Când vorbești despre ce vezi lângă Londra nu poți omite Windsor. Nu numai că e reședință regală, dar e și un orășel fermecător. Și, dacă tot ai ajuns în Windsor, dă o fugă și la vecinul Eton. Le despart un pod și vreo 15 minute de mers lejer.

Windsor e cunoscut mai ales pentru castelul familiei regale britanice, cel mai vechi și cel mai mare castel locuit din lume. Însă e mai mult decât atât. Fostul sat saxon s-a transformat într-un oraș foarte elegant, cochet, plin de case vechi, de flori colorate, de lebede care se învârt pe lângă faleza ce însoțește Tamisa. Ți-l recomand, dacă stai mai multe zile la Londra – e la cel mult o oră cu trenul (unele fac chiar și jumătate de oră) iar biletul dus-întors costă aproximativ 10 lire (orar și prețuri aici).

Noi am ajuns la Windsor într-o zi cu soare, deci am zis profităm de vreme, castelul altădată (aștept niște musafiri amatori de casa reginei:D). Imediat ce am ieșit din clădirea gării, transformată ingenios într-un fel de mall plin de shop-uri și restaurante, am dat nas în nas cu regina Victoria, paznicul castelului. Asta după ce tocmai trecusem de Kate care îl suna de zor pe William.

La doi pași de palatul regal e primăria, Guildhall, poate fi vizitată în schimbul a 2 lire (înțeleg că acolo s-a căsătorit Charles în 2005, who cares?!), și imediat după primărie e biserica, The Parish Church of St. John The Baptist, ridicată în 1822 pe locul unei biserici medievale, saxonă/normandă (poate fi vizitată gratuit). Dar, până acolo, nu rata străduțele înguste, pline de terase și case vechi. Cam atât de vechi:

Iar în dreapta străzii principale, în drum spre biserică, vei vedea altă stradă plină de magazine. Bani să ai. Și dacă tot am pomenit de terase, prețurile sunt cam la fel ca în Londra, ca-n centru adică. M-am uitat de curiozitate în geamul unei agenții imobiliare și am văzut că și chiriile sunt cam la fel, asta e, vrei să stai lângă regină…

Am fost inspirați să sărim peste vizita la castel, era rândul cât long walk-ul (explic acuși). Te sfatuiesc să iei bilete online (17,75 lire), e mai simplu, există rânduri și intrări separate pentru cei care cumpără pe net.

windsor

Așadar Long Walk. Ce-o fi domnule asta? Am văzut indicator, hai să vedem! E chiar ce zice, o plimbare luuuuungă. O cărare parcă interminabilă prin parcul uriaș ce odată era locul de vânătoare al domnilor cu sânge albastru. Am vrut inițial să ajungem la statuia din capăt….hai să stăm un pic pe iarbă…ce bine e! Deci mai scoală dacă poți, ne-am oprit la jumătatea drumului. Unii au ales calea mai ușoară – trăsura.

Dacă tot n-am dat gata plimbarea lungă am zis să dăm o raită pe malul Tamisei. E plin de bărci și de lebede care tăbărăsc pe oricine are un colț de pâine. În cazul în care vrei să vezi orașul din barcă plătești între 5 și 9 lire (40 de minute sau 2 ore). E și un autobuz turistic, dar eu zic că nu merită banii, într-o oră vezi centrul Windsorului și treci și apa, în Eton.

Să trecem așadar Tamisa. Eton e mai modest decât Windsor. Dar și mai liniștit, dacă nu găsești loc la restaurantele din orașul regal sigur vei găsi o masă liberă în Eton. M-a surprins, imediat ce am trecut podul, pustietatea din Eton după agitația de la vecin.

Colegiul, Eton College, fondat în 1440 de Henry al VI-lea, era închis. E a doua cea mai veche școală publică din Anglia, după cea din Winchester, și poate fi vizitată din martie până în octombrie (7,5 lire). Mai e și un muzeu în Eton, Natural History Museum, ce poate fi vizitat gratis, dar e deschis numai în anumite zile și parcă numai de la ora 14.00.

Pe scurt, cam totul era închis în ziua aia, poate pentru că era duminică, dar chiar și așa a fost o plimbare excelentă, chiar și fără a vedea apartamentele regale sau orașul din balconul castelului. Nu mai zic că la un moment dat am văzut un indicator către Ascot și ne-am gândit noi hmmm, oare o fi departe, pe jos? E, cam 2 ore. Ne-am liniștit (există autobuz, din centru, 702 parcă).

PS. În Windsor mai poți vizita grădinile Savill, ar fi unele dintre cele mai mari din Anglia, biletul costă 9 lire (în decembrie e gratuit). Poți vedea o bucată din schimbarea gărzii, doar cum intră garda regală în palat, restul spectacolului e pentru cei care au plătit bilet de intrare în castel (detalii aici). Și, dacă ai rămas copil, sau ai unul,doi, poți merge la Legoland, e la cel mult 15 minute de Windsor (sunt autobuze).

La aproximativ o oră de Windsor e Oxford, cu trenul. La jumătate de oră, maximum 40 de minute, e Reading (ambele cu schimbare la Slough).