Daca vrei sa explorezi in liniste un oras nou, Gent este locul potrivit. Niciodata atat de aglomerat incat sa iti tulbure vacanta, desi e oras universitar, Gent-ul este ideal pentru cei care iubesc istoria, arhitectura, dar si pulsul rapid al secolului 21. Un amestec de vechi si nou, orasul este plin de cladiri construite cu multi, multi ani in urma, se pare ca este orasul belgian cu cele mai multe cladiri istorice, de biserici si muzee printre care se amesteca zeci de magazine, cladiri de birouri, sedii de firme cunoscute. Cu o istorie bogata, pastrata impecabil in castelul medieval sau in catedrala ridicata acum multe secole, cu fatadele caselor construite parca din mii de bucati de oglinzi sparte, cu barcile care plutesc pe apa, printre salcii, te miri cum de orasul nu este luat cu asalt de turisti.
Prima oara cand am fost la Gent am stat doar un weekend asa ca m-am limitat la a colinda orasul la picior. De data asta am stat mai multe zile si am avut timp sa cunosc orasul ceva mai bine. Cine nu are prea mult timp la dispozitie se poate folosi de ghidul facut de cei de la oficiul de turism, doua ore printre cele mai cunoscute locuri din Gent.
De ce sa mergi la Gent? Din cel putin 9 motive.
1. Si data trecuta si acum am ramas uimita de frumusetea caselor din Gent. Cele mai frumoase sunt cele din port, Graslei pe o parte, Korenlei pe cealalta. Acolo sunt de fapt cele mai vechi cladiri din oras.
2. Si portul e foarte dragut, strajuit de cladiri superbe, incarcate de ani, plin de barci, numai bun pentru o plimbare, o cina (e plin de restaurante) sau o pauza pe pietrele de langa apa, invadate, cand e cald, de studenti si elevi.
3. De data asta am facut si o plimbare cu barca (6 euro, 50 de minute). Am inghetat de frig! Oricum, orasul vazut de pe apa nu e nici pe departe la fel de impresionant ca vazut la pas. Si asta pentru ca riurile iti arata, de cele mai multe ori, doar spatele cladirilor, nu e ca in Bruges.
4. Podul Sint-Michielsbrug. Adevarul e ca de aici ies cele mai faine poze, se vad aproape toate cladirile vechi, apa, barcile, terasele, casele …
5. Catedrala St Bavo. Interesanta, un amestec de stiluri. Poate fi vizitata gratuit si ai voie sa faci poze desi afisele spun altceva (am intrebat, se poate, afisele sunt expirate). Acum am intrat sa vad si The Adoration of the Mystic Lamb, altarul pictat de fratii Van Eyck in 1432. 4 euro biletul. No photo!
6. Gravensteen, Castelul Contilor. Data trecuta l-am vazut doar de afara asa ca acum am zis sa vad si interiorul. Nu pot sa zic ca m-a dat pe spate, in plus, pe langa sala de bal, armuri sau zidurile vechi, am putut admira si o ghilotina sau sala intrumentelor de tortura, cu exemplificari chiar. Ceva frumos. Not! Dar de sus se vede orasul, si asta da, e frumos.
7. Castelul Dracului. E chiar in spatele catedralei. Oficial, Dracul nu a locuit niciodata acolo, se cheama asa pentru ca unul dintre locatari, Gerald, s-a casatorit de 5 ori. Asta nu ar fi fost asa o mare problema daca domnul nu si-ar fi omorat sotia pentru a o lua pe urmatoarea (un fel de Henry al VII lea mai putin celebru). S-a ales cu numele de Gerald Diavolul si a stricat si reputatia castelului.
8. Belfry Tower. Nu ai cum s-o ratezi, domina orasul impreuna cu turnul catedralei si cel al (9)bisericii Sf Nicolae. E o cladire frumoasa, simbol al Gentului. Nu am urcat nici de data asta in turn, am vazut orasul de sus din castelul Contilor asa ca am zis pas. Intrarea era 5 euro, parca.
Si cam asta ar fi Gentul turistic. Se mai lauda ei cu niste lucruri, dar nu mi s-au parut cine stie ce. E chiar frumos orasul, taiat de apa, legat de poduri, populat de cladiri vechi, impresionante prin arhitectura, are aproape acelasi farmec ca Bruges.
Ieftin, scump? Depinde. Hotelurile sunt ceva mai scumpe, mai scumpe decat in Brugges chiar. La capitolul mancare oferta e mai variata ca in mult mai celebrul Bruges. E plin de restaurante scumpe, dar exista si o multime de locuri cu preturi mai mult decat accesibile, probabil si pentru ca Gent e oras studentesc. Sunt foarte multe braserii unde poti manca ieftin, o supa costa 2 sau 3 euro, un sandwich 3 sau 4 euro etc. In principiu poti manca la orice ora insa sunt si multe restaurante, mai pretentioase, care au pauza intre 14/15 si 18/19.
