Aveam niște zile libere la început de septembrie așa că am luat la puricat skyscanner-ul. Mergem unde-i mai ieftin, cu condiția să fie cald, apă, poate chiar și plajă. Milano, Torino sau Trieste? Am ales ultima variantă căci ce-i la o aruncătură de băț de Trieste? Istria! Am fost acum 8 ani în Croația și ne-a plăcut la nebunie. De atunci tot zicem că ne întoarcem, să vedem chiar e atât de fain sau ne-a picat nouă cu tronc pentru că nu eram foarte umblați. Parcă nu mi-o aminteam atât de turistică, da’i frumos rău! Plus că am prins o vreme… mai că ne venea să „pierdem” avionul și să mai stăm câteva zile.
Am închiriat mașină de la aeroport și după o noapte în Trieste am trecut granița. Mă rog, granițele, căci trebuie să treci nițel și pe la vecinii sloveni, cred că mergi vreo juma de oră prin țărișoara lor, și pentru onoarea asta trebuie să plătești 15 euro – atât costă vigneta pe o săptămână, perioada minimă. Cică dacă te prind fără, riști o amendă de 600 de euro și dacă n-o ai lipită pe parbriz, te taxează 300 de euro, 150 dacă achiți pe loc. Nu vrem amenzi, am oprit la prima benzinărie și la drum, direcția Pula (ups). De fapt am stat într-un fel de suburbie, am închiriat un apartament la o casă, căci știam de data trecută că orașul nu-i cine știe ce.
Cu pata pusă de acu 8 ani, ne-am cam dus prin aceleași locuri. Am vrut musai să revenim în Kap Kamenjak, am trecut din nou apa spre Insula Roșie, am mers în Rovinj și am înconjurat iar amfiteatrul roman din Pula. Data asta ne-am oprit un pic prin Porec și ne-am făcut veacul, mai ales seara, prin Fazana, un orășel super simpatic. Am fi vrut să mergem și în insulele Brijuni, da’ când? Așa, dacă am fi avut mai mult timp la dispoziție, am fi trecut și prin Vsar – bun pentru diving, au niște nave scufundate pe acolo, am fi dat o tură și prin fiordul Lim, mi-ar fi plăcut să mergem și la Motovun, să ne aprovizionăm cu niște trufe, sau la Pazin, să vedem castelul medieval. Și Svetvinčenat, Grožnjan, Buzet par faine. Asta apropo de ce poți vizita în Istria (găsești informații aici).
Asta e, next time. Să vă mai zic câte una alta utile, dacă vă bate gândul să vizitati Croația, și zău că e de mers, nu știu dacă neapărat vara, îmi închipui că-i extrem de aglomerat, dar de ce nu primăvara sau toamna. Croația în septembrie, de exemplu, arăta bine de tot: 29-30 de grade, la umbră, copaci cu flori și fructe, apă caldă, până și eu, care-s Gerilă, m-am bălăcit.
Îți cam trebuie mașină, deși, ca peste tot, se poate și fără – de exemplu, un bilet Trieste-Rovinj era 100 de kuna, adică vreo 60 de lei – dar pentru asta trebuie să ai la dispoziție mai mult de câteva zile. Plus că, cu mașină, vezi mai multe locuri, ai mai multă flexibilitate și traseul e foarte fain, nu pe autostradă, logic, ci pe drumurile locale, printre livezi de măslini și case albe. Noi am închiriat mașină din Italia, de la Budget, cred că-i mai ieftin ca-n Istria, că Trieste nu-i foarte asaltat de turiști, chit c-am stat cu inima-n gât tot drumul, ne-a bușit o vacă proastă acum vreo două luni în România, și sincer, dacă știam că o să fiu atât de stresată, mă rezumam la Italia. Am plătit mai puțin de 80 de euro pe 5 zile – e drept că ne-au oprit toată garanția, 76 de euro, că n-am dus-o cu plinul făcut și nici n-am spalat-o, nu ne-a ieșit nicio benzinărie în cale și ne și grăbeam. Cerusem o mașină mică, dar ne-au servit o Alfa Romeo Giulietta, fie primit! Singura condiție fu să n-o urcăm pe Giulietta pe barcă, în rest puteam s-o plimbăm liniștiti prin Italia, Slovenia și Croația – e bine să întrebi, depinde de companie și de ce țări ai în plan să tranzitezi. Am rezervat online, am făcut plata la fel, era mai ieftin decât dacă plăteam la fața locului.
Am făcut o oră jumate din Trieste în Porec, în cel mult două ore, din Trieste, ești în Pula, în capătul Istriei. La dus am dat de niște cozi uriașe, uitasem complet de…granițe – Croația e in UE, dar nu-i în Schengen – era plin de nemți, austrieci și italieni ce așteptau, deși nu te verifica nimeni serios, cel puțin în cazul nostru așa fu, o formalitate, unii nici nu ne-au luat pașapoartele din mână. Oricum, erau niște rânduri…Am zis că ne întoarcem devreme și ne mai plimbăm prin Trieste, decât să stăm o oră la graniță. Deci să vă gândiți și la aspectul ăsta dacă mergeți în Croația cu mașina, cred că vara e jale mare.
