 5 ani mi s-au părut super aerisite, acum erau extrem de aglomerate! Pe stânci e loc pentru toată lumea, că, slavă cerului, e imensă zona, dar la centrul de vizitatori si la restaurantul de la Birling Gap se vedea clar că National Trust (proprietarul) e depășit de situație, nu-i pregătit pentru un așa aflux de turiști. Stâncile de la Seven Sisters sunt din ce în ce mai cunoscute și automat s-au umplut de curioși, tot mai mulți turiști de Londra merg spre Brigthton și de acolo spre stânci – trenul era full, coada la autobuz era cât o zi de post. Nu vreți să știți cum arată toaletele de la centrul de vizitatori, chiar m-am mirat, că n-am mai văzut așa ceva pe aici, cea mai nașpa baie ever din tot UK-ul, iar la Birling Gap ajungea rândul pe marginea stâncii. 

Citeam că foarte mulți chinezi și coreeni se duc acolo după ce niște vedete de la ei s-au pozat pe stânci și le-au făcut celebre pe Instagram. Sper să țină pasul cu celebritatea și cu vremurile, mă gândesc totuși că n-o fi mereu așa de aglomerat. Oricum ar fi, superbă zona, recomand, rămâne unul dintre locurile mele preferate.

Acum am mers pe jos de la centru până în Eastbourne, vreo 5 ore cu tot cu două opriri scurte pentrun un picnic și o cafea la Birling Gap. Sunt și trasee scurte, e și plajă, am văzut că se pot închiria canoe, poți merge cu bicla, dacă nu te ține, e autobuz, și se vând bilete valabile toată ziua. 

Cum ajungi la Seven Sisters

Noi am luat trenul de la London Victoria către Eastbourne și de acolo autobuzul, am găsit o ofertă căci de obicei trenurile spre Eastbourne sunt extrem de scumpe. Cea mai ieftină variantă e trenul până la Brighton și apoi autobuzul, așa facem de obicei. Autobuzele 12, 12A, 13 sau 13X merg de la Brighton spre Eastbourne, centrul de vizitatori Seven Sisters e la cel mult 40 de minute de Brighton, mai multe detalii despre autobuze și traseu aici. Prețurile diferă în funcție de destinație, de la Brighton, e mai ieftin dacă luați biletul de la ghișeul din fața gării decât de la șofer – asta era valabil acum 5 ani, în aprilie 2019, era doar un oficiu de turism mic în fața gării și ăla închis, era Bank Holiday, verificați mai bine la fața locului. Am luat bilete de la șofer, am mers cu 13x, ne-am mirat c-am reușit să intrăm, era rândul cât China, ne-am prins apoi de ce, unii aveau bilete combinate tren-bus și nu erau valabile pe linia 13. Se schimbă frecvent situația, de exemplu acum câțiva ani exista un ticket downloader, valabil pe tren și toate autobuzele, nu mai e, verificați înainte de a cumpăra. 

Un bilet de tren Londra-Brighton, dus-întors, poate costa și 10 lire. Ceea ce e super ieftin, adică mergi de patru ori cu metroul prin Londra și pa pa 10 lire, asta dacă ai oyster sau contactless. Luați dus-întors, e mult mai ieftin, iar dacă sunteți mai mulți, nu luați biletele câte unul (online), ci la pachet, ca grup aveți reducere. Noi am fost și 4 la preț de 2. Se poate ajunge și cu autobuzul, de la Londra la Brighton/Eastbourne, National Express, de obicei e ceva mai ieftin ca trenul, dar face mai mult.

Seven Sisters: sub asediul m?rii

 

Vă recomand, dacă ajungeți la Londra și stați mai multe zile, să mergeți la Seven Sisters Country Park. E locul perfect să Take nothing but pictures…Leave nothing but footprints…Kill nothing but time…

 

PS: am scris si pe blogul Adevarul despre ce poti vedea langa Londra, 14 locuri aflate la cel mult două ore, cu trenul, autobuzul sau masina.