Daca vrei o minivacanta linistita, in care sa te plimbi agale pe stradute, admirand cladiri vechi, biserici  si castele medievale, nu exista loc mai bun ca Praga. Timpul curge altfel la Praga. Am plecat zen de acolo.

praga_fhdr

Orasul vechi, cu cladiri pe care timpul s-a asternut fara sa lase urme, cu ceasul care, din 1400, anunta ca a mai trecut o ora, cu podul Carol care se arcuieste peste Vltava, cu biserici frumoase, cu casele cu acoperisuri caramizii, cu stradutele inguste, are un farmec aparte. Orasul nou e excelent pentru shopping, desi preturile mi s-au parut cam mari. De fapt Praga nu este un oras foarte ieftin. Partea buna e ca nu trebuie sa cheltui neaparat foarte multi bani pentru ca foarte multe obiective turistice sunt “la vedere”. Apoi, in orice perioada ai merge, gasesti festivaluri sau concerte in aer liber. Noi am fost in martie, cand praghezii sarbatoreau venirea primaverii si apropierea Pastelui. In piata veche, plina de comercianti, rasuna muzica. Mancare traditionala, suveniruri, turisti…

 

Cand vine vorba de mancare si de cazare… e alta poveste. Hotelurile nu sunt chiar ieftine, mai ales cele centrale (faceti rezervare din timp, orasul e vesnic plin de turisti), iar restaurantele au preturi destul de piperate. Si atentie mare! preturile difera foarte mult in functie de zona. In centru, la doi pasi de podul Carol, puteti plati si dublu fata de tavernele aflate la cateva strazi distanta.

Ca tot am ajuns la mancare, nu trebuie sa plecati din Praga fara sa mancati gulas in paine, este excelent! Si varza cu chimen, si rata la cuptor…(mmmm deja mi s-a facut dor de Praga) si evident bere. Mai au praghezii galustele lor din cartofi, orez sau faina, bunicele, desi mi s-au parut cam ciudate, si, daca va bate gandul sa incercati traditionala branza in bere neagra, cereti ceapa, muuuulta ceapa (mi s-a parut oribila, dar gusturile difera).

La restaurante o sa aveti o surpriza cand vine nota. Pe ea scrie – tip is not included. Asta nu ar fi nimic anormal daca acele cuvinte magice nu ar fi si subliniate cu rosu, sau inconjurate, si daca ospatarul nu ar arata, in caz ca nu ai vazut cercul imens, si nu ar si preciza, din nou, tip is not included. Ok, am inteles din prima. Si orice sos, galusca, paine, cerute sau aduse din oficiu, se platesc separat.

 

Ce vezi gratis la Praga

Apropo de lucruri gratuite – nu trebuie sa ratati schimbarea garzii regale, la Castelul din Praga (cel mai mare castel medieval din lume), zilnic la ora 12.00.

Orasul lui Kafka, Hasek, Capek, Kundera are un farmec doar al lui. Un aer boem. E cald, placut, transmite liniste. Este perfect pentru vacanta.

IMG_1786.JPG IMG_1981.JPG IMG_2051.JPG IMG_2188.JPG IMG_2287.JPG IMG_2456.JPG IMG_2498.JPG praga2.JPG praga3.JPG

 PS. am revenit la Praga in 2014, am scris aici