Sunt atât de diferite încât până și eu mă-ntreb de ce le-am pus la pachet. Sunt amândouă în Croația, atât au în comun 🙂 De Porec a auzit toată lumea, e unul dintre cele mai cunoscute și vizitate orașe din Croația, e principala stațiune la malul mării din Istria. Fazana, lângă apă și ea, e un orășel mic, colorat și mult mai liniștit. Biserica din centru, niște străduțe cu case colorate, câteva tarabe cu suveniruri, o faleză plină cu restaurante, un ponton de pe care poți admira apusul. Asta e Fazana și ne-a picat cu tronc de la prima vedere.
Fazana nu-i atât de bogată când vine vorba de numărul de turiști sau de obiective, aș putea chiar spune că Porec e mai fain, dar mi-a plăcut mai mult Fazana. Da, Porec e frumos, e plin de clădiri vechi, superbe, străduțele pietruite sunt super cochete și aproape la fiecare colț descoperi ceva fain, în același timp e extrem de aglomerat, e foarte turistic, nu mi-a transmis nimic, mi s-a părut o frumusețe rece, cosmetizată. Fazana în schimb mi s-a părut mult mai naturală, mai modestă, mai caldă. Acu na, depinde de fiecare, și repet, Porec e frumos rău, dar nu ne-a chemat înapoi, am trecut, am văzut, am plecat, pe când în Fazana ne-am făcut veacul în fiecare seară. Ba la restaurant, ba la tarabe, la patiserie, la supermarket, pe malul apei. Locația e genială și singurul motiv pentru care a scăpat de hoteluri, turiști, dezvoltare, e probabil faptul că-i atât de micuț încât nici dac-ai vrea să faci ceva, n-ai avea unde. Mai bine.
Prin centrul mic, plin de restaurante etalate pe malul apei, locuitorii se amestecau cu turiștii, mereu era loc la mese, porții bune și sănătoase, singurele momente aglomerate ale zilei erau anunțate de feribot – puhoi de turiști urcă în ferry și pleacă spre insulele Brijuni. Vin cu autobuze sau mașini probabil, căci seara, când se întorc, se împrăștie rapid, nu i-am văzut pe mulți să rămână pe acolo.
Țin minte că atunci când căutam cazare, pe airbnb, găsisem un apartament simpatic în Fazana, cu vedere la apă, dar am zis că nu vreau între 4 pereți, vreau măcar un balcon, să stau afară. Bine, nu știam atunci cât de drăguț e Fazana și nici nu bănuiam că nu o să avem timp să ne bucurăm de terasă că o să fim mereu numa pe drumuri. E un hotel pe malul apei, am nimerit din întâmplare într-o dimineață, lihniți după un mic dejun, și încă unul lângă parcare, la intrarea în localitate.
Fazana e la 20 de minute de Pula, cu mașina, din Rovinj se fac cam 40 de minute, Porec e la cel mult o oră de Fazana. E o parcare la intrare, vis-a vis de piață, 7 kuna pe oră (atenție, nu dă rest automatul, vă schimbă doamna de la magazinul de peste drum).
Porec e perla Istriei. Mii de turiști se opresc acolo, nu doar pentru orașul vechi, cochet nevoie mare, ci și pentru plaje (info despre plajele din Porec aici). Noi ne-am plimbat doar prin centru, înțeleg că hotelurile sunt în Nord sau în partea de Sud – sunt legate de un trenuleț. N-am fost curioși să urcăm în tren, nici să întrăm în biserica din centru, deși e monument istoric, și nici n-am urcat spre capela Sf Nicolae, cred că se vede fain de sus. Deci poate nici noi nu ne-am agitat prea tare cu Porec, de aia mereu spun, nu credeți nimic până nu vedeți cu ochii voștri 🙂
Cum ajungi în Porec – cel mai apropiat aeroport e în Pula, cam 50 de minute, cu mașina – sau busul până la gară și apoi autobuz Pula-Porec. Aeroportul din Trieste e la maximum 2 ore de Porec – noi din Trieste am plecat, am făcut cam o oră jumătate și am plătit 3,10 euro taxă de autostradă (acceptă kuna și euro), sunt și autobuze, Trieste-Porec. Și aeroportul din Veneția e o soluție, sunt bărci care leagă Porec de Veneția.
Din Porec sunt autobuze spre Rovinj, Vsar, Rijeka, Zagreb, Zadar, Dubrovnik, Split. Prin jur puteți vizita peșterile Baredine, fiordul Lim, Pazin și Novigrad (30 de minute, cu mașina), Motovun (40 de minute), Umag (max o oră). Sau treceți apa spre insula Sveti Nikola.