Am zis că dacă tot a ajuns primăvara și la Londra să dăm o fugă până la Stonehenge. Am luat bilete pentru un tur cu autocarul Bath – Stonehenge – Salisbury. Și am tras trei concluzii: tururile organizate nu-s de mine, misterul pietrelor m-a cam lăsat rece …ca piatra, și sfârșitul lui aprilie nu e o garanție că chiar e primăvară.

stonehenge

Stonehenge e la cel mult două ore de Londra, cu mașina. Dar ce te faci când n-ai mașină? Poate închiriezi una. Poate, dar noi încă ne chinuim să traversăm strada, ce să mai vorbim de condus pe invers. Un trip organizat, cu autocarul, pare o idee bună. Iar dacă stai în Londra doar câteva zile și vrei să vezi cât mai multe locuri atunci pare a fi cea mai bună soluție.

Nu a fost atât de rău pe cât mă așteptam (că eram precisă că nu o să-mi placă) deoarece am fost puțini, 17 persoane în tot autocarul, dar nu cred că mai repet experiența. Prea pe fugă, prea setat doar pe obiective turistice. Aveți 45 de minute! Asta la Stonehenge, ceea ce nu-i rău, că nu stai nici atât dacă e rece. Situl e pe un deal nu foarte înalt, dar nu e nimic în jur care să țină piept vântului. Nu știu dacă am stat 45 de minute, era frig rău, cam ca iarna în Sudul Franței (oricum, slavă Domnului că nu a plouat). Dar o oră jumătate la Bath mi se pare crimă.

Plus că mie nu-mi place să stau după ceas, cât e, am timp, n-am, hai repede înapoi. Depinde de fiecare, evident, eu nu-s de tururi de astea, e clar. Probabil că trebuia să luam cel mult două locații, dar am vrut musai să văd și Salisbury și nu am găsit tur doar pentru Salisbury și Stonehenge.

Și mi s-a părut maxim la final când ghidul, un englez nesărat, ne-a anunțat că se obișnuiește să se lase bacșiș. Asta în condițiile în care un tur de ăla e minimum 65 de lire de persoană. Hai pa!

Anglia veche: Salisbury

 

Sunt trei firme care organizează excursii din Londra către Stonehenge, de obicei combinat cu cel puțin încă o locație: Evans Evans, cu  ei am fost noi, Golden Tours și Premium Tours (ei au și Stonehenge simplu, minimum 30 de lire, intrarea in sit inclusă). Unii au și biletele incluse, cel mai mic preț era 65 de lire (la Golden Tours, dar nu mai aveau bilete pentru ziua respectivă), cu intrarea la Stonehenge, băile romane și catedrala din Salisbury, alții te lasă să alegi dacă vrei să intri la toate sau numai la unele. Așa am fost noi, 83 de lire excursia, pentru 2 persoane, și 53 biletele de intare în toate cele 3 locații pomenite, tot pentru 2 persoane. Un car de bani.

Pe cont propriu, dacă nu aveți mașină, există două variante pentru Stonehenge, tren sau autobuz. Cea din urmă e mai ieftină. National Express, cam 3 ore, cel mai ieftin bilet e 5 lire. Dar nu vă duce la sit, ci la Salisbury. De acolo puteți lua autobuzul local care nici el nu ajunge la Stonehenge, doar până la Amesbury și de acolo pe jos, înțeleg că vreo 30 de minute maximum. Sau luați Stonehenge Tour Bus din fața gării. 12 lire călătoria, sau 20 cu tot cu biletul de intrare la sit, plus Old Sarum, adică vechiul Salisbury. Găsiți AICI orar și prețuri.

Cu trenul nu cred că găsiți bilet mai ieftin de 35 de lire de persoană, verificați AICI. Și apoi la fel, de la gara din Salisbury, autobuzul, privat sau local. Adăugați și biletul de intrare în sit, 8 lire de persoană.

Nu te poți plimba printre pietre, eu așa credeam (dooh), sunt înconjurate cu o frânghie, ceea ce e și normal că s-or găsi unii să se urce pe ele. Se văd și de afară, adică erau oameni care nu au mai dat banii pe intrare, se uitau prin gardul de sârmă, dacă te ridici pe vârfuri ești mai înalt decât gardul. Parcarea e la 2 minute de sit și e gratuită.

 

IMG_6274.JPG IMG_6289.JPG IMG_6251.JPG IMG_6273.JPG IMG_6279.JPG IMG_6305.JPG IMG_6294.JPG IMG_6297.JPG

Despre Stonehenge ce să vă zic, ce probabil știți deja. Că are cam 5 000 de ani, că nu știe încă nimeni cum au cărat oamenii ăia tone de pietre până acolo, unele au 4 tone!, unele se pare că au fost aduse de la 200 de mile depărtare, de ce tocmai acolo, că a fost ba loc de rugăciune, ba calendar, ba cimitir, ba templu al soarelui. Ce nu știam e că situl a intrat de câțiva ani în posesia familiei regale, a fost proprietate privată, s-a vândut de la unul la altul prin licitație. Un domn cu dare de mână l-a cumpărat pentru soția lui care l-a donat apoi familiei regale. Trag concluzia că nu i-a plăcut cadoul, vorba ghidului, wrong kind of stones.

Eu mă întreb dacă chiar așa arăta situl ăla ținând cont că e vechi de mii de ani și că a fost pe zeci de mâini. Dacă pietrele alea sunt chiar atât de vechi sau le-a mai adus/așezat unul altul. Dar se pare că au analizat nu știu ce amprente de carbon și reiese că așa ar fi fost așezate și sunt vechi de aproximativ 5 milenii (au fost mult mai multe pietre, dar au mai dispărut, probabil cele mai ușoare).

 

Mi-a plăcut mult Bath. Nici Salisbury nu-i rău deloc. Și m-au terminat întinderile parcă interminabile de verde. Nu tu case, nu tu porumb sau mai știu eu ce, doar iarbă. Cât vezi cu ochii câmpie made in England. Superb.

 

IMG_6288.JPG IMG_6316.JPG

 

PS. Chiar a venit primăvara la Londra numai că e capricioasă rău. V-am mai zis eu că orașul se schimbă radical când nu plouă sau nu e mohorât, parcă e alt loc. O altă Londra. Găsiți poze cu ea pe pagina de facebook a vacanțelor.

 

PS 2: am scris si pe blogul Adevarul despre ce poti vedea langa Londra, 14 locuri aflate la cel mult 2 ore, cu trenul, autobuzul sau masina

!News flash: Stonehenge’s new visitor centre opens Wednesday in time for the winter solstice, hoping to provide an improved experience for the million tourists that flock annually to Britain’s most famous prehistoric monument. Entry prices for Stonehenge have now nearly doubled from £8 to £13.90. (euronews/ decembrie 3013)