Întotdeauna am fost de părere că o așezare prin care trece un fir de apă, cât o fi el de anemic, are un farmec aparte, e mai frumoasă decât una … uscată. Iar dacă mai există și un punct de unde poți admira orașul/satul de sus… ei bine atunci locul acela e aproape perfect. York are toate astea și ceva în plus – unele dintre cele mai pitorești și mai bine păstrate străduțe medievale din lume.

york

York e o îmbinare de vestigii romane, saxone, vikinge, georgiene și victoriene. A ținut pasul cu vremurile, însă noul nu și-a băgat foarte tare nasul așa că te cam simți ca într-un târg medieval. Ca să fie tacâmul complet, am nimerit și la o sărbătoare a obiceiurilor tradiționale.

Centrul vechi, da vechi rău, unele case au și 700 de ani, e atracția principală. The Shambles se numește strada pe care măcelarii își expuneau marfa prin 1300, 1400, și mai toate clădirile datează din perioada aceea. Casele mici sunt atât de încovoiate de ani încât parcă mai au un pic și se unesc una cu alta peste straduța îngustă. Ne-am adăpostit de ploaie într-o astfel de clădire, o cafenea, se pare că e a doua cea mai veche clădire din York, și e bântuită, buhuhu. Cică, dacă te uiți în oglindă, apare un nene bărbos și roșcat. N-a vrut să iasă când am fost noi, am văzut doar un porc, într-un tablou pe peretele opus:-p

Râul Ouse, care taie fosta așezare medievală, a fost folosit încă de pe vremea romanilor. Acum nu mai duce mărfuri, ci mai mult bărci cu turiști.  Dacă vrei să vezi orașul de pe apă, găsești aici program și prețuri (minimum 7 lire). Și pentru că tot vorbeam de admirat York de sus – vezi orasul în toată splendoarea de pe vechile ziduri (gratuit/au mai bine de 3 kilometri, se pare că îți trebuie vreo 2 ore să mergi de jur împrejur, noi am mers vreo oră, ne-a fugărit ploaia), din Clifford’s Tower (5 lire/ turnul original, ridicat de William Cuceritorul, a ars, cel actual datează din secolul 13, de pe vremea lui Henric al 3-lea), sau din turnul catedralei (5 lire).

 

IMG_0698.JPG IMG_0765.JPGIMG_0638.JPG IMG_0649.JPG IMG_0657.JPG IMG_0683.JPG IMG_0688.JPG IMG_0692.JPGIMG_0636.JPGIMG_0710.JPG IMG_0762.JPG

 

Ce poți vizita la York (deși orașul în sine e deosebit de frumos, nu-i nevoie să intri nicăieri):

 • catedrala – York Minster (vreo 2 000 de ani de istorie și arhitectură), 15 lire cu tot cu turn, 10 fără
 • muzeul căilor ferate  – gratis (e lângă gară, am povestit aici despre el)
 • Yorkshire Museum – 7,5 lire, gratis pentru copii
 • Jorvik, muzeul vikingilor – 10 lire (așa se numea York pe vremea vikingilor)
 • castle museum – 9,5 lire

 

Ce vezi lângă York 

 • North York Moors sau la Moorlands, dacă stai mai multe zile și ești iubitor de natură
 • Yorkshire air museum – 8 lire (autobuzul 36 merge acolo, pleacă din centrul orașului)
 • Castle Howard –  cam jumătate de oră cu mașina, sunt și autobuze, locale sau private (14 lire costă biletul de intrare)
 • Harewood, casa și domeniul – 14 lire (de obicei online e mai ieftin)
 • are și lavandă Yorkshire-ul, păi dacă știam eu … aproape de castle Howard, la vreo 40 de minute de York, e ferma de lavandă
 • Rievaulx Abbey, Byland abbey, Pickering Castle, Helmsley Castle, Kirkham Priory – pentru acces și bilete intrați pe site ul English heritage.

 

IMG_0726.JPG

 

De obicei, un bilet de tren de la Londra la York costă cam 50 – 60 de lire de persoană, dus-întors, dar noi am prins o promoție la East Coast și am mers cu 4o de lire amândoi. Trenul face aproximativ 2 ore. Noi cumpărăm biletele online (de pe national rail) și le scoatem de la aparatul din gară. Dacă sunteți mai mulți cu atât mai bine, au reduceri pentru grupuri, de aceea să nu cumpărați biletele câte unul, ci la pachet. La aparatele din gară varianta asta nu funcționează tot timpul, noi când am fost la Oxford am fost nevoiți să le cumpărăm pe rând, câte una bucată, pentru că la 3 bilete îmi scuipa toți banii înapoi, vreo 70 de lire, în monede de câte o liră, și la casă era coada măricică.

PS: Mai multe poze pe pagina de facebook a vacanțelor.

 

CE VEZI LÂNGĂ LONDRA