Da, există vară la Londra! Nu-i ca vara de România, și mai apar reprize de toamnă din senin, dar e vară. Au fost câteva zile atât de calde, am zis că mor la 30 de grade, de am început să mă întreb ce m-oi face în București, în mijlocul lui august. E clar, m-a stricat Londra asta de tot, dacă nici canicula n-o mai suport…

Când e prea cald (Doamne, n-am crezut că o să zic așa ceva!) dăm fuga la Kew Gardens. Grădinile nu-s atât de faine ca primăvara, dar am găsit un loc perfect pentru picnic. Și chiar dacă lanurile nu-s pline de narcise, sunt mai mult uscate decât verzi, și cireșii s-au dus demult, tot mai găsești câte o minunăție. De exemplu asta:

IMAG14.jpg

N-am văzut în viața mea nuferi atât de mari. Ating și 2,5 metri, în diametru, au intrat și în cartea recordurilor. De obicei cresc în Sudul Americii. Noroc de Kew, că până oi ajunge eu în pădurea amazoniană…

În timp ce căscam gura pe acolo, am auzit ghidul grădinii cum povestea despre un nufăr furat. Și evident că m-am întrebat cum naiba, cum l-a luat? unde l-a băgat? că e uriaș. De fapt era vorba despre cel mai mic nufăr din lume, cât un bănuț, e foarte rar, nu mai crește în mediul lui natural (Africa) de vreo doi ani. Deci bănuiesc că cine l-a luat a știut ce face. Detalii despre bilete și program la Kew Gardens aici.

IMAG140.jpg

Ce mai poți face vara la Londra? Plajă! Șoc! Cum dă căldura, apare nisipul. Pe malul Tamisei, la South Bank, deși e mai mult loc de joacă pentru cei mici, și în Camden (acolo nu-i de copii). Dacă aveți copii vă recomand să dați o fugă la Victoria și Albert, în Kensington, curtea interioară are un fel de piscină, e plină de mititei în fiecare week-end cald. Oricum soare să fie că locuri de plajă se găsesc. De exemplu în parc, cu șezlong sau fără.

Și dacă tot veni vorba de parcuri, Regent s Parc e simpatic vara, pentru grădina de trandafiri. Tot în Regent s park e și grădina zoologică. Se laudă anul ăsta cu 3 tigrișori de Sumatra. Vorba reclamei, cresc repede deci hurry. Info despre bilete aici. Tigrii sumatrani sunt foarte rari, pe cale de dispariție din păcate (ar mai fi vreo 300 rămași). Și tot în Regent s Park puteți merge la teatru în aer liber.

Evident că nu pot să nu vă trimit iar în Richmond, nu neapărat în parc ci în cartier (my favourite). Vă recomand mai ales zona Richmond bridge, pe malul Tamisei, sau Richmond hill, spre Petersham meadows.

rich.jpg

Nici anul ăsta nu prind Notting Hill Carnival, e între 23 și 25 august. Dacă ești la Londra la final de august vezi detalii despre program aici.

Luna asta s-a redeschis Imperial War Museum, a fost închis pentru renovare. După 6 luni și 40 de milioane de lire muzeul și-a redeschis porțile ca să marcheze 100 de ani de la primul război mondial. Singurul lucru care mă interesează pe mine acolo e galeria spionilor, poate dau o fugă zilele astea. Găsiți informații despre program pe site-ul muzeului, intrarea e liberă.

Cu aceeași ocazie Tower of London s-a umplut de maci. Macul e simbolul remembrance day, e asociat aici cu armata, cu soldații.

tower l.jpg

Sunt peste 800 000 de maci de ceramică, săptămâna trecută abia îi puneau (vă dați seama câta treabă să pui cu mâna atâția maci?). Vor sta la turnul Londrei până pe 11 noiembrie. Macii pot fi cumpărați, prețul pleacă de la 25 de lire.

Ca în fiecare vară, Buckingham Palace primește vizitatori, până pe 28 septembrie. Dacă vreți să vedeți mai mult decât schimbarea gărzii și exteriorul (care fie vorba între noi e modest comparat cu alte palate regale), găsiți informații despre bilete și evenimente aici.

De câteva săptămâni, prin centru, au apărut niște bănci colorate, tare simpatice. Se pare că e un proiect ce vrea să încurajeze cititul. Sunt 50 de cărți în formă de bănci, dedicate autorilor sau personajelor ce au avut legătură cu Londra. Așa că te poți pune cu burta pe carte la propriu (sau cu dosul:-p).

banca-carte.jpg

În rest…muzee (că tot sunt gratuite și au aer condiționat:-p), piețe (găsiți câteva pe blog, la secțiunea Londra), musical-uri și teatru.

Dacă sunteți fan Carey Mulligan aveți ocazia s-o vedeți live la Wyndham’s Theatre, până pe 23 august. Noi am fost acum câteva săptămâni, nu mă omor după Carey Mulligan, deși mi-a plăcut în An Education, dar am vrut să-l văd pe Bill Nighy. Nu mi-a plăcut piesa, mi s-a părut așa…corectă și atât, nu mi-a transmis nimic. Dar asta e doar opinia mea neavizată, are recenzii bune.

Cui în plac Gilliam Anderson sau Ben Foster să treacă pe la Young Vic, joacă în A Streetcar Named Desire, până pe 19 septembrie. Pe mine parcă mă tentează The Crucible, la Old Vic, cu Richard Armitage. O să văd dacă iau bilete, am timp până pe 13 septembrie. Și tot la Old Vic, pe 22 septembrie, revine Kristin Scott Thomas (Electra, până pe 20 decembrie/am văzut-o anul trecut, genială și pe scenă și la tv). La Trafalgar Studios Martin Freeman e Richard al 3-lea, până pe 27 septembrie, iar pe 17 noiembrie Ronan Keating urcă pe scenă la Phoenix Theatre. Dar deja am ajuns la toamnă și nu vreau să mă gândesc. E încă vară!

londra, iulie 2014

PS: Mai multe poze, făcute de curând, găsiți pe pagina de Facebook a vacanțelor.

Citește și Ce vezi gratis la Londra, Unde mănânci ieftin la Londra, la ce să te aștepți când vii prima oară la Londra.

Iar dacă stai mai multe zile … Ce vezi lângă Londra