De obicei Paștele era sinonim cu leneveală, cozonac, pască, ouă roșii, ce mai la deal la vale, mâncare cât cuprinde. Nu și anul acesta. 4 ore de mers pe jos, pe stâncă, pe plajă, la deal, la vale, printre ferme, câmpii pline de oi, miei, vaci, lacuri cu lebede, pe scurt Seven Sisters.

ss13

Seven Sisters: sub asediul m?rii

Nu că aș fi refuzat niște cozonac. Da’ de unde?! Am fost super bucuroasă când am găsit în Sainsbury cabanos, era la raionul cu produse poloneze. Visez la ziua în care Londra va fi atât de plină de români încât Sainsbury va fi nevoit să se aprovizioneze cu pască, cozonaci, vopsea de ouă și foi de vie pentru sarmale. Dar până atunci să revenim la stâncile albe scăldate de valuri albastre. (între timp m-am lămurit, se găsesc de toate pe aici, bani să ai! și apoi de ce să dau banii pe toate prostiile cu E-uri când pot să fac și eu acasă 🙂 

Seven Sisters Country Park e la cel mult două ore și 30 de lire de Londra, cu trenul sau cu mașina, plănuiesem mai de mult să dăm o fugă, inițial am vrut să mergem în Cotswolds, dar e mai complicat, deci au câștigat stâncile de calcar. Și noi. Anglia rurală e de o frumusețe greu de descris.

ss1

ss2

 

ss5

ss6

Ne-am cazat în Eastbourne și de acolo am urcat în autobuz, direcția Seven Sisters. Știam că mașinile nu au voie în parc, că e ceva de mers până la plajă (de unde am început urcarea), dar mă gândeam că e cel mult vreo jumătate de oră. Mai pune un pic. O oră de mers lejer până în vârf. Noi am ales traseul spre plajă, mai e unul prin parc.

Bun și acum ce facem? Planul inițial era să revenim la autobuz și să ne dăm jos la Beachy Head. Dar am zis că decât să ne întoarcem o oră pe același traseu mai bine profităm de zi, excelentă (ne-am bronzat ca tractoriștii) și de peisaj. Și am meeers…până aici:

ss7

Ba chiar și mai departe, după turnul de  observație, cel care abia se vede, până la Beachy Head.

Apropo, turnul acela nu pare cine știe ce, dar e faimos. A fost construit pentru că navele se loveau de stânci, s-a dovedit cam ineficient și a fost abandonat, așa a apărut cel de jos, de pe plajă, a fost închiriat de BBC pentru un serial, ba chiar a apărut în James Bond în 87.

ss8

După alte doua ore de mers, din vârf de stâncă, peste dealurile în valuri, am ajuns la Birling Gap. Acolo e și un mic restaurant, am prins puteri cu niște apă, un sandwich și o prăji cu nucă (mâncarea englezilor mi s-a pus pe suflet, nu-mi mai trebuie nici dacă mor de foame) și am plecat spre turn. Deși la Burling Gap ajunge și autobuzul, 13 X, era în stație și ne cam făcea cu ochiul. Dar am zis că mergem la Beachy Head deci hai la drum!

ss9 birling gap

După vreo 40 de minute am ajuns la Beachy Head. De acolo se vedea Eastbourne în toată splendoarea și cred că în cel mult o oră ajungeam la hotel. Dar am zis că 4 ore sunt de ajuns pentru niște leneși ca noi așa că ne-am dus în stația de autobuz (cam 20 de minute din vârf de deal). Oricum, ne-am uimit până și pe noi, am zis că ne-am luat revanșa pentru toate drumețiile pe care am zis că le facem și nu le-am mai făcut (cum ar fi golfurile de lângă Marsilia și Sainte Victoire).

ss10 eatsbourne

ss11

Cum ajungeți la Seven Sisters? Noi am luat trenul de la London Victoria către Eastbourne și de acolo autobuzul – 12, 12 A, 13 sau 13X , maximum jumătate de oră. Toate autobuzele leagă Eastbourne de Brigton, deci puteți merge de la Londra la Brighton, cel mult o oră cu trenul, și de acolo luați autobuzul.  Programul autobuzelor AICI.

Un bilet costă 2,6 lire, dar există varianta all day ticket, valabil în toată regiunea East Sussex-Kent (adică puteți merge cu același bilet de la Eastbourne la Brighton, Dover, Hastings, etc și vă puteți opri unde vreți pe parcurs). E 6 lire de persoană. Și există varianta family ticket, 2 adulți și până la 3 copii, 1o lire. Noi eram doar doi adulți deci șoferul ne-a recomandat family ticket, citez e cea mai ieftină variantă. De la Brighton, e mai ieftin dacă luați biletul de la ghișeul din fața gării decât de la șofer, un all day ticket la șofer era 7 lire, la ghișeu era 4,5 lire. Autobuzele spre parc plecau din fața gării numai că acum se lucrează și stația e lângă mall, mai bine întrebați când ajungeți. 

Un bilet de tren până la Brighton, dus-întors, poate costa și 10 lire. Ceea ce e super ieftin, adică mergi de 4 ori cu metroul prin Londra și pa pa 10 lire, asta dacă ai oyster. Noi ne-am luat bilet și ne-am trezit că ne-a dat dus-întors, voiam doar dus că era gata vacanța. M-am dus la casă să mă lămuresc, să-mi dea banii înapoi, domle. Biletul retur era 20 de pence. Deci mi-era dator national rail-ul cu 40 de pence. Nu ne-am mai deranjat. Dacă sunteți mai mulți, nu luați biletele câte unul (online) ci la pachet, ca grup aveți reducere. Noi am fost și 4 la preț de 2.

Până la Eastbourne biletul costă în jur de 26 de lire. Și vorbesc serios, de la Eastbourne se poate și pe jos, dacă am putut noi care avem antrenament cât melcul… La Brigthton sau Eastbourne se poate ajunge și cu autobuzul, National Express, de obicei e ceva mai ieftin ca trenul, dar face mai mult.

 

Vă recomand, dacă ajungeți la Londra și stați mai multe zile, să mergeți la Seven Sisters Country Park. E locul perfect să Take nothing but pictures…Leave nothing but footprints…Kill nothing but time…

 

PS: încălțăminte comodă, apă, poate chiar ceva de mâncare. Picnic pe stâncile albe. Nu sună rău așa-i?

Am scris si pe blogul Adevarul despre ce poti vedea langa Londra, 14 locuri aflate la cel mult 2 ore, cu trenul, autobuzul sau masina