Mancare traditionala: waterzooi – un fel de supa de peste, fiert in zeama lasata de scoici, cu morcov, cartofi, ceapa. Nu-i rea. Mi s-a parut chiar ok in conditiile in care eu urasc supa de peste. Costa intre 12 si 22 de euro, depinde de pestele folosit. Au si o varianta cu pui, e si mai ieftin. Cred ca ideea e aceeasi, n-am incercat. Mai e o chestie ce doar la ei am vazut, fondue. Nu are nicio treaba cu branza sau ciocolata topita. Carne, cruda, si un bol de ulei la foc, adica iti prepari singur mancarea. Plus 6 sosuri diferite si super bune, cartofi prajiti si salata (astea vin gata gatite). Si dupa ce ca iti faci singur manarea mai dai si o gramada de bani. 25 de euro de persoana! Plus ca am iesit de acolo mirosind a toate cele. Daca va tenteaza, exista un astfel de restaurant in spatele Castelului Contilor. Au si o bere locala, am uitat cum ii zice, ceva cu Gent. Dar e plin de bere de toate soiurile, evident. Oricum in Gent gasesti orice. De la bere pana la sangria, de la bors rusesc la tapas spaniol. E plin de restaurante de toate felurile – grecesc, marocan, italian, chinezesc etc. Restaurantele lor sunt la fel de cosmopolite ca si locuitorii – de-ai casei, studenti, expati, detasati ai firmelor cu sedii in oras, turisti. Drept urmare nici comunicarea nu e o problema. Nu stii flamanda, nu-i bai, majoritatea vorbesc fie engleza, fie franceza sau germana.
Daca ajungi la Bruxelles, merita sa dai o fuga si la Gent. Cu trenul, in jumatate de ora esti acolo. De la gara (Gent-Sint-Pieters) pana in centru faci cam jumatate de ora pe jos, te ghideaza linia de tramvai. Gent e la jumatate de ora de Bruges si la aproximativ 40 de minute de Oostende, cu masina.
PS. Imi place Belgia. Nu e o tara wow, nu iese in evidenta prin ceva super deosebit, dar are un farmec aparte dat de simplitate. M-ar tenta o excursie in zona rurala, chiar daca nu gasesti castele sau sate agatate de stanci, gen Franta, Italia, Spania, gasesti insa mult, mult verde care contrasteaza frumos cu locuintele caramizii, ferme, livezi. Pare dragut.
Foarte frumos, ma imbie 😛
Fondue-ul este o mancare traditionala elvetiana, intalnita si la francezi si implicit si la belgieni (care au foarte multe feluri preluate din gastronomia franceza). Fondue-ul initial era de branza, ulterior termenul s-a extins si asupra altor feluri (carne, ciocolata). Mie una imi place la nebunie, ultima data am mancat luna trecuta, la Geneva 🙂
aha. la francezi nu am vazut, la elvetieni nu am fost.nu pot sa zic ca mi-a placut la nebunie, am facut un „catar” 🙂 nu al meu 🙂
am uitat sa scriu- la fondue sa nu va imbracati cu cele mai bune haine, vor mirosi a mancare 😀
si papuci comozi pt Gent, peste tot sunt pavele
Foarte faine pozele si orasul! Mai ales cladirile si podurile. Mie imi place la nebunie cu barca sau cu vaporul…sau cu orice care merge pe apa sa ma plimb -sa fie si cald afara fireste :)), asa ca daca ajung vreodata aici nu ratez plimbarica de care zici tu.
Despre fondue-ul ala ccu carne in ulei, stiu ca se numeste Fondue Bourguignonne. Desi este foarte des intalnit mancat aici in Franta si implicit in tarile de langa (eu am si aparatul ala acasa :)) ) si eu stiam, cum zice si Ioana ca este de origine elvetiana. E bun oricum si usor de facut :p!
cladirile sunt superbe! iar daca ajungi pe acolo si vrei plimbare cu barca iti recomand s-o faci vara :)acum, la jumatatea lui mai, era un friiig!
cu fondue ul …e clar, tre sa mai ies in lume:))) eu la mine aci in Sud nu am vazut.
Data viitoare te rog sa ceri un STOEMP (un soi de piure de cartofi cu alte legume- praz sau morcovi) servita cu carnat. Waterzooi-ul poate fi de peste sau de pui…(Personal in prefer cel de pui) Insa mancarea TRADITIONALA Belgiana este Moules Marinieres (midii) sau Steak Bernise (Steak de vita in
sange cu sos de estragon) 🙂 Nu uita la urmatoarea vizita in Belgia sa gusti cele 6 beri Trappist, cunoscute siexportate in lumea intreaga 🙂
nu prea ma dau in vant dupa moules, mi-au ajuns cele de la francezi :)Stoemp asta suna ca ala al olandezilor, adica bine. cele 6 beri zici. notat 🙂
Castelul Dracului? asta mi-a scapat complet, complet… nici nu l-am mirosit!
data viitoare:) eu am stat mai mult a doua oara, am avut timp sa bat orasul. gasisem si niste parcuri faine, unul spre gara si unul pe langa hotel, dar am uitat cum le zice. imi placeau scolile lor, mai exact parcarea plina de bicle mici si colorate. si m-am amuzat intr o zi la o lectie de mers pe bicla, direct in strada, printre masini, o mama cu 2 fetite. una stia, a doua invata. si aia mica era belea, plangea si pedala (ii era teama de masini)