Nici bine n-am ajuns sus că au început să ne bipuie telefoanele. Eram deja în roaming, welcome to France! Ce n-a reușit Napoleon, a reușit rețeaua.

Se pare că semnalul francezilor e atât de puternic încât trece canalul și revendică stâncile din Dover. Nu știu sincer cum pot suporta englezii o așa rușine, mai ales că Dover și stâncile lui albe au ținut la distanță francezii când Napoleon se gândea serios să treacă apa și să cucerească Anglia.

Astăzi francezii trec canalul frecvent. Nu mai vor pamântul englezilor, doar banii lor, piețele sunt pline de produse franțuzești. Ceea ce nu-i rău deloc, la câte porcării mănâncă oamenii ăștia. Atât de mulți francezi sunt în Dover încât mai toate indicatoarele sunt în engleză și franceză. Ba chiar sunt și buticuri franțuzești, plus că restaurantele servesc și bucate a la France (bouillabaisse, de exemplu). Napoleon ar fi mândru.

IMG_7664, dover

Eu de Seven Sisters n-am auzit până n-am ajuns la Londra, dar de White Cliffs of Dover știam. Cum și de unde, habar n-am. Și deși sunt mai vestite decât cele de la Seven Sisters, parcă tot la surori e mai fain. Nu știu de ce, nu sunt foarte diferite, poate pentru că prima oară am fost la cele de lângă Brighton. La Seven Sisters ai  mai multe locuri unde poți coborî spre plajă, plus că traseul e ceva mai solicitant, la Dover e mai facil, sunt cărări peste tot. La Seven Sisters e plin de ferme, deci stâncile sunt foarte populate prin unele părți – oi, vaci, iepuri, lebede, cocostârci, nu doar turiști. La Dover în schimb pasc caii și e ceva mai aglomerat, poate și pentru că traseele sunt mai accesibile.

Dar nu mă mir că stâncile albe de la Dover sunt mai cunoscute, stau la poarta de intrare în Marea Britanie, au poziție strategică, au fost folosite în ambele războaie mondiale. Încă din epoca de fier ar fi existat fortificații pe stâncile de calcar. Castelul, ce veghează canalul îngust care desparte regatul de Europa, e vechi din secolul 11, evident că au mai distrus/adăugat de-a lungul timpului.

IMG_7753_fhdr, doverIMG_7696_fhdr, doverIMG_7669, doverIMG_7677, doverIMG_7726, dover

Stâncile sunt încă albe pentru că erodează natural, acolo unde au făcut diguri, pentru port sau pentru calea ferată, sunt verzi sau maronii. Asta apropo de ce ziceau cei de la National Trust, care dețin ambele părți de coastă, că stâncile trebuie lăsate să erodeze natural chiar dacă asta înseamnă că vor ajunge în mare, de unde au și ieșit, și Anglia va fi tot mai departe de Franța. În ultimii ani, din cauza vremii capricioase, bucăți întregi de stânci se prăbușesc în apă. Ultima oară marea și-a luat tributul în iarna lui 2012.

N-am coborât la plajă de pe white cliffs, există la un moment dat o scară destul de abruptă ce duce la o fâșie de pământ, dar am admirat de sus stânca ce își împrăștie albul în mare.

IMG_7679, dover

Am mai scris AICI despre ce faci la Dover. Și, cum spuneam și în postul precedent, sunt destule de văzut și de făcut chiar dacă orașul nu e extraordinar și e destul de aglomerat.

__________________

Dover e la aproximativ o oră de Londra, St Pancras, deși sunt trenuri care fac și două ore, biletul costă în jur de 30 de lire, dus-întors. Gara e la cel mult jumătate de oră de baza stâncilor, lângă plajă, vis-a vis de stația de ferry. Tot atât e și până la castel.

Citește și Seven Sisters, sub asediul mării