Au o infrastructură de invidiat și nici nu iau pielea de pe tine, ca alții, taxa de autostradă din Pula în Trieste a fost 40 kuna, vreo 5,5 euro, din Trieste în Porec am plătit 3,10 euro. În schimb e complicat cu parcarea, mai ales în orașele super cunoscute. În Rovinj ne-am învârtit după parcare juma de oră. Toate-s cu plată, o singură dată am găsit un loc gratis, în Premantura. Taxa de parcarea e în funcție de zonă, de exemplu în Rovinj am plătit 35 de kuna pe 6 ore (vreo 4,5 euro), în Fazana era 7 kuna pe oră, în Pula, lângă amfiteatru era 8 kuna/oră, la doi metri mai încolo, lângă muzeu, era 4 kuna. Să aveți mărunți, nu prea dau rest aparatele. Și n-am găsit niciunul să accepte euro, deși ei pe la restaurante și case de vacanță primesc.
Croații sunt amabili, deși poate nu par, la prima vedere (îs stilul nostru, sau al grecilor, încruntați, nu prea zâmbesc). Și mi-a plăcut că sunt aceleași prețuri peste tot, nu trebuie să umbli de colo colo sau să te gândești că poate te păcălești, dincolo era mai ieftin. Toate tururile costau la fel, indiferent de unde le luai, la fel și biletele la bărci sau autobuze, la restaurante, diferențele de prețurile erau foarte mici, e valabil și pentru tarabele cu suveniruri sau chestii pentru plajă. Eu mi-am luat o pălărie, prețul era 100 kuna, doamna mi-a vândut-o cu 80, fără să zic eu ceva, deci trag concluzia că unii mai negociază.
Nu toată lumea vorbește engleză, dar dacă știi germană sau italiană, te descurci de minune, cred că tot croatul știe italiană, până și la radio unele reclame erau în italiană. Gazda noastră era excepția, cu ea am conversat in franceză. Apropo, cazarea în Istria mi s-a părut ieftină, mă rog am văzut și locuri scumpe, dar noi, de exemplu, am plătit 30 de euro pe noapte pe un apartament, la o vilă, într-un orășel lângă Pula. Un apartament măricel, cu de toate, inclusiv mașină de spălat, parcare, terasă, tacâmuri. E mai scump la un restaurant, un platou de pește costă 110 kuna, noi am dat pe o noapte de cazare 225 kuna. Am făcut rezervările pe airbnb, dar cred că și la fața locului găsești fără probleme, prin toate satele și orășelele prin care am trecut erau vile cu camere de închiriat, una lângă alta. Prin orașele mai mari o să vedeți semne sau chiar omuleți cu cheia-n mână, gen Eforie Nord. În schimb mâncarea și mai ales tururile mi s-au părut cam scumpe.
Croația, preturi de septembrie 2016:
- salată de caracatiță: 60-65 kuna/ aprox 35-39 lei
- bruschete cu anșoa: 25 kuna/ aprox 15 lei
- spaghete: 65 kuna/ 39 lei
- spaghete cu trufe: 120 kuna/ aprox 72 lei
- platou mix pește: 105, 110 k/ aprox 65 lei
- platou branză – 40 k/ 24 lei
- calamari la gratar sau prăjiți: 75-85 k/ aprox 47 lei
- salată mixtă: 25 k/ 15 lei
- supă de pește: 35, 45 k/ 20-27 lei
- omletă cu sparanghel: 50 k/ 30 lei
- omletă cu trufe: 70 k/ 42 lei
- limonadă (0,5l): 15 k/ 9 lei
- suc de portocale (0,5l): 30 k/ aprox 18 lei
- bere: 16-18 k/ aprox 10 lei
- apă (0,5): 8 k/ aprox 5 lei
- cola: 14 kuna/ aprox 8 lei
Toate sunt prețuri de restaurant și evident că depinde și de loc. La un hotel fițos de pe insula Roșie, lângă Rovinj, am plătit 411 kuna/adică vreo 245 de lei (auch!) pentru o salată de caracatiță, două supe de pește, o porție de spaghete cu trufe, o bere și o apă. Dar, dacă n-ai mofturi de 5 stele, prețurile s mai mici și-s cam la fel peste tot. În Premantura am dat 90 de kuna (vreo 50 de lei) pe 2 omlete, 2 cafele și o apă mare. Iar la patiserii găsești brânzoaice și gogoși cu prețuri între 7 și 12 kuna/4-7 lei. Ca să nu mai zic că sunt piețe peste tot.
N-am servit niciun tur, dar am adunat câteva prețuri:
- delfinii la apus: 350 kuna/ 45 euro
- închiriat barcă și tur snorkeling: 1950 k/ 260 euro/zi
- tur pescuit: 450 k/ 60 euro/persoană/3 ore
- rock climbing: 450 k/ 60 euro
- tur cu bicicleta: 280 k/ 38 euro
- tur prin fiordul Lim: 280 k/ 38 euro
- tur 3 insule Rovinj: 38 euro
- închiriat scuter: 220 k/ 30 euro/zi
- închiriat paddle: 100 k/ 13 euro/1 oră sau 26 euro/zi
La revedere, Croația! Ne vedem peste 8 ani?
PS: o refac toate articolele vechi din categoria Croația, zgârcită mai eram cu informațiile pe vremea aia:-p
As fi vrut sa mergem si noi in Croatia inca de acum doi ani, dar nu am mai ajuns. pe mine m-au fermecat pozele. Atat ale tale cat si cele facute de fratele meu. Poate programez o vizita la anul ca prea ai dat multe indicatii.