Întotdeauna am fost de părere că o așezare prin care trece un fir de apă, cât o fi el de anemic, are un farmec aparte, e mai frumoasă decât una … uscată. Iar dacă mai există și un punct de unde poți admira orașul/satul de sus, ei bine atunci locul acela e aproape perfect. York are toate astea și ceva în plus – unele dintre cele mai pitorești și mai bine păstrate străduțe medievale din lume.

york

York e o îmbinare de vestigii romane, saxone, vikinge, georgiene și victoriene. A ținut pasul cu vremurile, însă noul nu și-a băgat foarte tare nasul așa că te cam simți ca într-un târg medieval. Ca să fie tacâmul complet, am nimerit și la o sărbătoare a obiceiurilor tradiționale.

Centrul vechi, da vechi rău, unele case au și 700 de ani, e atracția principală. The Shambles se numește strada pe care măcelarii își expuneau marfa prin 1300, 1400, și mai toate clădirile datează din perioada aceea. Casele mici sunt atât de încovoiate de ani încât parcă mai au un pic și se unesc una cu alta peste straduța îngustă. Ne-am adăpostit de ploaie într-o astfel de clădire, o cafenea, se pare că e a doua cea mai veche clădire din York, și e bântuită, buhuhu. Cică, dacă te uiți în oglindă, apare un nene bărbos și roșcat. N-a vrut să iasă când am fost noi, am văzut doar un porc, într-un tablou pe peretele opus:-p

Râul Ouse, care taie fosta așezare medievală, a fost folosit încă de pe vremea romanilor. Acum nu mai duce mărfuri, ci mai mult bărci cu turiști.  Dacă vrei să vezi orașul de pe apă, găsești aici program și prețuri (minimum 7 lire). Și pentru că tot vorbeam de admirat York de sus – vezi orasul în toată splendoarea de pe vechile ziduri (gratuit/au mai bine de 3 kilometri, se pare că îți trebuie vreo 2 ore să mergi de jur împrejur, noi am mers vreo oră, ne-a fugărit ploaia), din Clifford’s Tower (5 lire/ turnul original, ridicat de William Cuceritorul, a ars, cel actual datează din secolul 13, de pe vremea lui Henric al 3-lea), sau din turnul catedralei (5 lire).

Ce poți vizita la York (deși orașul în sine e deosebit de frumos, nu-i nevoie să intri nicăieri):

  • <catedrala – York Minster (vreo 2 000 de ani de istorie și arhitectură), 15 lire cu tot cu turn, 10 fără
  • <muzeul căilor ferate  – gratis 
  • <Yorkshire Museum – 7,5 lire, gratis pentru copii
  • <Jorvik, muzeul vikingilor – 10 lire (așa se numea York pe vremea vikingilor)
  • <castle museum – 9,5 lire

Noi am intrat la muzeul căilor ferate, de lângă gară, pentru că odată cu noi a ajuns și ploaia. Railway museum nu e foarte mare, dar e foarte bogat, sunt acolo mii de bucăți de istorie, mii de fragmente de povești. Trenuri mai vechi sau mai noi, locomotive (unele desfăcute, tăiate, pentru a arăta sistemul de funcționare), semne folosite odinioară în gări sau pe trenuri, afișe publicitare, panouri, bagaje, mobilier, peroane întregi reconstituite (de fapt muzeul e găzduit de vechea gară din York), parcă ne-am întors în timp.

Mi-au atras atenția Flying Scotsman (povestea, căci locomotiva e la reparat) și trenurile regale. Flying Scotsman, zic englezii, e una dintre cele mai vestite locomotive din lume, e veche din 1923 și trăgea după ea vagoanele cu amatori de Londra sau Edinburgh. Deși era una dintre cele mai puternice locomotive (dacă n-o fi fost chiar cea mai puternică), lega cele două capitale în mai bine de 10 ore. În 1928 a fost modificată astfel încât personalul se putea schimba fără a opri trenul, așa că, pentru prima oară în istorie, drumul Londra-Edinburgh a fost făcut fără nicio oprire. Și de la aproape 11 ore durata s-a redus la 8 ore. Un an mai târziu, Scotsman a atins viteza record de 100 de  mile pe oră, Londra s-a mai apropiat de Edinburgh cu vreo oră. Acum ajungi dintr-o capitală în cealaltă în 4 ore (am fost și noi, 4 ore nu-i mult, vorba aia, is vreo 650 de kilometri).

Flying Scotsman a fost scoasă la pensie în 1963, a trecut de la stat la privat și înapoi (cumpărată cu bani din donațiile englezilor), a păpat milioane de lire cu reparațiile, acum e trasă pe dreapta și, spun cei de la muzeu, după ce va fi reparată va fi back in business (se pare că în septembrie anul viitor/ dacă vă pasionează trenurile și aveți timp, găsiți aici un material difuzat de BBC în 1968).

Sunt și câteva trenuri regale expuse la York, din păcate am ratat turul cu ghid așa că doar am căscat gura prin geamuri. Nu vă puteți închipui ce mobilier au în ele, sunt mini palate pe roți.

Ce vezi lângă York 

  • <North York Moors sau la Moorlands, dacă stai mai multe zile și ești iubitor de natură
  • <Yorkshire air museum – 8 lire (autobuzul 36 merge acolo, pleacă din centrul orașului)
  • <Castle Howard –  cam jumătate de oră cu mașina, sunt și autobuze, locale sau private (14 lire costă biletul de intrare)
  • <Harewood, casa și domeniul – 14 lire (de obicei online e mai ieftin)
  • <are și lavandă Yorkshire-ul, păi dacă știam eu … aproape de castle Howard, la vreo 40 de minute de York, e ferma de lavandă
  • <Rievaulx Abbey, Byland abbey, Pickering Castle, Helmsley Castle, Kirkham Priory – pentru acces și bilete intrați pe site ul English heritage.

 

De obicei, un bilet de tren de la Londra la York costă cam 50 – 60 de lire de persoană, dus-întors, noi am prins o promoție la East Coast și am mers cu 4o de lire amândoi. Trenul face aproximativ două ore. Noi cumpărăm biletele online (de pe national rail) și le scoatem de la aparatul din gară. Dacă sunteți mai mulți, cu atât mai bine, au reduceri pentru grupuri, de aceea să nu cumpărați biletele câte unul, ci la pachet. La aparatele din gară varianta asta nu funcționează tot timpul, noi când am fost la Oxford am fost nevoiți să le cumpărăm pe rând, câte una bucată, pentru că la 3 bilete îmi scuipa toți banii înapoi, vreo 70 de lire, în monede de câte o liră, și la casă era coada măricică.

 

PS:Alte locuri aproape de Londra, cu trenul: CE VEZI LÂNGĂ LONDRA