IMG_3446IMG_3509

Wekend-ul acesta Londra a fost pe rând stăpânită de ruși și de irlandezi. Sâmbătă a fost Maslenitsa, festivalul prin care rușii întâmpină primăvara, iar dumincă a fost St Patrick. O să încep cu irlandezii deoarece parada lor a fost mai spectaculoasă, au fost mai mulți și mai veseli, și pentru că îmi place verdele. Deși culmea, nu am găsit nimic verde prin casă, nici măcar o eșarfă (nu mi-am adus încă toate catrafusele). Aveam o haină verde însă e cam subțire și nu aș fi vrut să îmi înghețe toate cele, nici măcar de dragul irlandezilor. Ciudată vreme. Acum e soare, deodată se pune pe ploaie, apoi iar soare, din senin viscol în toată regula, cu ninsoare, acum două zile a dat cu tunete și fulgere, azi iar se lupta ploaia cu soarele pentru supremație… Mă termină umezeala asta și cea mai mare greșeală e să ies din casă fără umbrelă. Dar să revenim la St Patrick.

Din câte înțeleg eu Patrick ăsta nici măcar nu-i irish, e british, culmea, a stat în Irlanda doar pentru că asta era datoria lui (să îi aducă pe irlandezi pe calea cea dreaptă, a creștinismului), nu a introdus creștinismul în țară, era deja pătruns, dar l-a răspândit, deci nu prea pricep eu de unde atașamentul acesta al irlandezilor. Dar nici nu contează, important e că e o zi de sărbătoare, de voie bună, deși e ziua când St Patrick a murit.

Nu știu câți irlandezi au fost ieri la paradă, pot doar să vă spun că zona Piccadilly era verde. Și zicea un domn care a deschis festivitatea, un reprezentant al comunității, că ar fi cea mai mare paradă după cea din Dublin. E adevărat că au pus umărul și alții, la parada care parcă nu se mai termina, au participat și englezi, indieni, africani și bolivieni.

IMG_3527 IMG_3540 IMG_3556 IMG_3633

Au rezistat oamenii ăia deși gradele nu erau deloc generoase și mai și ploua. Pe noi ne-a fugărit ploaia. Cu o zi înainte, la ruși, ne-a venit de hac frigul. Eu nu zic, oi fi și eu prea friguroasă, dar nici ăștia nu-s zdraveni. Niște domnișoare cu fuste scurte, fără ciorapi, cu balerini sau chiar sandale!, niște domnișori în cămașă, mi-era frig numai cât mă uitam la ei. Și mă întrebam cum oare rezistam, când lucram, iarna în România, la proteste, în fața Ministerului Muncii, Guvernului, pe la drumuri blocate de zăpadă, la parade de 1 decembrie și alte cele? Și apoi mi-a adus aminte că am făcut pneumonie, că eram mereu răcită cobză. Plus că după doi de ani de Sud de Franța…Vorba unui clasic în viață, ne-a stricat de tot Franța aia.

IMG_3481

Rușilor cred că li se pare cald la Londra. Erau la fel de despuiați. Oricum după un vin fiert urcă gradele. Nu vodkă, nu am văzut, vindeau doar vin și produse tradiționale. Cam scumpe, am dat 4 lire pe o blini (sper că e feminim), un fel de gogoașă cu brânză. Aveau și niște  păpuși matroska superbe, și alte chestii colorate și deosebit de frumoase, lucrate în lemn, dar erau extrem de scumpe.

IMG_3454 IMG_3477

Știu că ar fi trebuit să vină și bunicuțele de la Eurovision, nu au ajuns, nu știu de ce, au explicat ei acolo ceva dar nu am priceput nimic, rusa mea se rezumă la câteva cuvinte, le număr pe degete. Mi-a plăcut muzica, și nu doar mie:

IMG_3437

Ambele evenimente au avut loc în Trafalquar Square, au schimbat galbenul cu verde, vinul cu berea, și plăcintele cu pudding.

Englezii deja se pregătesc pentru St George, am văzut oferte la baruri, deși mai e până pe 23 aprilie. Poate atunci o fi mai cald.

PS: mai multe poze pe facebook.